Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2008

Απάντηση του Δημοτικού Συμβούλου Παύλου Δαμιανίδη στον απολογισμό του τέως Αντιδημάρχου Τεχνικών κ. Τσαλικίδη

Αντιλαμβάνομαι πως την ώρα που το καράβι της «Σύγχρονης Πόλης» βουλιάζει, την ώρα που η αγανάκτηση των Συνδημοτών μας για την πλήρη απραξία και αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής συσσωρεύεται, την ώρα που έχει διαλυθεί κάθε έννοια συνοχής στην παράταξη του κ. Κοτσάκη, με συνεχείς εσωτερικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη να διασωθούν πολιτικά, σε καθαρά ατομικό πλέον επίπεδο.
Αντιλαμβάνομαι επίσης, πως αισθανόμενος το βαρύ κλίμα, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο κ. Τσαλικίδης, παρουσιάζοντας μεμονωμένα τον «προσωπικό του απολογισμό».
Αυτό όμως που δεν μπορώ να αντιληφθώ, είναι γιατί ένας νέος άνθρωπος, που δεν συμπλήρωσε ούτε δύο χρόνια στην πολιτική, επιχειρεί τόσο κυνικά και προκλητικά να κλέψει λίγη δόξα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αντί να προσπαθήσει ο ίδιος να καταθέσει το δικό του θετικό στίγμα στην τοπική κοινωνία, τη νοημοσύνη της οποίας επιλέγει να υποτιμήσει.
Διότι ο «απολογισμός» αυτός που παρουσίασε, δεν αποτελεί ούτε «αυτοκριτική», ούτε «αυτοέλεγχο», όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά απλά και μόνο αυτοεξευτελισμό.
Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για έναν άνθρωπο που φτάνει στο σημείο να συμπεριλαμβάνει στον απολογισμό του, σχεδόν αποκλειστικά, έργα και δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ακόμη και έργα που ήταν τελειωμένα κατά την αλλαγή της Διοίκησης στο Δήμο Κομοτηνής;
Οφείλει να γνωρίζει ο κ. Τσαλικίδης πως τα έργα δεν τα κάνει αυτός που βγαίνει μπροστά τους φωτογραφίες ή κόβει τις κορδέλες των εγκαινίων, αλλά αυτός που τα οραματίζεται, τα σχεδιάζει, τα προετοιμάζει, εξασφαλίζει την χρηματοδότηση τους και ξεκινάει να τα κατασκευάζει, με δεδομένη πάντοτε την ανάγκη της στήριξης των στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών.
Υπενθυμίζω απλώς για την καλύτερη κατανόηση των στοιχείων που ακολουθούν, τον τίτλο της ανακοίνωσης του κ. Τσαλικίδη: «Απολογισμός της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής από 1-1-2007 έως 22-9-2008».
Η αλήθεια λοιπόν για το «έργο» του τέως Αντιδημάρχου, την οποία τον παρακαλώ και τον προκαλώ να διαψεύσει, είναι η εξής:
Η ανάπλαση του Άλσους της Αγ. Παρασκευής
Το έργο άρχισε να σχεδιάζεται κατά το 2004 και η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης έγινε στις 2/5/2004. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και την παρουσίαση της στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά το 2006, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκατ. €, από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και από το πρόγραμμα URBAN, στο οποίο συμπεριλήφθηκε τον Ιούνιο του 2006, επιπλέον των αρχικά εγκεκριμένων έργων του προγράμματος, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Το Δημοτικό Ωδείο και η Δημοτική Σχολή Χορού στην οδό Βενιζέλου
Το έργο μετά από την περίοδο προετοιμασίας και υποβολής του στην Περιφέρεια, εγκρίθηκε (ένταξη στο Γ΄ΚΠΣ - Π.Ε.Π. ΑΜΘ) στις 31/10/2005 και ξεκίνησε να κατασκευάζεται, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Η στέγη αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες
Το έργο αποτελεί προσωπικό όραμα του προηγούμενου Δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή. Με πλήρη ετοιμότητα, εντάχθηκε στο URBAN στις 31/7/2006 (από αξιοποίηση των εκπτώσεων που είχαν προκύψει από την δημοπράτηση των αρχικά εγκεκριμένων έργων του προγράμματος που είχαν ήδη υλοποιηθεί). Ξεκίνησε να κατασκευάζεται, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τον Οκτώβριο του 2006, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Η ανέγερση του κτιρίου φιλοξενίας και σίτισης απόρων και αστέγων
Το έργο που αποτέλεσε πρόταση Συνδημότη μας, προετοιμάστηκε και εντάχθηκε στο URBAN, με δέσμευση της χρηματοδότησης, ως επιπλέον έργο από το αρχικά εγκεκριμένο πρόγραμμα, στις 31/7/2006 (επίσης από αξιοποίηση των εκπτώσεων). Για καθαρά διαχειριστικούς λόγους, έπρεπε να προηγηθεί η έναρξη του προηγούμενου έργου (στέγη αυτόνομης διαβίωσης ΑΜΕΑ) και έτσι η έγκριση έναρξης της κατασκευής του, προγραμματίστηκε να δοθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις αρχές του 2007.
Η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
Το έργο μετά από την περίοδο προετοιμασίας και υποβολής του στην Περιφέρεια, εγκρίθηκε (ένταξη στο Γ΄ΚΠΣ - Π.Ε.Π. ΑΜΘ) στις 9/6/2006, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών στο Αρχοντικό του Στάλιου
Το έργο ύψους 240 χιλ. €, μετά από την περίοδο προετοιμασίας και υποβολής του στην Περιφέρεια, εγκρίθηκε (ένταξη στο Γ΄ΚΠΣ - Π.Ε.Π. ΑΜΘ) στις 11/4/2002! Ήταν τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων στην οδό Πλαστήρα (αρχοντικό Στάλιου) και Αγ. Γεωργίου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. €, που ολοκληρώθηκε αρκετά χρόνια πριν από την αλλαγή της Διοίκησης στο Δήμο Κομοτηνής. Η καθυστέρηση του συγκεκριμένου τμήματος οφείλεται στην αντίρρηση που προέβαλε για μεγάλο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού για την επέμβαση στις τοιχογραφίες που υπήρχαν, θέμα που ξεπεράστηκε στην πορεία, το έργο όμως ήταν εγκεκριμένο και η χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το 2002!
Το έργο των ασφαλτικών και των πεζοδρομίων σε οδούς της Νέας Μοσυνούπολης
Πρόκειται για μια σειρά έργων (3) που όλα προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν προς έγκριση στην Περιφέρεια, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τα 2 μεγαλύτερα έργα μάλιστα, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 περίπου εκατ. €, ήταν ολοκληρωμένα κατά την αλλαγή της Διοίκησης, στο τέλος του 2006 (ημερομηνίες ένταξης στο Γ΄ΚΠΣ - Π.Ε.Π. ΑΜΘ, 4/6/2004 και 17/8/2004 αντίστοιχα). Το τρίτο και πιο πρόσφατο έργο, προϋπολογισμού 276 χιλιάδων € σχεδιάστηκε για την αξιοποίηση των εκπτώσεων των δύο προηγούμενων έργων, υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και εγκρίθηκε (ένταξη στο Γ΄ΚΠΣ - Π.Ε.Π. ΑΜΘ) στις 25/04/2006, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτό από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Η δημιουργία χώρων αθλητισμού και αναψυχής στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης
Πρόκειται για μια σειρά έργων (2) που όλα προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν προς έγκριση στην Περιφέρεια, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το πρώτο έργο μάλιστα, προϋπολογισμού 220 χιλιάδων €, ήταν ολοκληρωμένο κατά την αλλαγή της Διοίκησης, στο τέλος του 2006 (ημερομηνία ένταξης στο Γ΄ΚΠΣ - Π.Ε.Π. ΑΜΘ, 14/6/2004). Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 260 χιλιάδων € σχεδιάστηκε, υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και εγκρίθηκε (ένταξη στο Γ΄ΚΠΣ - Π.Ε.Π. ΑΜΘ) στις 19/04/2006, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτό από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Η αποκατάσταση του παλαιού ΧΑΔΑ
Το έργο σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκε τελικά από το ΕΠΠΕΡ (τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ για το περιβάλλον στο Γ΄ ΚΠΣ), με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. €, στις 6/10/2005. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε στις 5/4/2006 ενώ ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο κατά την αλλαγή της Διοίκησης, στο τέλος του 2006!
Τα αγροτικά ιατρεία στους οικισμούς Στυλαρίου, Ιάμπολης, Μεσοχωρίου και Συμβόλων
Τα ιατρεία αυτά προγραμματίστηκαν και κατασκευάστηκαν με πόρους του Δήμου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ήταν μάλιστα ολοκληρωμένα κατά την αλλαγή της Διοίκησης, στο τέλος του 2006!
Η διαμόρφωση του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Πανδρόσου σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ο εξωραϊσμός του περιβάλλοντα χώρου
Το έργο σχεδιάστηκε, προγραμματίστηκε και εντάχθηκε στην Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Η ανάπλαση της οδού Φιλίππου
Το έργο σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε για υλοποίηση από πόρους του Δήμου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η σχετική έγκριση για την υλοποίηση του έργου έγινε στις 25/9/2006.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είχε ήδη υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ πολύ πριν από την αλλαγή της Διοίκησης, που έγινε στο τέλος του 2006. Ήταν μάλιστα τόσο «μεγάλο το ενδιαφέρον» του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών κ. Τσαλικίδη, που σε σχετική επερώτηση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ που κατατέθηκε στη Βουλή για την πορεία της έγκρισης του Γ.Π.Σ., το Υπουργείο απάντησε με έγγραφο του στις 27/6/2008, πως δεν είναι δυνατή η προώθηση της διαδικασίας έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κομοτηνής, διότι τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί εγγράφως στις 16-2-2007! από το Δήμο Κομοτηνής, δεν έχουν ακόμη αποσταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. (Το σχετικό έγγραφο φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη και έχει αριθμό πρωτοκόλλου 2541Β/27-6-2008).
Η κατασκευή κερκίδων και η αναβάθμιση των παλαιών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου Κομοτηνής
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΠΑΠ μετά την άνοδο του Πανθρακικού στην Α΄ Εθνική και τη συλλογική και επίμονη διεκδίκηση της ομάδας και όλων των τοπικών φορέων για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Ο Δήμος απλώς ανέλαβε τη διαχείριση του έργου λόγω αρμοδιότητας.
Το ISO 9001 των Δημοτικών Υπηρεσιών
Το έργο ήταν προγραμματισμένο και ενταγμένο στον αρχικό ακόμη σχεδιασμό του URBAN, εγκρίθηκε οριστικά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στις 8/11/2004! και ξεκίνησε να υλοποιείται μετά από μια σειρά απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών το Δεκέμβριο του 2005, ήταν δε σχεδόν ολοκληρωμένο κατά την αλλαγή της Διοίκησης, στο τέλος του 2006!
Το εργαστήριο Η/Υ στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου
Το έργο ήταν προγραμματισμένο και ενταγμένο επίσης στον αρχικό σχεδιασμό του URBAN και εγκρίθηκε οριστικά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στις 22/9/2005. Το έργο ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2006 με την προμήθεια και πλήρη εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού (έπιπλα, υπολογιστές κλπ.) στο νεόδμητο τότε Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου και ανέμενε την οριστική έναρξη λειτουργίας του κτιρίου συνολικά.
Ο Διαπολιτισμικός Παιδικός Σταθμός
Η μελέτη και το έργο, προγραμματισμένα και ενταγμένα στο URBAN, εγκρίθηκαν οριστικά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στις 3/2/2003! Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, ξεκίνησε η κατασκευή του έργου στις 24/9/2004 και το έργο ολοκληρώθηκε στις 12/2/2006!, φυσικά πολύ πριν από την αλλαγή της Διοίκησης, που έγινε στο τέλος του 2006.
Το Μουσείο Καραθεοδωρή
Το έργο προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε οριστικά η υλοποίηση του από πόρους του Δήμου στις 2/6/2004, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 18/10/2004 και ολοκληρώθηκε στις 18/2/2005!
Η διαμόρφωση και η ανάπλαση της περιοχής του χειμάρρου στον οικισμό Κάλχαντα
Το έργο μετά από μια περίοδο προετοιμασίας και με έτοιμη μελέτη, υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. €, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στις 2/11/2005. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το 2006 και ήταν σε φάση προχωρημένης υλοποίησης κατά την αλλαγή της Διοίκησης, στο τέλος του 2006.

Όλα τα παραπάνω έργα που αναφέρονται στον «απολογισμό» και ακόμα περισσότερα που δεν αναφέρονται και που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος, ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων €, με εγκεκριμένους εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, με μια συλλογική προσπάθεια από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και με Δήμαρχο τον Τάσο Βαβατσικλή. Το πρόγραμμα αυτό άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τα αναπτυξιακά δεδομένα του Δήμου Κομοτηνής με τα έργα που ακόμη και σήμερα υλοποιούνται.
Αυτή είναι λοιπόν η «ολιγωρία», η «ανεπάρκεια» και η «υστέρηση» της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που «διέγνωσε» ο πρώην Αντιδήμαρχος και μάλιστα, όπως λέει, χρειάστηκε και ένα περίπου χρόνο (όλο το 2007) για να την καταγράψει.
Όσο για το θέμα των δήθεν «ανοιγμάτων» των 4 εκατ. € των υπό εξέλιξη έργων, έχω επανειλημμένα απαντήσει και προτρέψει τους συναδέλφους της συμπολίτευσης να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων επενδύσεων και για τις έννοιες του προγραμματισμού, του προϋπολογισμού, του χρονοδιαγράμματος και της πίστωσης έτους των δημοσίων έργων. Διότι ασφαλώς και δεν αποτελούν «ανοίγματα» οι πληρωμές (πιστώσεις) που κατανέμονται στα επόμενα έτη για τα έργα που υλοποιούνται με πολυετή προγραμματισμό.
Τις υπόλοιπες γενικότητες, τους φθηνούς χαρακτηρισμούς και τα αόριστα υπονοούμενα, τα αφήνω στην κρίση των Συνδημοτών μας, διότι θεωρώ πως δεν αντέχουν λογικής απάντησης.
Ούτε βέβαια μπορώ να σχολιάσω το πρωτότυπο και εκτενέστατο μέρος του «απολογισμού» που αναφέρεται στο μέλλον, με έργα που θα σχεδιαστούν, θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν.
Θα ήταν όμως παράλειψη μου να μην αναγνωρίσω και τα στοιχεία εκείνα του «απολογισμού» που αποτελούν πραγματικά έργο του τέως Αντιδημάρχου. Ενδεικτικά αναφέρω:
  • τις καθιερωμένες ετήσιες συντηρήσεις οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων, κοινοχρήστων χώρων, παιδικών χαρών, διδακτηρίων, αγροτικής οδοποιίας κλπ.
  • τις υποστηρικτικές ενέργειες που αφορούν εργασίες στο Καταφύγιο στον Άγιο Χαράλαμπο, ύψους 50 χιλ. €.
  • την αποπεράτωση των εργασιών του ξενώνα Παπικίου στον ορεινό όγκο του Ν. Ροδόπης, ύψους 39 χιλ. €.
  • την πεζοδρόμηση του τμήματος του δρόμου επί της προέκτασης της οδού Χρ. Τσούντα που περιβάλλεται μεταξύ των οδών Κουρτίδου και Κοσμίου.
  • τη συντήρηση των κοιτώνων και την επισκευή των εγκαταστάσεων στην Κατασκήνωση της Πανδρόσου ύψους 30 χιλ. €.
  • τη χάραξη διαγραμμίσεων σε πεζοδρόμια και κράσπεδα με τη χρήση ειδικών χρωματισμών για την κάθε περίπτωση.
  • τη διάνοιξη του δασικού δρόμου στη θέση πυροφυλακίου Πανδρόσου κατηγορίας τρακτερόδρομου, ύψους 3 χιλ €!
  • την έγκριση για την χορήγηση άδειας τομής και άδειας εργασιών εντός της πόλης της Κομοτηνής στην εταιρεία FORTHNET A.E..!
  • την υποστήριξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου!
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά τον κ.Τσαλικίδη, που για άλλη μια φορά έδωσε στη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, την παράταξη μας, την ευκαιρία να αισθανθεί υπερήφανη για το έργο της και στους Συνδημότες μας την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...