Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Δηλώσεις του Τάσου Βαβατσικλή, μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου Κομοτηνής για το 2009


Εκτός από το θέμα που θα συζητούσαμε σήμερα και αφορούσε τον Προϋπολογισμού του 2009, υπήρχε και πρόλογος. Ακούσαμε το εξής περίεργο και παράλογο. Ότι η δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν «τυχαίο γεγονός»! Επαναλήφθηκε από συναδέλφους της πλειοψηφίας και δεν δεχθήκανε μια πρόταση, η οποία συνέκλινε στο να καταγγείλουμε την κρατική βία και καταστολή, δηλώνοντας παράλληλα την απόλυτη συμπαράσταση μας στο κίνημα της νεολαίας που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το κορυφαίο θέμα της συζήτησης ήταν ο προϋπολογισμός του 2009, όπου από τις τοποθετήσεις όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταγγέλθηκε η πολιτική, όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα. Όλοι τονίσαμε και αποδείξαμε αναγιγνώσκοντας τον προϋπολογισμό ότι είναι επίπλαστος, αντιαναπτυξιακός, αντιρεαλιστικός, δεν στέκεται ιδιαίτερα στα θέματα για τα οποία αυτήν την στιγμή ο δημότης αναζητά λύσεις. Δεν στέκεται κοντά στον εργαζόμενο, δεν στέκεται κοντά στον επαγγελματία, στον νεολαίο, τον φοιτητή, τον αγρότη, τον εργάτη. Δεν λύνει γενικότερα προβλήματα των οικισμών. Καταγγέλθηκε και καταγγέλλετε για μια ακόμη φορά μέσα από τα ΜΜΕ, η απειλή της δημοτικής αρχής, ότι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων αν απέχουν ή δεν ψηφίσουν το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, εκφράζουν την άποψη τους ότι δεν θέλουν να γίνει έργα στους οικισμούς τους. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι όλα τα εγγραφέντα κονδύλια για το 2008, τα οποία ανέρχονται σε κάποια εκατομμύρια, δεν είχαν καμία εκταμίευση. Δηλαδή η συμμετοχή τους στις αναπλάσεις των οικισμών Αλάν Κουγιού, Περδίκα, Ηφαίστου, καθώς και των άλλων υποβαθμισμένων οικισμών του Δήμου Κομοτηνής, δεν έτυχαν καμιάς συμπαράστασης και καμιάς πρόθεσης της δημοτικής αρχής για ανάπτυξη.
Τονίζουμε συνεχώς και δηλώνουμε ότι μαζί με τον προϋπολογισμό πρέπει να υπάρχει και παράρτημα του κοινωνικού προϋπολογισμού, που δεν πρέπει μόνο να εκφράζετε η πρόθεση μόνο για το τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά και το τι κάναμε μέχρι τώρα και για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα με συγκεκριμένες προτάσεις, απόψεις και πρωτοβουλίες.
Το αναπτυξιακό πλαίσιο του Δήμου, όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο δήμαρχος, το 2007 ενώ κατέβηκε ένα τεχνικό πρόγραμμα των 65 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιήθηκε κατά 4 εκατομμύρια ευρώ μόνο. Για το 2008 είχαμε τονίσει ότι ο ρυθμός υλοποίησης είναι μονοψήφιος και αν αφαιρέσουμε και τα έργα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (URBAN, ΠΕΠ, Ολοκληρωμένα) πρέπει να μηδενίζεται στην κυριολεξία. Αυτό που με φοβίζει είναι το τι μέλλει γενέσθαι μέσα στο 2009.
Βλέπω μια δημοτική αρχή διστακτική και να παραπαίει. Μια δημοτική αρχή που δεν έχει τις ενδεικνυόμενες λύσεις και προτάσεις, δεν αφουγκράζεται το λαό και γενικότερα η απειρία της, δεν είναι δικαιολογία! Χρειάζονται την κοινωνική συναίνεση, περισσότερη δουλειά, περισσότερη δραστηριοποίηση όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου για να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδα.
Ο σημερινός προϋπολογισμός μπάζει από παντού. Δεν απηχεί τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν οι συνδημότες μας, δεν έχει καμιά ρεαλιστική παράμετρο.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...