Σάββατο, Απριλίου 12, 2008

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου

Τραγικό λάθος αποτελεί η επιχειρούμενη «στοχοποίηση» των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου και των χωριών του, που επιχειρείται από την μεριά των υπεύθυνων κρατικών αρχών, ως των μοναδικών αποκλειστικά υπεύθυνων για την ρύπανση των ρεμάτων και ποταμών της περιοχής του Κεντρικού Έβρου.
Αναφέρομαι στο πρόβλημα της ρύπανσης που εμφανίζεται τόσο στο «Ασημόρεμα» που διαρρέει τα χωριά Θυρέα, Ασημένιο, Ρήγιο και καταλήγει στο χωριό Πύθιο αλλά και στον Ερυθροπόταμο που διαρρέει το Διδυμότειχο και στον οποίο καταλήγουν πολλά απόβλητα από γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες.
Το πρόβλημα της ρύπανσης δημιουργείται κυρίως, από μία μειοψηφία ασυνείδητων κτηνοτρόφων που δεν λειτουργούν για οικονομικούς λόγους, τους βιολογικούς καθαρισμούς που διαθέτουν, βάζοντας έτσι το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συλλογικό συμφέρον της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος .
Όλα τα παραπάνω περιβαλλοντικά προβλήματα όμως δεν θα προέκυπταν αν λειτουργούσαν επαρκώς οι αρμόδιες και υπεύθυνες αρχές Δ/νσης Περιβάλλοντος του Επαρχείου Βορείου Έβρου και η αντίστοιχη Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Διδυμοτείχου.
Οι παραπάνω υπηρεσίες με την έλλειψη των συστηματικών, περιοδικών ελέγχων και αυτοψιών που έπρεπε να πραγματοποιούν, και με την πολιτική και υπηρεσιακή ανοχή (για ψηφοθηρικούς λόγους;) δείχνουν την εγκληματική αδιαφορία τους για το περιβάλλον της παρέβριας περιοχής μας, το οποίο το οδηγούν σε υποβάθμιση και το καθιστούν μη βιώσιμο οικιστικά και μη αξιοποιήσιμο τουριστικά.
Όσοι είναι υπηρεσιακά υπεύθυνοι από την μεριά της Νομαρχίας γιατί έστω και ακούσια επέτρεψαν και επιτρέπουν την χρόνια ρύπανση των χειμάρρων από ποικίλες πηγές (ορισμένοι ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι Δημοτικά Σφαγεία Διδυμοτείχου, οικιακά λύματα χωριών) πρέπει να παραιτηθούν έστω και για λόγους ευθιξίας, ή τουλάχιστον να απομακρυνθούν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Όσοι επίσης είναι υπηρεσιακά υπεύθυνοι από την μεριά του Δήμου Διδυμοτείχου (δηλ. η Υπηρεσία Περιβάλλοντος) και επιτρέπουν την χρόνια ρύπανση του ρέματος του Πυθίου από τα Δημοτικά Σφαγεία Διδυμοτείχου και από τις φημολογούμενες παράνομες συνδέσεις βοθρολυμάτων ορισμένων χωριών στους αγωγούς ομβρίων, πρέπει επίσης να παραιτηθούν.
Αλήθεια τι κάνει η νεοσύστατη Υπηρεσία ύδρευσης και Αποχέτευσης Διδυμοτείχου για τα παραπάνω;
Θα πάρει ριζικές λύσεις ή θα περιμένει να βουλιάξει το ιστορικό Πύθιο μέσα στα βοθρολύματα και στα απόβλητα;
Αυτοί που σχεδιάζουν με υπερβολική παρρησία και για λόγους εντυπωσιασμού( ενδυόμενοι μία «οικολογική φενάκη»), τα περιβόητα «Πάρκα Πελαργών» στο χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου και αφήνουν το γειτονικό «Πάρκο των Ανθρώπων»(δηλ. το χωριό Πύθιο) ανοχύρωτο στις πλημμύρες και στα λύματα και ορφανό από υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να παραιτηθούν.
Και για να μην είμαστε αφοριστικοί και μηδενιστές καταθέτουμε την παρακάτω αναπτυξιακή πρόταση.
Ο Καποδιστριακό Δήμος Διδυμοτείχου με τα χωριά του διαθέτει ένα τεράστιο ζωικό κεφάλαιο, πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες δύο τυροκομικά εργοστάσια και Δημοτικό Σφαγείο.
Με την βοήθεια της Νομαρχίας και του Δήμου Διδ/χου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τεράστιο «Κτηνοτροφικό Πάρκο» στον Κεντρικό Έβρο μία «μικρή Ολλανδία» εντός του Νομού Έβρου στα πρότυπα ακριβώς της εν λόγω προηγμένης κτηνοτροφικά χώρας της Ε.Ε.
Αυτό το Κτηνοτροφικό Πάρκο θα μπορούσε να διασυνδεθεί επιστημονικά με μία Κτηνιατρική Σχολή της Ελλάδας ή γειτονικής χώρας και να καταστεί πρότυπο κέντρο παραγωγής πιστοποιημένων ντόπιων κρεατασκευασμάτων, τυριού και γάλακτος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Επιπροσθέτως η αξιοποίηση των οργανικών λυμάτων των υπαρχόντων κτηνοτροφικών μονάδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου από μονάδα που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιοχή έτσι ώστε η συλλογή των λυμάτων από τους παραγωγούς και η διάθεση τους στο εν λόγω εργοστάσιο να είναι οικονομικά συμφέρουσα για τους παραγωγούς.
Χρειάζονται μόνο οι υποδομές αλλά και το όραμα από τους ντόπιους πολιτικούς.
Αν δεν ανευρεθούν δεν συνετιστούν οι πολλαπλοί ρυπαντές και δεν επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα της ρύπανσης των χειμάρρων του Πυθίου και του Διδυμοτείχου, το Παράρτημα Διδυμοτείχου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου (σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) επιφυλάσσεται να καταγγείλει τις αδρανείς Αρχές (Δημοτικές –Νομαρχιακές) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Περιβάλλοντος ακολουθώντας το παράδειγμα των Οικολογικών οργανώσεων του Ασωπού ποταμού.
Στην Βοιωτία πάμπολλες βιομηχανίες ρύπαιναν με την ανοχή και συνενοχή των Αρχών τον Ασωπό ποταμό, και το Ευρωπαικό Δικαστήριο καταδίκασε και ανάγκασε τις αδιαφορούσες υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους να λάβουν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας (κυρίως από το εξασθενές χρώμιο κατάλοιπο των βιομηχανιών που ρύπαινε τον υδροφόρο ορίζοντα).
Όσοι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας Έβρου, του Επαρχείου και του Δήμου Διδυμοτείχου και τους άμεσα πολιτικούς προϊσταμένους τους δεν έχουν την ικανότητα να διαφυλάξουν την δημόσια υγεία και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος πρέπει αυτόχρημα να αποσυρθούν από τις θέσεις ευθύνης τους.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...