Τρίτη, Απριλίου 15, 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΙ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Σιναπίδης Στέφανος
Εθελοντής Ξεναγός
Οικολογική Εταιρεία Διδυμοτείχου
http://sinapidistef.blogspot.com

Η ομάδα των Εθελοντών Ξεναγών του Ιστορικού Διδυμοτείχου ένα χρόνο μετά από την δημιουργία της, κάνει απολογισμό των δράσεων της και εορτάζει τα πρώτα της γενέθλια, διοργανώνοντας ημερίδα, το Σάββατο 19 Απριλίου 2008 19.00μ.μ. στην Δημοτική Πινακοθήκη του Διδυμοτείχου με τίτλο:

«Βήμα- βήμα γνωρίζω και προβάλλω τον τόπο μου, το Διδυμότειχο».

Στην ημερίδα είναι προσκεκλημένοι και θα μιλήσουν:

1) Αγγέλα Γιαννακίδου Ερευνήτρια-Ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης με θέμα: Λαϊκός Πολιτισμός-Μοχλός ανάπτυξης.

2) Μεταξούδης Λευτέρης, Οικονομολόγος με θέμα : Διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων Πολιτισμού.

Ο Στόχος του προγράμματος δράσης των Εθελοντών Ξεναγών, που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο, είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη και η προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Διδυμοτείχου, προς τους επισκέπτες και τους τουρίστες, στοχεύοντας έτσι στην οικονομική αναβάθμιση της πόλης μας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ακριτών μας.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι το Διδυμότειχο, δεν είναι σήμερα ελκυστικό ούτε για τους τουρίστες αλλά πολύ περισσότερο ούτε και για τους ίδιους τους κατοίκους του. Είναι κοινή παραδοχή επίσης, ότι το Διδυμότειχο ως προορισμός δεν έχει καμία αναγνωρισιμότητα στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό , ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον μόνο μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας.
Σκοπός της δράσης των εθελοντών ξεναγών είναι :
1)η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ντόπιων κατοίκων.
2) η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των θεσμικών φορέων του Κράτους.(Το Κράτος που προκλητικά και επικίνδυνα απουσιάζει παντελώς τα τελευταία έτη από την προβολή και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου, που δυστυχώς αργοπεθαίνει από την εγκατάλειψη του Υπουργείου Πολιτισμού και των μηχανισμών του).
3)η πρόκληση και πρόσκληση προς όλους τους πολίτες πως ο καθένας που μεγάλωσε, αναπνέει και ζει στο Διδυμότειχο μπορεί να γίνει με λίγη στοιχειώδη εκπαίδευση ένας αξιοπρεπής ξεναγός της πολύπλευρης πολύχρονης και πολυπολιτισμική ιστορίας της πόλης μας.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Διδυμοτείχου, η περιουσία και η άυλη υπεραξία του είναι η συλλογική μνήμη της πόλης μας . Αυτή είναι και η διαφορά μας από τις νέες πόλεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία και οπισθοδρόμηση για μία πόλη από την απώλεια της συλλογικής της μνήμη. Αντί να θυμόμαστε, ξεχνάμε και μοιρολογούμε, αντιγράφοντας κάκιστα την ανάπτυξη των άλλων πόλεων.
Σκοπός των ξεναγών, είναι να καταστήσουμε σιγά-σιγά όλους τους πολίτες μας, κοινωνούς της Ιστορίας του Διδυμοτείχου και πρεσβευτές προς τους μελλοντικούς τουρίστες και επισκέπτες, για να γίνει και η πόλη μας πόλος έλξης και όχι μόνο ενδιάμεσος σταθμός τουριστικών λεωφορείων.
Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το Διδυμότειχο τη μοναδική εν ζωή κατοικήσιμη Βυζαντινή πόλη της Ελλάδος που διετέλεσε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, σε ένα ζωντανό «πολιτιστικό παρατηρητήριο» της ιστορίας και του πολιτισμού των Βαλκανίων (Ελλήνων, Αρμενίων, Οθωμανών, Εβραίων) σε ένα σύνολο τόπων, σημείων, χώρων, κτιρίων που μπορεί να γίνει επισκέψιμο.
Με τις ξεναγήσεις που διενεργούνται εδώ και ένα χρόνο, προσφέρεται προς όλους τους επισκέπτες ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας για τη Θράκη των Ρωμαϊκών χρόνων, των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, των Οθωμανών, και τονίζεται έτσι η πολυπολιτισμικότητα της Θράκης, όπως συμπυκνωμένα αυτή αναδύεται στο Διδυμότειχο.
Το Διδυμότειχο αποτελεί από μόνο του, μικρογραφία της Θρακικής Ιστορίας περιλαμβάνοντας ζωντανά στοιχεία Ρωμαϊκού Πολιτισμού (Πλωτινούπολη), Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Κάστρο και Εκκλησίες, Αρμενική Εκκλησία ), Οθωμανικού Πολιτισμού(Αρχαιότερο Τέμενος της Ευρώπης και Αρχαιότερα Οθωμανικά Λουτρά), Εβραϊκής Ιστορία (χώρος παλαιάς Συναγωγής και μνημείο Ολοκαυτώματος).
ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΕΙΝΑΙ:
ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΔ/ΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...