Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2008

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Πρωτοβουλίας Πολιτών
htttp://sinapidistef.blogspot.com
Αγαπητοί Δημότες
του Δήμου Διδυμοτείχου
Κάθε σύγχρονο Κράτος προκειμένου να πετύχει τον στόχο μιας ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών του, εφαρμόζει εκείνο το σύστημα διοικητικής διαίρεσης, που θεωρεί (η εκάστοτε Κυβέρνησή του) ότι εξυπηρετεί καλλίτερα, αυτό το σκοπό.
Τα περισσότερα από τα προηγμένα Κράτη (και το Ελληνικό), έχουν καταλήξει στην επιλογή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ως την ιδανική λύση, διαχείρισης των τοπικών πραγμάτων, από αιρετά μονο- πρόσωπα (Δήμαρχος, Νομάρχης, Περιφερειάρχης) ή συλλογικά (Δημοτικό ή Νομαρχιακό ή Περιφερειακό συμβούλιο) όργανα, με την πεποίθηση ότι αυτά, ζώντας ως φυσικά πρόσωπα μέσα σ΄ αυτές τις κοινωνίες, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που υφίστανται καθώς και τις λύσεις που απαιτούνται. Ουσιαστικά δηλαδή, όλα τα σύγχρονα κράτη έχουν καταλήξει στο πολιτικό συμπέρασμα ενός αποκεντρωμένου Κράτους, εκχωρώντας πολλές αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες μέσω των θεσμών των ΟΤΑ.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αγαπητοί συνδημότες, οι δυνατότητες των ΟΤΑ σήμερα είναι τεράστιες, παρόλο ότι το Ελληνικό Κράτος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια γενναία βελτίωση του θεσμού, κυρίως στον τομέα της εκχώρησης κονδυλίων μέσω ενός αποκεντρωμένου συστήματος είσπραξης των φόρων (δηλαδή την άμεση είσπραξη από τους ΟΤΑ, των φόρων του Ελληνικού λαού και όχι υποχρηματοδοτήσεις μέσω Αθήνας) καθώς και της αποκέντρωσης επιπλέον αρμοδιοτήτων πάνω στη λογική της καθολικής διαχείρισης των τοπικών πραγμάτων (παιδείας, υγείας, ασφάλειας, ανάπτυξης, δημοσίων έργων υποδομής) από τις τοπι- κές κοινωνίες.
Ο Δήμος μας, ο Δήμος Διδυμοτείχου, είναι ένας Δήμος σε μια παραμεθόριο αγροτική περιοχή, ο οποίος:

1)διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού του,
2)διαθέτει μια ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά, εξαιτίας της μακράς ιστορικής διαδρομής της πόλης του Διδυμοτείχου και των διαφόρων ανά τους αιώνες κατακτητών της, τα ίχνη των οποίων είναι εμφανή σε πολλά σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, και τέλος
3)διαθέτει φυσικό πλούτο, μιας και η έδρα του είναι κτισμένη στη συμβολή δύο ποταμών, του Έβρου και του Ερυθροποτάμου, με το περιαστικό άλσος της Τσίγλας να πλαισιώνει ιδανικά αυτά τα φυσικά δώρα.
Κ
άθε Δημοτική Αρχή οφείλει να κινείται εντός τριών βασικών αξόνων πολιτικής δράσης: α) να φροντίζει για την ποιότητα ζωής των δημοτών της, διαχειριζόμενη με επάρκεια τα ζητήματα της καθημερινότητας (ύδρευση, αποχέτευση, πράσινο, αναψυχή, μαζική άθληση κ.ά.), β) να προωθεί την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, διεκδικώντας ταυτόχρονα πόρους από κάθε διαθέσιμη πηγή, και γ) να πολιτεύεται σεβόμενη το δημόσιο χρήμα και τις αρχές της χρηστής και διαφανούς οικονομικής διαχείρισης.
Οι
ανάγκες του σύγχρονου πολίτη σήμερα απαιτούν πλέον, αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Απαιτούν καθαρό, επαρκές σε ποσότητα και συνεχές σε παροχή νερό, απαιτούν σύγχρονο και πλήρες δίκτυο αποχέτευσης, απαιτούν καθαριότητα και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Επιπλέον όμως, αυτός ο πολίτης της πιεστικής καθημερινότητας, έχει μεγάλη ανάγκη από μια πράσινη πόλη, που θα του παρέχει χώρους μαζικής άθλησης και αναψυχής.
Κάθε Δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων του, οφείλει να δημιουργεί κίνητρα επισκεψιμότητας και στρατηγικές εκμετάλλευσης των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, ενισχύοντας το εισόδημα των δημοτών του, δημιουργώντας συνθήκες απασχόλησης, μέσω της διαμόρφωσης πρόσφορου περιβάλλοντος για πρωτοβουλίες ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.
Στο Δήμο μας τα Προχριστιανικά, τα Ρωμαϊκά, τα Βυζαντινά, τα Οθωμανικά, τα Εβραϊκά, πολύτιμης αξίας και σημασίας ίχνη, που άφησαν αυτοί οι πολιτισμοί σε ολόκληρη την περιοχή ανά τους αιώνες, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την αναπτυξιακή πορεία της . Οφείλουμε το ταχύτερο δυνατό να διαμορφώσουμε ένα στρατηγικό μακρόπνοο πλάνο συντήρησης, ανάδειξης και εκμετάλλευσης του τεράστιου αυτού πολιτιστικού πλούτου.
Το
τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (4ο Κ.Π.Σ.) άρχισε ήδη να τρέχει και εμείς θα πρέπει τάχιστα να προωθήσουμε προτάσεις εμπεριστατωμένες, στηριγμένες πάνω σε καλά προετοιμασμένες επιστημονικές μελέτες, για να εκμαιεύσουμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το σκοπό αυτό. Επιπλέον τα δώρα της φύσης (Έβρος, Ερυθροπόταμος, Δάσος Τσίγλας), πρέπει να καταλάβουμε και να πιστέψουμε , ότι αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα ιδιωτικών πρωτοβουλιών αγροτουρισμού, θρησκευτικού-πολιτιστικού-εναλλακτικών μορφών τουρισμού και γενικά μιας οικολογικής αειφόρου ανάπτυξης.
Οφείλουμε να αφουγκραστούμε και να ερμηνεύσουμε τα μηνύματα των καιρών.
Δυστυχώς, τα τελευταία είκοσι χρόνια οι δημοτικές αρχές που διαχειρίστηκαν τα θέματα του δήμου, δεν είχαν ούτε το όραμα, ούτε τη διάθεση, αλλά ούτε και τις δυνατότητες να χαράξουν μια τέτοια πορεία
.
Άραγε ποια προετοιμασία έχει κάνει ο Δήμος μας, για να είναι έτοιμος να διεκδικήσει κονδύλια από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης; Ποια υπηρεσία του Δήμου ασχολείται με το τόσο σημαντικό αυτό θέμα, όταν άλλοι δήμοι, πληρώνουν ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες που τους παρέχουν επιστημονική στήριξη; Πώς σχεδιάζει η δημοτική αρχή το αύριο της πόλης; Ποιο είναι το όραμά της για την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της; Πώς διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα; Τι έχει να απολογηθεί για το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να κλείνουν δημοτικές επιχειρήσεις και να υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι και εργάτες απλήρωτοι επί πολλούς μήνες;

Οι απαντήσεις είναι γνωστές και αμείλικτες.

Αγαπητοί συνδημότες

είμαστε μια ομάδα ανθρώπων
που συνειδητά παραμείναμε στα πάτρια εδάφη, γιατί αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη να εργαστούμε σκληρά για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου των γονιών και των παππούδων μας.
Είμαστε αποφασισμένοι, τον τόπο αυτό που υπεραγαπάμε, τον τόσο παραμελημένο και αδικημένο από τις συγκεντρωτικές πολιτικές του Κράτους μας, να τον κάνουμε τόπο αντάξιο των προσδοκιών μας.
Έχουμε όραμα και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να το υλοποιήσουμε.
Είναι καιρός να εμπιστευθούμε την τύχη της ευρύτερης περιοχής σε ανθρώπους νέους, με όρεξη και φαντασία για τον τόπο αυτό, ανθρώπους καταξιωμένους στη κοινωνία μας, γυρίζοντας την πλάτη στη μετριότητα, τον διχασμό, τη μιζέρια, τον ωφελιμισμό, την ανικανότητα, την αλαζονεία. Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας, αντάξιο της προσπάθειας που καταβάλουμε για να τα μεγαλώσουμε και της δικής τους να μορφωθούν. Ένα μέλλον με ποιοτική καθημερινότητα αλλά και με προοπτικές ανάπτυξης.
Σας καλούμε λοιπόν να συστρατευτείτε γύρω από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Διδυμοτείχου
ώστε μακριά από διαχωριστικές κομματικές γραμμές, με μόνη την αγάπη μας για τον τόπο και τη διάθεση προσφοράς, να αλλάξουμε σελίδα και να δώσουμε ένα τέλος στο γκρίζο και την απαισιοδοξία με την οποία μας τροφοδοτούν χρόνια τώρα.
Αγαπητοί συνδημότες υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της πολιτικής ηθικής, της νιότης, της φρεσκάδας, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της αισιοδοξίας, της ανατροπής. Σας καλούμε να τον περπατήσουμε μαζί. Εμείς και τα παιδιά μας αξίζουμε κάτι καλλίτερο.

1)Το Συντονιστικό όργανο της
Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Διδυμοτείχου
2) Συνδυασμός Προοδευτική Αγωνιστική Ενότητα

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...