Πέμπτη, Απριλίου 17, 2008

Σύλληψη διευθυντή Δ.Ο.Υ. για οικονομική απάτη

Ένας διευθυντής Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας της Πάτρας, καθώς και μία υπάλληλος της ίδιας Δ.Ο.Υ. συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών, ενώ αναζητείται και ο ελεγκτής της Δ.Ο.Υ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, επιχειρηματίας ζήτησε τον έλεγχο των λογιστικών βιβλίων του, ώστε να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Η υπάλληλος, που του υποδείχθηκε από τον διευθυντή, τού ζήτησε, σύμφωνα με την Αστυνομία, το ποσό των 2.000 ευρώ για να επισπεύσει το έλεγχο και να τύχει ο επιχειρηματίας ευνοϊκής μεταχείρισης στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων.
Έπειτα από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος Νικόλαο Σερέτη και από τον Διευθυντή Ασφαλείας Πατρών Αθανάσιο Νταβλούρο, ο επιχειρηματίας επισκέφθηκε την υπάλληλο για να μάθει τι έγινε με την υπόθεση του. Τότε πληροφορήθηκε ότι βρέθηκαν παρατυπίες στα βιβλία του, κάτι όμως που αμφισβήτησε ο επιχειρηματίας. Τελικά συμφώνησε να συνεργαστεί με την υπάλληλο και εκείνη του ζήτησε το ποσό των 50.000 ευρώ για να του επιβάλλει το κατώτερο πρόστιμο και κυρίως να τον βοηθήσει να κλείσει τα βιβλία του, ώστε να πάρει επιστροφή χρημάτων από ΦΠΑ.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις το ποσό μειώθηκε στις 30.000 ευρώ και το ραντεβού κλείστηκε για σήμερα στο γραφείο της υπαλλήλου στη Δ.Ο.Υ. Ο επιχειρηματίας άφησε το ποσό στο γραφείο της υπαλλήλου και στην συνέχεια πήγε στο γραφείο του διευθυντή για να τον καθησυχάσει ότι θα τακτοποιούσε την υπόθεση, όπως του είχε πει προηγουμένως η υπάλληλος. Οι αστυνομικοί βρήκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο γραφείο της υπαλλήλου και στην συνέχεια προχώρησαν στις δύο συλλήψεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα.
Με τριετή φορο-ασυλία επιβραβεύτηκε από την εφορία ο επιτηδευματίας που κατήγγειλε δύο εφοριακούς, οι οποίοι ζήτησαν φακελάκι για να «κλείσουν» με ευνοϊκό τρόπο τα βιβλία του. Από την άλλη πλευρά, οι δύο εφοριακοί, που υπηρετούν σε ΔΟΥ της Πάτρας, τέθηκαν άμεσα εκτός υπηρεσίας και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο με την καταγγελία του χρηματισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι και η νέα αυτή καταγγελία διαφθοράς φορολογικών οργάνων είναι αποτέλεσμα των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που δίνει κίνητρα στους φορολογουμένους να καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς. Επισημαίνεται ότι για τον καταγγέλλοντα επιχειρηματία φορολογούμενο ισχύουν οι ευεργετικές διατάξεις προστασίας του, που προβλέπονται από τον Ν. 3610/2007, δηλαδή η απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα και η μη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου για την τρέχουσα και τις δύο επόμενες φορολογικές χρήσεις.
Πηγές :express, Κέρδος

4 Τα σχόλια σας εδώ!:

ΤΑΣΟΣ είπε...

Με τριετή φορο-ασυλία επιβραβεύτηκε από την εφορία ο επιτηδευματίας kai diagraf;h toy epikyrvmenoy xr;eoys toy

Δεν δημιουργει ερωτήματα

Μανόλης είπε...

Taso,
διάβασα το σχόλιό σου, παράλληλα είδα και το blog σου, το http://olonos.blogspot.com/.
Ωραία, πες μου τώρα σε παρακαλώ πολύ, τι ακριβώς θέλεις να πεις. Ελεύθερα τι σκέφτεσε. Έχω μια υπόνοια πως τέτοιες φωνές - απόψεις, πρέπει να ανήκουν στην ομάδα του 69100.
Γράψε λοιπόν ελεύθερα και προτείνω στους διαχειριστές του 69100 να δούν με ανοιχτά μάτια και αυτιά τις απόψεις σου.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Συνελήψθη μιά γυναίκα (που έκανε τη συναλλαγή όπως νακοινώθηκε)και ο διευθυντής και αναζητείται και καποιος τρίτος.


Γιατι αποκλείεται ενας συναλασσόμενος που χρωστάει στην εφορία >130000Ε να "μεθοδεύσει" μια διαδικασία χρηματισμού και να απαλλαγεί απο το χρέος και να έχει φορο - ασυλία


Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν ελαφρύνει τη θέσης της υαπλλήλου.

ALITAX είπε...

Τελικά καταδικάστηκαν σε τετραετή φυλάκιση.
Η απογοήτευση στην υπόθεση είναι η στάση των τοπικών ΜΜΕ - σχεδόν με μια φωνή έσπευσαν να στηρίξουν τους εφοριακούς. Την ίδια στάση κράτησαν πολλοί από τους εμπόρους της Πάτρας επειδή είχαν κόντρες με τον καταγγέλλοντα. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, όλοι γνωρίζουν για χρηματισμούς εφοριακών - όλοι καταγγέλλουν εκβιασμούς (ιδίως από τη συγκεκριμένη ΔΟΥ και τον καταδικασθέντα Διευθυντή). Γιατί αυτά που λένε στα πηγαδάκια δεν τα καταγγέλλουν δυνατά; Μήπως καλά κάνουν οι εφοριακοί και τους τα παίρνουν; Μήπως η πηγή της διαφθοράς στη χώρα δεν είναι οι επίορκοι υπάλληλοι, αλλά οι επιχειρηματίες και οι διάφοροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι (υπάλληλοί τους και προστάτες τους);

Διαβάστε στο ιστολόγιο...