Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2009

ΑΠΟΗΧΟΣ... ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΜΗΠΩΣ ΩΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ;
Σιναπίδης Στέφανος
Πρόεδρος Συλλόγου "ΑΚΡΙΤΕΣ"
http://sinapidistef.blogspot.com
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η ημερίδα του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου «ΑΚΡΙΤΕΣ», το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 με θέμα «Μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη. Προβλήματα –Προοπτικές».
Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού παρά τις παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν από ορισμένους κύκλους να σαμποταριστεί η ημερίδα.
Δυστυχώς δεν προσήλθε κανένας γηγενής μουσουλμάνος γιατί πιθανόν υπήρξε παραπληροφόρηση και ρητή επιταγή από κάποιους; πως όποιος προσέλθει θα υποστεί τις ανάλογες συνέπειες.
Η έμμεση τρομοκρατία που ασκήθηκε στόχευε να φοβίσει και τους χριστιανούς συμπολίτες μας, πληροφορώντας πως όποιος προσέλθει στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου θα φωτογραφηθεί από ύποπτους κύκλους και πρόσωπα και θα στοχοποιηθεί (άκουσον- άκουσον)ως εν δυνάμει εχθρός γειτονικής χώρας.
Δυστυχώς αυτές οι πρακτορίστικες μέθοδοι είχαν απήχηση και τρομοκράτησαν αρκετούς συμπολίτες μας που δεν προσήλθαν ενώ το επιθυμούσαν, γιατί δήθεν, αν συμμετείχαν θα φακελωνόταν και δεν θα έχουν από δω και πέρα, την δυνατότητα (κατά την έκφρασή τους) να ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα με ασφάλεια για να κάνουν τα ψώνια τους. «Οποία μωρία και αναλήθεια»
Το θέμα βέβαια της ημερίδας για όσους το παρακολούθησαν ήταν μία ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι στην ανάδειξη της γλώσσας και του πολιτισμού τους, και από την άλλη οι προσπάθειες που γίνονται από την τουρκική πολιτική για την εξάλειψη του Πομακικού πολιτισμού και την αφομοίωση του πληθυσμού τους από την Τουρκία, ουσιαστικά δηλ. ο εκτουρκισμός των Πομάκων και των Ρομά.
Επίσης αναδείχτηκαν τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης των Πομάκων που ενώ δεν είναι τούρκοι στην καταγωγή, λαμβάνουν ουσιαστικά μέχρι σήμερα τουρκική παιδεία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πολιτεία για να αλλάξει το κλίμα στα Πομακοχώρια της Θράκης.
Πάντως παρά την παρέλαση ξένων «Τζέημς Μπόντ» που παρευρέθηκαν στην ημερίδα και αλωνίζουν και τον Έβρο, με την πιθανή συνεργασία ντόπιων, για να τρομοκρατήσουν τους γηγενείς έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας, η αίθουσα ήταν γεμάτη από κοινό αλλά και από εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως η δημοκρατία η ισονομία η ισοπολιτεία και η έκφραση της διαφορετικής άποψης εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα στο Διδυμότειχο και στην Θράκη, και πως το θέμα των μουσουλμάνων Πομάκων και Ρομά δεν είναι πια θέμα ταμπού για την περιοχή μας.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...