Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΠΛΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Επιτρέψτε μου όμως να πω μια μεγάλη καλησπέρα, ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ και καλωσόρισμα στους συνταξιούχους, στα μαστόρια μας, τους ανθρώπους που χάρη σ’ αυτούς μάθαμε την ευλογημένη τέχνη του μαραγκού, την τέχνη του Χριστού. Γι’αυτό κι εμείς αισθανόμαστε περήφανοι γιατί είμαστε το αρχαιότερο Σωματείο, κι όπως λέτε εσείς είμαστε και το πιο δραστήριο.
Κυρίες και κύριοι το 2008 ήταν χρονιά εκλογών στα επαγγελματικά Σωματεία αλλά και στην Ομοσπονδία μας. Η συμμετοχή νομίζω ότι ήταν ικανοποιητική, τόσο στο Σωματείο όσο και στην Ομοσπονδία. Πράγματι οι Επαγγελματίες ήταν λίγο πιο κοντά στα συνδικαλιστικά τους όργανα, όχι βέβαια όσο θα έπρεπε.
Όμως σήμερα ήθελα να πω δυο λόγια παραπάνω για το Σωματείο μας. Όπως ξέρετε, το Σωματείο μας επανιδρύθηκε το 1946 από τον Αρχιμάστορα της εποχής τον Γρηγόρη Πετρόπουλο και λέω ότι επανιδρύθηκε, γιατί επί βουλγαροκρατίας χάθηκαν όλα τα αρχεία, που εγώ προσωπικά έκανα μεγάλο αγώνα, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω τίποτα. Φέτος, όπως είπα, γίνανε εκλογές στα Σωματεία. Το δικό μας Σωματείο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή κι εκλέξαμε τους περισσότερους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία. Ήταν ένα μεράκι, ένα στοίχημα που κερδίσαμε, ποιο ήταν το στοίχημα; ότι θα έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή μόνοι μας από όλη την επαρχία των Σαπών και το δικό τους Σωματείο.
Τα καταφέραμε να τους κερδίσουμε, όχι γιατί είμαστε πιο μάγκες αλλά το λέω για να σας δώσω να καταλάβετε ότι οι Επαγγελματίες ακόμη απέχουν από τα συνδικαλιστικά και όλοι ξέρουμε τον αγώνα της Διοίκησης των Σαπών και του φίλου μου Προέδρου, του Χάρη Παπαδόπουλου. Ιδιαίτερα στην ημέρα της απεργίας μας δίδαξε πολλά. Εμείς εκλέξαμε 11 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία. Το 15% περίπου όλης της δύναμης το έχουμε εμείς.
Η νέα Διοίκηση του Σωματείου μας, που αποτελείται πάλι από τα ίδια άτομα, προσπαθεί για τα μέλη μας, για τη σύσφιξη των σχέσεών μας, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σαν την αποψινή βραδιά και κάνοντας εκδρομές και πολλά άλλα που δεν είναι της στιγμής. Είμαστε ένα ζωντανό Σωματείο και μπορώ να πω και το πιο πλούσιο και γιατί σας το λέω αυτό; Θα σας πω μόνο 3-4 νούμερα για να καταλάβετε. Το 2007 τα έσοδά μας ήταν 9000 €, τα έξοδά μας 11.320 € κι έχουμε υπόλοιπο ταμείου 8000 € μετά τις εκδηλώσεις και τις εκδρομές. Μόνο η εκδρομή του 2008 μας στοίχισε 8.500 €, αλλά το υπόλοιπο 8000 € υπόλοιπο σταθερό!! Μη ρωτάτε πολλά και πώς τα βολεύουμε, εμείς ξέρουμε.
Και να σας μαρτυρήσω κάτι, που λίγοι το ξέρουν, κι έχει ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να το μάθετε. Στο Νομό Ροδόπης κόπηκαν, τα δύο τελευταία χρόνια, μόνο 2 ευρωπαϊκά προγράμματα της τάξης των 70.000 και τα δύο του Σωματείου μας, του Σωματείου των Επιπλοξυλουργών και τα δύο από μια συγκεκριμένη Υπάλληλο, από μια συγκεκριμένη κυρία, που ήταν σε εντεταλμένη Υπηρεσία και έτσι το Σωματείο μας έχασε 8.000 € και η Κομοτηνή άλλες 62.000 €. Φύγαν τα χρήματα πίσω. Όμως ο στόχος της κυρίας επετεύχθη, ο αντίπαλος κατατροπώθηκε. Έτσι νομίζει, έτσι της είπαν. Γιατί; Μα πρώτον μιλάει πολύ ο Πρόεδρος και δεύτερον δεν ψηφίζει καλά. Δεν πειράζει όμως, εμείς παραμένουμε στην κορυφή. Όμως ο νόμος του ανόητου επετεύχθη, ψόφησε του γείτονα η κατσίκα. Χαθήκανε τα χρήματα από την Κομοτηνή. Αλλά κάποια στιγμή, ξέρετε τι συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις; γυρίζει ο τροχός κ.τ.λ.π. κ.τ.λ.π.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς για εμάς τους Επαγγελματίες έρχονται δύσκολες εποχές.
Στην παρέα μας συχνολέμε: «τα δύσκολα περάσανε, τα άσχημα έρχονται».
Βλέπουμε κάθε μέρα να διαλύονται επιχειρήσεις κολοσσοί, να κλείνουν μικρομάγαζα, να γεμίζει η κοινωνία μας από φτωχούς επαγγελματίες, να τους κατάσχουν τα λίγα περιουσιακά τους στοιχεία, δράματα, που να ευχηθούμε να μην έρθουν σε μας. Αλλά δυστυχώς, όπου να ναι έρχονται, είναι στη γειτονιά μας. Αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι ότι δεν μπορείς να κλείσεις, με αποτέλεσμα το λίγο χρέος που έχεις να γίνεται τεράστιο. Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες ένα θέατρο παραλόγου στις τηλεοράσεις. Η Κυβέρνηση να λέει στις τράπεζες: Σας στηρίζω, σας δίνω 28 δις Ευρώ τάχα μου για τους μικρομεσαίους και οι τράπεζες λένε: Όχι δεν τα θέλουμε. Μακριά από εμάς. Βρε σε ποιόν τα πουλάτε αυτά, ποιος τα πιστεύει; Θέλετε να προστατέψετε τους Μικρομεσαίους και πρέπει να τα δώσετε στις τράπεζες για να μας τα δώσουν; Μην τρελαθούμε!!
Σήμερα εγώ από την Κομοτηνή τολμώ να κάνω μια πρόταση και μια ερώτηση μαζί. Γιατί δεν βγαίνει η Κυβέρνηση να πει: «όλους τους τόκους τους αναλαμβάνω εγώ με το ευρωπαϊκό επιτόκιο κι όχι με το δικό σας» και να τα εισπράξει μετά το κράτος από μας. Έχει κότσια ή την άλλη μέρα θα τη ρίξουν και ορισμένοι αργόσχολοι θα χάσουν την κουτάλα; Σ’ όλη την Ευρώπη τα επιτόκια πέφτουν, στην Ελλάδα ανεβαίνουν κι εμείς απαθέστατοι παρακολουθούμε. Κοινό μυστικό πλέον ότι ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους εκλεκτούς στην Ελλάδα. Θα έλεγα σε λίγους ημετέρους. Τελικά την Ελλάδα την κυβερνούν οι τράπεζες; Κι ενώ η οικονομία μας έχει τα μαύρα της τα χάλια, ανέβασαν τους μισθούς των Διευθυντών-Διοικητών στις ΔΕΚΟ κατά 50 έως 100%.
Ο πρωθυπουργός της χώρας παίρνει σχεδόν 10.000 Ευρώ το μήνα και ο Διευθυντής ή Διοικητής του ΟΠΑΠ, δεν ξέρω πως τον λένε, παίρνει 60.000 € τον μήνα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 33.000 € το μήνα και στο νέο Διοικητή ΤΕΒΕ (διορισμένος πλέον και όχι αιρετός) κάνανε αύξηση 1.500 € το μήνα. Καλά τρελαθήκαμε τελείως σ’ αυτή τη χώρα; Τι πράγματα είναι αυτά που γίνονται, πού πάμε; Όμως κανείς δεν συγκινείται για τους μικρομεσαίους που τους μένουν μόνο φόροι και πάλι φόροι, κι όμως βλέπουμε να χάνουν τα σπίτια τους για 1.000 €. Πού είναι η προστασία του κράτους; Πού είναι η Κυβέρνηση; Το Σάββατο 8-11-2008, το περασμένο Σάββατο δηλαδή, μόνο μια εφημερίδα, (από τις πολλές που έχουμε στο Νομό μας), έχει 6 δημοσιευμένες αποφάσεις για κατασχέσεις και όλες οι άλλες δεν ξέρω πόσες!!! Και αυτό μόνο στο Νομό μας. Σκεφτείτε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Και η Κυβέρνηση τι λέει στις τράπεζες; «Ελάτε να σας δώσω 28 δις να στηρίξετε τους Μικρομεσαίους». Γιατί δεν τα δίνεις απευθείας στους ανθρώπους να τους ξελαφρώσεις, να γλιτώσουν το σπίτι τους; Μπορώ να μιλώ μέρες αλλά δε θέλω, γιατί όταν λες αλήθειες σου κολλάνε τη ρετσινιά, γιατί έτσι τους βολεύει, «αυτός κάνει αντιπολίτευση», και κάποιοι αφελείς τους πιστεύουν. Τέλος πάντων.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνδικαλιστούμε, ν’ αγωνιστούμε μόνο για τα δικά μας συμφέροντα και όχι της κάθε πολιτικής εξουσίας. Τολμήσαμε να κάνουμε στις 22-10-2008 απεργία και βγήκαν κάτι μισθωτά παπαγαλάκια στο Νομό μας και σαμποτάρανε των αγώνα μας. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι όλοι βολεμένοι. Δεν πλησιάσανε καθόλου κοντά μας, φοβήθηκαν μην τους κολλήσουμε χολέρα. Όμως και χωρίς αυτούς η απεργία μας ήταν από τις πιο επιτυχημένες στην Ελλάδα, αγγίζοντας το 90%. Για μια ακόμη φορά οι «γιαλατζί» συνδικαλιστές τους απέτυχαν, ξεβρακώθηκαν στα μάτια των συναδέλφων τους. Πού θα πάει όμως, πλησιάζει το τέλος τους. Θα ξεβολευτούν και τότε θα δουν τι σημαίνει μεροκάματο και όχι τζάμπα μισθός στον αέρα. Τους ξέραμε κι από πριν.
Είναι γνωστοί όσο και να κρύβονται, τους μάθανε όλοι, είναι δαχτυλοδειχτούμενοι, παράδειγμα προς αποφυγή. Τότε θα καταλάβουν, αλλά τους προειδοποιούμε ότι εμείς οι συνδικαλιστές θα τους πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ σε όλα τα νέα Σωματεία της Ομοσπονδίας κουράγιο και δύναμη στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Σε όλους τους Προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων να τους πω δημόσια συγχαρητήρια για την εκλογή τους.
Ιδιαίτερα όμως θέλω να σταθώ στις τέσσερις κυρίες που αντιπροσωπεύουν συνδικαλιστικά 4 επαγγελματικά Σωματεία, την κυρία Στεπάνη Μαρία, την κυρία Γεωργία Γεωργοπούλου, την κυρία Χατζημάνου Δέσποινα και την κυρία Έμμα Βαστανίσου, να τις ευχηθώ σιδερένιες και καλούς αγώνες και κάποια στιγμή ν’ ακολουθήσουν κι άλλες κυρίες, γιατί πράγματι αξίζει τον κόπο, πέρα απ’ το ότι ομορφαίνουν τον συνδικαλισμό. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα τις στηρίξει, όπως όλους τους Προέδρους και τα Δ/Σ τους, γιατί πράγματι αξίζουν.
Τελευταία αφήνω τον φίλο μου τον Αργύρη Αργυρόπουλο, τον Πρόεδρό μας, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης και τα μέλη της Διοίκησής του. Θέλω δημόσια να του δώσω συγχαρητήρια που στα λίγα χρόνια που είναι στο τιμόνι απόδειξε πώς γίνεται συνδικαλισμός. Ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά, η Ομοσπονδία ανεδείχθη, το προσωπικό είναι στην υπηρεσία των συναδέλφων, πολλά προβλήματα πήραν μπρός σιγά σιγά και αρχίζουν να επιλύονται. Ξεχάσαμε πλέον εκείνο το μαρασμένο κτίριο που δεν ήξερε κανείς τί είναι περνώντας απέξω. Μας δίδαξε, όχι μόνο εμάς τα 22-23 Σωματεία του Νομού μας, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, ότι είναι ένας πολύ καλός καπετάνιος, απέδειξε ότι το αποτέλεσμα του καλοκαιριού της 2 Ιουνίου στις εκλογές της Ομοσπονδίας, δεν ήταν τυχαίο. Το δούλεψε, το μαγείρεψε, (εξάλλου μάγειρας ο ίδιος). Όμως οι συνάδελφοί μας αναγνωρίσανε την προσπάθειά του, πήγαν κοντά του, τον στηρίξανε και το αποτέλεσμα; Στους 9 Συμβούλους έβγαλε 10 και τον Αναπληρωματικό σε ένα συναινετικό ψηφοδέλτιο απ’ όλα τα κόμματα. Έτσι είναι ο υγιής συνδικαλισμός, όχι όπως τον εννοούν κάποιοι. Ρε Αργύρη, ούτε ρωσικές εκλογές να έκανες, αλλά καλά έκανες, απέδειξες σε κάποιους ότι άλλο πράγμα η πολιτική και άλλο ο συνδικαλισμός. Άλλη φορά να μη χώνονται στα ποδάρια σου γιατί δεν τους παίρνει. Ακόμα τρώνε παγωτό απέναντι να σβήσουν την κάψα τους ορισμένοι που παρέσυραν τα νέα παιδιά, που ενώ δεν ήξεραν τι σημαίνει Ομοσπονδία, τους κατέβασαν κομματικά, αλλά δεν βγήκε ούτε ένας. Τους αγνόησαν οι συνάδελφοί μας.
Θα έλεγα σε αυτά τα νέα παιδιά απόψε, την επόμενη φορά, ν’ αφήσουν στο σπίτι τους την κομματική τους ταυτότητα, αν θέλουν να κάνουν συνδικαλισμό. Να μην κουβαλάνε νερό στο μύλο κανενός, γιατί το μόνο που θέλουν οι βολεμένοι είναι το σακούλι τους να γεμίζουν. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους σπόνσορες της αποψινής μας βραδιάς, διότι χωρίς αυτούς δε θα πετυχαίναμε τίποτα. Δημόσια λοιπόν σας ευχαριστούμε όλους.
Όσο για σας, εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι, θέλω να σας δηλώσω ότι σας θέλουμε δίπλα μας και για τα καλά και για τα άσχημα.Οι Επαγγελματίες είναι τίμιοι άνθρωποι και τα δανεικά πάντα τα επιστρέφουν.
Σας ευχαριστώ.
Κωνσταντίνος Λιούρτας
Πρόεδρος Επιπλοξυλουργών Ν. Ροδόπης

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...