Πέμπτη, Μαρτίου 20, 2008

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η ακόλουθη συνέντευξη είναι από «Τα Νέα» και κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Η μόνη διαφορά από τα άλλα νιαουρίσματα είναι ότι τώρα ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ, και κανείς πλέον δεν μπορεί να ομιλεί δια «σκύλους οι οποίοι ενδεχομένως εκπαιδεύονται στις ξένες γλώσσες»!!! ΚΑΝΕΙΣ!
Εννοούμαι, δια να μην παρεξηγούμαι?
Οι εικαστικές παρεμβάσεις, όπως πάντα, ανήκουν στον «καλιτέχνη» και η… κριτική της τέχνης επίσης!
«Σκληρή κριτική στη Δικαιοσύνη, με ευθείες βολές εναντίον των εισαγγελέων που χειρίστηκαν εν κρυπτώ την υπόθεση των υποκλοπών στο αρχικό της στάδιο και σφοδρές καταγγελίες για αναξιοκρατικές κρίσεις δικαστικών λειτουργών, ασκεί για πρώτη φορά εν ενεργεία λειτουργός της Θέμιδας, αμφισβητώντας απερίφραστα την ανεξαρτησία της.
O αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Σωτήρης Μπάγιας, επανεξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και, παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί του μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα εισαγγελέων με ισχυρή στήριξη, το 70% του εκλογικού σώματος τον τίμησε με την ψήφο του. Όραμά του είναι να δει κάποια μέρα τη Δικαιοσύνη της χώρας του να απονέμεται σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον, έγκαιρα και αποτελεσματικά, και τους συναδέλφους του να ασκούν τα καθήκοντά τους με ηρεμία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Γνωρίζοντας ωστόσο τα προβλήματα της Δικαιοσύνης εκ των έσω, απαντά με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των “ΝΕΩΝ”.
>> Ο χειρισμός μεγάλων υποθέσεων (υποκλοπές, ομόλογα) έφερε τα τελευταία χρόνια κάποιους συναδέλφους σας στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ευσταθούν οι αιτιάσεις περί αδράνειας ή και συγκάλυψης ακόμη;
>> Από τις υποθέσεις που αναφέρατε ξεχωρίζω αυτή των υποκλοπών ως την πλέον σημαντική, αφού συνδεόταν με θέματα εθνικής ασφάλειας και λειτουργίας του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ειδικά για την υπόθεση αυτή δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι υπήρξε αδικαιολόγητη αδράνεια της Εισαγγελίας τουλάχιστον κατά το αρχικό στάδιο. Μια προκαταρκτική έρευνα που έπρεπε να ολοκληρωθεί σε λίγες- ελάχιστες- ημέρες, διήρκεσε έντεκα ολόκληρους μήνες, με πρόδηλα αρνητικά αποτελέσματα για την ανακάλυψη της αλήθειας. (ΣΤΓ: Γιατί «αδικαιολόγητη κ. Μπάγια? Δικαιολογείται απολύτως! Οι δικαστικοί που ασχολήθηκαν όφειλαν πίστη και υπακοή στον εργοδότη τους! Φυλακή θα τον βάζανε? Αντί να θάψουν τον εργοδότη τους (την κυβέρνηση) θάψανε τις υποκλοπές. Και η Vodafone έθαψε τον Τσαλικίδη, τις κεραίες και τα «ύποπτα» τηλέφωνα! Γιατί, όταν βρίσκουμε παπά… ε, να μη θάψουμε πέντε-έξι?)
>> Συνηθίζεται αυτό;
>> Υπενθυμίζω ότι σκοπός της προκαταρκτικής εξέτασης είναι η βάσιμη διαπίστωση τέλεσης αξιόποινης πράξης, ανεξάρτητα από τον εντοπισμό ή μη των προσώπων των δραστών. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να κινήσει αμέσως την ποινική δίωξη κατά του οποιουδήποτε υπαιτίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τέλεση των αξιόποινων πράξεων ήταν βέβαιη ήδη από την έναρξη της προκαταρκτικής εξετάσεως. Δεν μπορώ επίσης να μην επισημάνω το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά του τόπου, η διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής έρευνας κρατήθηκε απολύτως μυστική και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. (ΣΤΓ: Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά κ. Μπάγια, οι κυβερνώντες αντελήφθησαν ότι το… κοπάδι στο μαντρί είναι πρόβατα και –συνεπώς– χορτοφάγο. Σκέφτονται, λοιπόν: Αφού η ταυτότητα της εγχώριας πανίδος έγινε γνωστή, ξέρουμε ότι μπορούμε να τους ταΐσουμε χόρτο και να μας πουν κι ευχαριστώ. Τώρα, όσον αφορά τα σαρκοβόρα, εκτός στάνης… αυτά ας φάνε ότι βρουν – αρκεί να μη φάνε εμάς καμιά μέρα…». Και προσεύχονται να μην τους βγει μπροστά ο… κακός ο λύκος).
>> Και στην υπόθεση των ομολόγων;
>> Θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση η Εισαγγελία ανταποκρίθηκε με επάρκεια και διαφάνεια. Η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης ανακοινώθηκε αμέσως, η διάρκειά της ήταν σχετικά σύντομη και η σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών συντελέσθηκε σε εύλογο χρόνο. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και τα ουσιαστικά αποτελέσματα της κυρίας ανάκρισης που διεξάγεται από τον εφέτη- ειδικό ανακριτή. (ΣΤΓ: Κύριε Μπάγια, θα ισχύσει αυτό που λέτε, μόλις ο κ. Ζορμπάς μου αποστείλει την τελευταία του… έκθεση, για να τη δημοσιεύσω. Ή αν τη δημοσιεύσει ο ίδιος, βεβαίως-βεβαίως. Μέχρι τότε, μη βλογάτε τα γένια της δικαιοσύνης και την… προσβάλετε! Δεν μπορείτε να υπαινίσσεστε έτσι απροκάλυπτα προς μια γυναίκα ότι χρειάζεται… εκτεταμένη αποτρίχωση!)
>> Ένα ζήτημα που επίσης προκάλεσε τριβές ήταν η λειτουργία των καμερών. Και εδώ ο «πρωταγωνιστής» ήταν εισαγγελέας. Και μάλιστα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η δική σας γνώμη ποια είναι;
>> Θεωρώ ότι η διαρκώς εντεινόμενη επέκταση της σταθερής εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών αποτελεί τον μεγαλύτερο μελλοντικό κίνδυνο για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί ότι η χρήση του μέσου αυτού ελάχιστα ως καθόλου έχει συμβάλει στην πάταξη της εγκληματικότητας. (ΣΤΓ: Κάνετε λάθος! Πολλοί έπιασαν τις συζύγους τους να τους κερατώνουν, με τη χρήση καμερών! Αυτοί ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν συμμερίζονται τη γνώμη σας!!! Θέλουν να γνωρίζουν ΚΑΙ ποιος γ@μεί, ΚΑΙ πόσο τον έχει, ΚΑΙ που τον χώνει, ΚΑΙ πως! Και είναι και τζιβιτζιλιάρηδες, οπότε γουστάρουν το «μάτι»…).
>> Ο κ. Σανιδάς φαίνεται να έχει εντελώς διαφορετική άποψη.
>> Πράγματι έτσι φαίνεται. (ΣΤΓ: !!!... ???... Συ είπας! Γω δεν είπα… τίποτας!!!)
>> Η Ένωσή σας και εσείς προσωπικά έχετε δώσει μάχη κατά της διαφθοράς, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις. Εισακουστήκατε;
>> Πράγματι, έχουμε καταθέσει μια απλή- απλούστατη- πρόταση για την ανακάλυψη και πάταξη της διαφθοράς, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής της κρατικής εξουσίας. Περιλαμβάνει αυστηρό έλεγχο του πόθεν έσχες, άρση κάθε οικονομικού απορρήτου για τους κρατικούς λειτουργούς και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται. Παρ΄ ότι κατατέθηκε προ τριετίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ενώ την έχουμε ανακοινώσει και αιτιολογήσει επανειλημμένα δημοσίως, οι πάντες κωφεύουν. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση. Αν έχουν αντιρρήσεις ας βγουν να το πουν. Η καθολική σιωπή δημιουργεί συνειρμούς και υπόνοιες. (ΣΤΓ: Μα… ακόμη και το πόθεν έσχες της επιτροπής διαφάνειας είναι… μυστικό!!! Κι εσύ, καλέ μου άνθρωπε, περιμένεις να το μάθεις ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ κιόλας? Κι όχι μόνον της επιτροπής, αλλά και ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ της? Τα ‘παμε αυτά… Δεν τα ‘παμε? Όσοι από τους δικαστικούς και τους επιτρόπους λογοδοτούν και… δωσιλογούν, ΤΟΝ ΙΔΙΟ “ΝΤΑΒΑ” ΕΧΟΥΝ!!!)
>> Μήπως η... απάντηση σας δόθηκε στις εκλογές για την Ένωση Εισαγγελέων;
>> Η αλήθεια είναι ότι συνέβησαν πρωτόγνωρα γεγονότα που με λύπησαν αφάνταστα και με προβλημάτισαν βαθιά, ενώ παράλληλα περιήλθαν σε γνώση μου πληροφορίες που με εξέπληξαν αρνητικά. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο στα θέματα αυτά. (ΣΤΓ: Μου φαίνεται ότι, όχι μόνον ο κ. Ζορμπάς, αλλά κι εσείς έχετε υλικό να μου στείλετε, κ. Μπαγιά. Σας προσκαλώ να το κάνετε κι εγώ θα το γυρίσω… DVD και θα το στείλω στα κανάλια και στο “YouTube”. Ναι, ναι… Εκεί που – κάτι μου λέει ότι – σε λίγο καιρό θα γίνει μεγά-α-αλο πανυγήρι!!! Αν, λοιπόν, τελικώς αποφασίσετε να “επεκταθείτε”, σας υπόσχομαι το “opening act”! Κάτι σαν… τηλεοπτικό hors d’ οeuvres, να πούμε…)
>> Το εκλογικό σώμα ωστόσο σάς έδωσε σαφή εντολή να συνεχίσετε τον αγώνα. Το συναισθάνεστε;
>> Πράγματι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε δικαίωση, όχι μόνο για μένα προσωπικά, αλλά κυρίως για τον μέσο εισαγγελέα της χώρας που μοχθεί καθημερινά, υπό αντίξοες συνθήκες, για να συμβάλει στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Κι αυτό παρά τις πικρίες και απογοητεύσεις που κατά καιρούς αισθάνεται από αδικίες που γίνονται εις βάρος του σχετικά με την υπηρεσιακή του κατάσταση. (ΣΤΓ: Είστε πολύ ευγενικός…)
>> Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πώς συμπεριφέρεται απέναντι στα προβλήματα αυτού του τόσο κρίσιμου τομέα;
>> Ελάχιστοι από τους υπουργούς Δικαιοσύνης που πέρασαν είχαν μεράκι και όραμα. Και σχεδόν κανένας δεν αντιμετώπισε τα οξύτατα προβλήματα της Δικαιοσύνης με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πρόγραμμα. Μάλιστα, ορισμένοι υπουργοί Δικαιοσύνης- κυρίως λόγω άγνοιας του αντικειμένου- εγκλωβίσθηκαν σε ένα σκληρό περιβάλλον συμβούλων που τους παρέσυρε στη λήψη μέτρων τα οποία όχι μόνο δεν επέλυσαν αλλά αντίθετα επέτειναν το πρόβλημα της Δικαιοσύνης. (ΣΤΓ: Χαααχαχαχαχα… Μα… είστε ΠΟΛΥ ευγενικός!)
>> Σήμερα;
>> Ο σημερινός υπουργός δείχνει ότι έχει καλές προθέσεις και διάθεση για επίλυση ορισμένων, τουλάχιστον, από τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Όμως αυτά δεν αρκούν. Απαιτείται μακροπρόθεσμο συγκεκριμένο πρόγραμμα και- πάνω απ΄ όλα- ισχυρή βούληση και τόλμη για λήψη ριζοσπαστικών μέτρων. Για τομές και ρήξεις. Αυτά περιμένουμε να δούμε... (ΣΤΓ: Είστε τόσο ευγενικός, που θα πρέπει να προσέξετε να μην καταλήξετε… “γραφικός”! Παρακαλώ…)
>> Το γεγονός ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, επιλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφήνει ανεπηρέαστη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης;
>> Η κυβέρνηση- η κάθε κυβέρνηση- είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό όργανο και οι όποιες αποφάσεις και επιλογές της έχουν κατ΄ ανάγκην πολιτικό χαρακτήρα που διαπνέεται και από τα κριτήρια του κόμματος που κυβερνά. Αυτά τα κριτήρια προδήλως ισχύουν και στην απόφαση για την επιλογή του προσώπου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι η επιλογή τόσο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων- αν δεν μπορεί να γίνεται από τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς- πρέπει να γίνεται από τη Βουλή με ευρεία και κατά συνέπεια διακομματική πλειοψηφία. (ΣΤΓ: Συμφωνώ μαζί σας! Αφού πρώτα η αντιπολίτευση –οιαδήποτε από… όλες– γίνει κυβέρνηση και διορίσει τους δικαστές της, οι οποίοι ΘΑ ΧΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ, στους οποίους εσείς κι εγώ αναφερόμασταν τόση ώρα, τότε σαφώς και να ξεκινήσει η διαδικασία που αναφέρατε. Αλλά αυτό είναι ένα δεύτερο βήμα: ας στείλουμε πρώτα μερικούς στη φυλακή και μετά περνάμε κι απ’ την αφετηρία να τσεπώσουμε το διακοσάρι…)
>> Από τα προβλήματα της Δικαιοσύνης ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο;
>> Τη βραδύτητα των ρυθμών απονομής της, σε συνδυασμό προς τις άθλιες τριτοκοσμικές- συνθήκες υπό τις οποίες οι δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους, σε κλίμα μόνιμης ανασφάλειας. (ΣΤΓ: Κι όμως… είστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πολύ ευγενικός. Τι καλά…)
>> Ανασφάλεια, γιατί;
>> Εξαιτίας των πολλών και σοβαρών αδικιών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου σε θέματα προαγωγών, μεταθέσεων, αποσπάσεων κ.λπ. με τη λήψη αποφάσεων, απρόσμενα ευμενών ή δυσμενών, για τους υπό κρίση συναδέλφους, που δημιουργούν- εύλογα- αισθήματα πικρίας, απογοήτευσης και ανασφάλειας. Εκτός όμως από αυτά, ανακύπτει και το κεφαλαιώδες ερώτημα: Αν δεν μπορούμε να έχουμε πραγματική δικαιοσύνη στις μεταξύ μας εσωτερικές σχέσεις, τι είδους δικαιοσύνη απονέμουμε προς τα έξω; (ΣΤΓ: Ακόμη καλύτερα! Τώρα, μάλιστα… Να καταλάβουμε κι εμείς οι “άξεστοι” τι εστί… ελληνικός πολιτισμός. Γιατί, εκεί στη Δύση, όταν μας “ενοχλούσε” κάποιος – και δεν πιστεύαμε ότι θα βρούμε άκρη… δικαστικώς – του κάναμε επίσκεψη κατά… κλίνη, στις 3-4 το πρωί, για… αναδιαπραγμάτευση!)
>> Αιτιολογούνται οι αποφάσεις αυτές του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου;
>> Δυστυχώς-και αυτό είναι το εκπληκτικό- οι αποφάσεις του ΑΔΣ κατά κανόνα δεν αιτιολογούνται ουσιαστικά, παρά το σχετικό αίτημα της Ενώσεώς μας, που μάλιστα έχει διατυπωθεί και δημοσίως. (ΣΤΓ: Και τι καλή Ένωση!!! Μα είστε τόοοσο ευγενικός…)
Τελική σημείωση: Εσείς είστε ΠΟΛΥ ευγενικός. Εγώ, πάλι…
… ΟΧΙ !!!
Κι πρεσβεύω ότι αυτές οι ιστορίες που περιγράφετε… με το “νυστέρι” (όπως έχω κάνει κι εγώ, αλλά με το “σπαθί”) θα πρέπει να τελειώσουν σύντομα, συνοπτικά και χωρίς πολλά-πολλά δούναι και λαβείν μεταξύ των… συναλλασσομένων μερών (σφαγέων και αμνών), αμέσως μετά την πτώση της υφισταμένης κυβερνώσας παράταξης και με καυτηριασμό…
… της πληγής
,
εκεί που θα πέφτει ο μπαλτάς (άνευ εισαγωγικών) και προς αποφυγήν γενικών λοιμώξεων.

2 Τα σχόλια σας εδώ!:

neoinileias είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΧΛΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΧΩ να σας πω
ΣΟΒΑΡΑ ΝΕΑ
Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πήγαν την Παρασκευή ένα βήμα πιο κοντά στην επανένωση της Κύπρου.
Αν είναι σε θέση να φθάσουν σε μια συμφωνία, αυτό θα σημαίνει την de facto διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει το περιοδικο spiegel το σήμερα

http://neoinileias.blogspot.com/

Blogger είπε...

Are you looking for free Twitter Followers?
Did you know that you can get them AUTOMATICALLY & ABSOLUTELY FOR FREE by using Like 4 Like?

Διαβάστε στο ιστολόγιο...