Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2008

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ... ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ"

Όταν βλέπουμε τη στάση μερικών επιχειρηματιών του κόσμου, δεν μπορούμε παρά να προβούμε στη διαπίστωση ότι οι πρόεδροι των δικών μας τραπεζών… μαθαίνουν μεν, αλλά δεν ξέρουν όλη την Επιχειρησιακή Βίβλο ακόμη… Αλλά ούτε κι οι μέτοχοι έχουν συναίσθηση της δύναμής τους και, πολλές φορές, των συμφερόντων τους!

Το τελευταίο… εκπαιδευτικό παράδειγμα έρχεται από τραπεζίτες: Οι μέτοχοι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας, της ελβετικής UBS, αποφάσισαν να μειώσουν τον μισθό του προέδρου κατά 90%, λόγω των ζημιών που εμφάνισε ο όμιλος για το 2007, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που έχει εμφανίσει ποτέ παγκοσμίως ο τραπεζικός κλάδος! Στην ετήσια έκθεση της τράπεζας, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος είχε πέρυσι συνολικές απολαβές ύψους $2,62 εκ. (2,57 εκ. ελβετικά φράγκα), ενώ το 2008 θα λάβει μόλις $262 χιλ.! Ο Μαρσέλ Οσπέλ αρνήθηκε να λάβει bonus για το 2007 και, όχι μόνο δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του, αλλά δεσμεύθηκε να διασφαλίσει την επιστροφή στην κερδοφορία.

Τι καλά να τα ξέρανε αυτά οι δικοί μας υπουργοί οικονομικών, διευθυντές ταμείων, πρόεδροι εταιριών, μέτοχοι και άλλοι. Αλλά αυτοί νομίζουν ότι είναι κεκτημένο δικαίωμα των προέδρων να αυξάνουν τους μισθούς τους, ακόμη κι όταν στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν κατέχουν ούτε τις βασικές αρχές… αριθμητικής! Κατά τα άλλα… νομίζουν ότι είναι οικονομολόγοι!!! Ευτυχώς, οι μόνοι που συμμερίζονται την άποψή τους ανήκουν στο… εγχώριο συνάφι τους κι όχι παραέξω… Από την άλλη, δυστυχώς περνάει η γνώμη τους στους μετόχους…

… οι οποίοι δεν θα ξέρανε ούτως ή άλλως τι εστί «μέτοχος», ακόμη κι αν τους καθόταν στη μάπα!!!

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...