Πέμπτη, Ιουνίου 05, 2008

ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

Αγαπητοί Δημότες του Δήμου Διδυμοτείχου

Ο εικοστός αιώνας χαρακτηρίστηκε ως αιώνας της τεχνολογικής επανάστασης. Πράγματι , η ανάπτυξη της τεχνολογίας υπήρξε αλματώδης κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου. Δυστυχώς όμως, δεν υπήρξε παράλληλα και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος με αποτελέσματα δυσμενή για την επιβίωσή μας.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των θαλασσών και την εξαφάνιση παράκτιων περιοχών.
Η τρύπα του όζοντος που συνεχώς μεγαλώνει θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος και των δερματοπαθειών. Η ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα με κάθε είδους φυτοφάρμακα και βιομηχανικά απόβλητα θα προκαλέσει καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας με άμεσες επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα και τέλος στην επιβίωση των διαφόρων οργανισμών και του ανθρώπου.
Η οικολογική αυτή καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών και οφείλεται στην εγκληματική συμπεριφορά των ανθρώπων και σαν οργανωμένα σύνολα (Κράτη) αλλά και σαν άτομα.
Οικολογικά προβλήματα υπάρχουν όμως και στην περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου όπου ζούμε και εμείς. Η μόλυνση του «Ασημορέματος» στην περιοχή του Πυθίου είναι ένα από αυτά. Η ρύπανσή του οφείλεται στα λύματα κτηνοτροφικών μονάδων και κυρίως των σφαγείων του Δήμου Διδυμοτείχου.
Ευθύνες λοιπόν, υπάρχουν και εντοπίζονται στην αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Καμιά πρωτοβουλία δεν υπήρξε, μέχρι και σήμερα, προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος αυτού. Ούτε μια σύσκεψη, μια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους κτηνοτρόφους για την υπόδειξη λύσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Το χρονίζον θέμα της επισκευής και λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού των Σφαγείων, παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον χωρίς να λαμβάνεται καμία δέσμευση. Το αποτέλεσμα; Έντονη δυσοσμία, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μόλυνση του εδάφους και υπεδάφους της περιοχής με δυσμενείς συνέπειες, για την υγεία των κατοίκων των παρακείμενων χωριών.
Εμείς, σαν Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στο Πύθιο, όπου ανταλλάξαμε απόψεις με τους κατοίκους του χωριού, για το πρόβλημα αυτό που τους ταλαιπωρεί. Υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση που είχε σαν στόχο την ανάδειξη του θέματος, την εντόπιση ευθυνών και την ανάληψη δράσεων για την επίλυσή του.
Είμαστε πάντα σε πρωτοπορία για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η προστασία αυτή αποσκοπεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους εμάς αλλά και για τις επερχόμενες γενεές. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ενημερωτικές μας επισκέψεις και σε άλλα χωριά με προβλήματα περιβάλλοντος και θα είμαστε πάντα στο πλευρό των κατοίκων για οποιαδήποτε κινητοποίηση επίλυσής των.

Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής του Διδυμοτείχου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος υπήρξε διαχρονική και συνεχής. Η εγκατάλειψη του Δασυλλίου της «Τσίγγλας» με τα σπασμένα και πεταγμένα παγκάκια και τραπέζια καθώς και η άσχημη εικόνα με τα κάθε είδους σκουπίδια πεταγμένα από δω και από εκεί, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα έλλειψης οικολογικής συνείδησης από την μεριά των δημοτικών αρχών.
Η οδυνηρή εικόνα του Βυζαντινού Κάστρου με την απαράδεκτη για την ιστορία του χώρου και την αποκρουστική για τον επισκέπτη θέα με τα διάφορα απορρίμματα, είναι ένα άλλο δείγμα της αδιαφορίας των. Οι ευθύνες είναι βαριές. Πρέπει κάποτε να καταλογισθούν σε αυτούς που τις έχουν
.
Καλούμε λοιπόν, τους κατοίκους του δήμου μας σε συστράτευση και ανάληψη δράσεων, όπου αυτή θα απαιτηθεί, ώστε να προωθήσουμε τις ενδεικνυόμενες λύσεις στα προβλήματα αυτά. Μόνο αν ευαισθητοποιηθούμε και κινητοποιηθούμε όλοι μας, θα πετύχουμε τον στόχο αυτό.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...