Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2007

Τι μας απάντησε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

Εισαγωγική τοποθέτηση


Σας ευχαριστώ όλους για τις ερωτήσεις σας, την συμμετοχή σας. Σας ευχαριστώ όλους γιατί μοιράζεστε τις προτάσεις σας, τα προβλήματά σας και τις ανησυχίες σας. Σας ευχαριστώ γιατί με την συμμετοχή και την δημιουργικότητά σας στο Διαδίκτυο δίνεται ζωή σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.
Η προσπάθεια αυτή αποτελεί την συνέχεια μιας προσπάθειας που έχει πολλά σημαντικά σημεία: το ανοικτό κόμμα, τον προσυνεδριακό διάλογο , το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που προδιαγράφουν την φιλοσοφία της κυβέρνησή μου. Μιας κυβέρνησης μεγάλης πολιτικής πλειοψηφίας που θα εκφράζει όλες τις δυνάμεις της εργασίας, της προόδου του πνεύματος και της αριστεράς. Μιας κυβέρνησης που αντιμάχεται καθημερινά το βόλεμα. Μιας κυβέρνησης με νέες ιδέες, πρακτικές, πολιτικές και πρόσωπα που θα σηματοδοτούν την ανανέωση, την εμπειρία, τη γνώση και την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση. Η δημιουργικότητα και η δραστηριοποίηση του συνόλου των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Διαδίκτυο μας δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες όταν έχουν ανοικτά εργαλεία στην διάθεσή τους. Αυτό μας οδηγεί στο να βάζουμε στο επίκεντρο τόσο του Προγράμματος μας όσο και των ιδεών μας, τον άνθρωπο.
Οι ιδέες αυτές συμβολίζονται και μέσα από μια δέσμευση - κλειδί που επαναλαμβάνω συνεχώς. "Κάθε υπογραφή υπουργού στο Διαδίκτυο". Θέλουμε να χτίσουμε πάνω στην λογική της δέσμευσης αυτής και να την υλοποιήσουμε σε όλα της τα στάδια: από την περιγραφή του προβλήματος και την πρόταση νομοθεσίας, μέχρι την διαβούλευση, την έγκριση αλλά και την υλοποίηση και αξιολόγησή της.
Σας ευχαριστώ, για μια ακόμη φορά για την συμμετοχή σας. Μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις μου στις ερωτήσεις που βαθμολογήσατε εσείς ως πιο σημαντικές. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας πορείας...

Απάντηση από Γιώργο Παπανδρέου:

Μιχάλη,
Το όραμα της δίκαιης κοινωνίας σημαίνει και ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια γενικευμένη απάντηση στο ερώτημά σου. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας δεν βρίσκονται σήμερα σε ισότιμη θέση, δεν μπορούν λοιπόν να αντιμετωπιστούν σαν να είναι όλες ίδιες.
Κάποιες είναι δυναμικές, καινοτόμες, δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, στηρίζουν αλλά και αναπροσδιορίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, άλλες θα ήθελαν να τα κάνουν όλα αυτά, όμως, αιμορραγούν αβοήθητες γιατί τους λείπει η στοχευόμενη στήριξη από την κυβερνητική πολιτική. Άλλες είναι κρατικοδίαιτες, άλλες φοροδιαφεύγουν, μερικές θα έχουν κλείσει ώσπου να διαβάσεις την απάντησή μου. Υπάρχουν όμως και πολλές επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο στο μυαλό επίδοξων νέων επιχειρηματιών, γιατί δεν τους δίνεται αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να τις ιδρύσουν.
Στόχος μας είναι όλες, ή τουλάχιστον όσες δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία.
Η επισήμανσή σου για μία πάγια 5ετή φορολογική πολιτική είναι μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται μια ευρύτερη και στοχευόμενη στήριξη: γι’ αυτό θα κωδικοποιήσουμε και θα απλουστεύσουμε την φορολογική νομοθεσία για τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, σταδιακά θα καταργήσουμε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε 5ετή φορολογική απαλλαγή για όλες τις επιχειρήσεις νέων που δραστηριοποιούνται σε ορεινές, αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές. Γι’ αυτό θα εκσυγχρονίσουμε το πτωχευτικό δίκαιο, μειώνοντας το ρίσκο των επιχειρηματιών αλλά και δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...