Κυριακή, Ιουνίου 29, 2008

Ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Παύλος Δαμιανίδης μίλησε στο ραδιόφωνο «Δίαυλος Ροδόπη 92,4 FM» και την εκπομπή «Σελίδες Ραδιοφώνου» με την Μαρία Παπαδοπούλου, για την λήψη δανείου ύψους 15.000.000€ που προσπάθησε να πάρει ο δήμος Κομοτηνής.

Διαβάστε μέρος των δηλώσεων του ή ακούστε όλη την συζήτηση
«…Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής ζητάει τη σύναψη δανείου 15.000.000 € εκ τον οποίων στην εισήγηση της, λέει πως τα 5.000.000€ είναι για οφειλές του Δήμου, για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Δεν λέει ακριβώς στα επίσημα έγγραφα της για χρέη της προηγούμενης διοίκησης, όπως για μικροπολιτικές σκοπιμότητες διατυμπανίζει δημοσίως, δεν τολμά να το γράψει στα επίσημα έγγραφα που καταθέτει στην γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου. Μιλάει γενικά για οφειλές του δήμου της τάξης των 5.000.000€ και επίσης ζητάει άλλα 10.000.000€ για αναπτυξιακούς σκοπούς. Άρα αυτή είναι η πραγματική διάσταση του δανείου…»
«…Όσο αναφορά τώρα την δική μας θέση, έχω να σας πω ότι ως προς το κομμάτι που αφορά τα θέματα τα αναπτυξιακά είμαστε κάθετα αντίθετοι, διότι όπως γνωρίζεται ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεις το παρόν, υποθηκεύοντας το μέλλον. Ένα δάνειο 15.000.000 σήμερα, σημαίνει με απλά λόγια, ότι οι επόμενες τέσσερις – πέντε διοικήσεις του δήμου, θα πρέπει να πληρώνουνε για 20 χρόνια 2.000.000€ το χρόνο δόση. Όταν όλη και όλη η ΣΑΤΑ, δηλαδή τα χρήματα που παίρνει ο δήμος για αναπτυξιακούς σκοπούς από τους εθνικούς πόρους είναι 4.000.000€. Άρα λοιπόν για να κάνει σήμερα την πολιτική του ο κύριος Κοτσάκης ζητάει από τις επόμενες πέντε διοικήσεις του δήμου να πληρώνουν επί 20 χρόνια την δική του αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό το πράγμα δεν έχει προηγούμενο, όχι στα ελληνικά ούτε καν στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά δεδομένα και της αυτοδιοίκησης…»
«…Η δική μας άποψη και πολιτική, είναι ότι ανάπτυξη γίνεται με χρηματοδοτήσεις τις οποίες παίρνουμε από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Εμείς ως προηγούμενη διοίκηση υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα 100.000.000€, όχι 15, με έργα που γίνανε στο Δήμο Κομοτηνής, τα οποία ο δήμαρχος δεν επιβαρύνθηκε ούτε ένα ευρώ. Ήτανε όλα από εθνικούς πόρους ή από ευρωπαϊκά προγράμματα. Έτσι γίνεται ανάπτυξη κατά την άποψη μας και όχι με δανεικά…»
«…Η δημοτική αρχή δεν λέει ότι το χρέος των 5.000.000€ είναι χρέος της προηγούμενης διοίκησης, λέει ότι είναι οφειλές του Δήμου, οι οποίες μπορεί να προέκυψαν και τα δύο τελευταία χρόνια. Η σημερινή διοίκηση ξεκίνησε την θητεία της, αν θυμάστε, με μία καταγραφή υποτίθεται της κατάστασης από την οποία η ίδια ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα χρέος γύρω στα 4 – 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην κεντρική διοίκηση του δήμου, δεν μιλάμε για τις επιχειρήσεις, επιχείρημα το οποίο κατ’ επανάληψιν έχουμε καταρρίψει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και σε δημόσιες τοποθετήσεις μας. Δεν πρόκειται για πραγματικό χρέος, πρόκειται για δεσμεύσεις από συνεχιζόμενα έργα και κάποιους λογαριασμούς που δεν πρόλαβαν να πληρωθούν, αλλά υπήρχαν αντίστοιχα χρήματα στο ταμείο του δήμου. Άρα λοιπόν είναι μία φιλολογία που δεν έχει να κάνει με την ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ. Όμως εκτιμώ ότι εν πολλής οι οικονομικές υποχρεώσεις προέκυψαν την τελευταία διετία, διότι υπάρχει μια πλήρης κατάρρευση των εισπρακτικών δυνατοτήτων του δήμου από την νέα διοίκηση. Ούτε καν τα μισά από όσα έχουν προϋπολογίσει δεν μπορούνε να μαζέψουν. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι κυρίως οφείλεται σε αδυναμία του δήμου, στο θέμα των εισπρακτικών μηχανισμών και βεβαίως οπωσδήποτε μπορεί να υπάρχουν υποχρεώσεις οι οποίες έρχονται από την προηγούμενη διοίκηση, δεν μπορούν όμως να χαρακτηριστούν ως χρέος. Διότι ένα έργο που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006 και ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα έργο το οποίο πληρώνεται από τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Δεν συνιστά όμως χρέος! Είναι υποχρέωση και οφειλή του δήμου βεβαίως, δεν μπορεί όμως να εμφανιστεί σαν χρέος…»
«…Ως προς το κομμάτι των σημερινών οφειλών του δήμου προς τους δημότες, προς τους επαγγελματίες της περιοχής μας εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η δημοτική αρχή με ένα μικρό δάνειο, υπό προϋποθέσεις κι αυτό βέβαια…»

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...