Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Τοποθέτηση του Τάσου Βαβατσικλή, στην συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου Κομοτηνής για το 2009

Όπως και το Νοέμβριο του 2007, η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει το ίδιο περίπου θέατρο. Καταθέτει έναν επίπλαστο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, με προφανή σκοπό, και με τις απερίγραπτες μεθοδεύσεις που επιστρατεύει, τη δημιουργία μιας πλαστής εικόνας, σύμφωνα με την οποία, νοικοκυρεύει τα οικονομικά, μειώνει τα ελλείμματα και τις καταναλωτικές δαπάνες και αυξάνει τις επενδυτικές δαπάνες. Άλλη μια χρονιά έτσι χωρίς πρόγραμμα. Χωρίς στόχους, χωρίς αναπτυξιακές προτεραιότητες. Και το κυριότερο χωρίς την κατάθεση ουσιαστικού απολογισμού του έργου της.
Περιορίζουμε δυστυχώς την προσοχή μας σχεδόν αποκλειστικά, στην ανάγνωση του προϋπολογισμού και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στον Απολογισμό που αφενός αποτελεί τη βάση του νέου προϋπολογισμού και αφετέρου αποκαλύπτει τη συνέπεια και την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής στην εκτέλεση των σχεδίων που η ίδια καταθέτει. Έτσι όμως, διαιωνίζεται μια κατάσταση που ουσιαστικά καθιστά μάταιο το διάλογο, εκθέτει τους δημοτικούς συμβούλους και αποβαίνει σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό:
 • Η οικονομία απειλείται πολλαπλώς, οι συστηματικοί περιορισμοί περισσεύουν, τα χρέη και τα δάνεια δεσμεύουν, πόροι δεν υπάρχουν και η κοινωνία αναμένει πληγωμένη και αρκούντως διεκδικητική.
 • Οι πολιτικές δυσκολίες για τη Δημοτική Αρχή πολλαπλασιάζονται και τα στοιχεία δεν σας ευνοούν.
 • Αποκαθηλώνονται τα τελευταία ψήγματα που απολάμβανε η οικονομία του Δήμου.
 • Απουσιάζουν η πολιτική παιδεία και οι διαχειριστικές ικανότητες, ενώ εκτονώνεται η ομολογία της ανικανότητας με τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων.
Κύριοι της συμπολίτευσης.
Παρουσιάζετε έναν προϋπολογισμό, μια καρικατούρα υποτιθέμενης ανάπτυξης, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική. Αφήσατε να διαρρεύσουν σχέδια επί σχεδίων με μοναδικό αποτέλεσμα να εγκλωβιστείτε οι ίδιοι, σε μια μίζερη συζήτηση περί «αναπτυξιακού σχεδίου».
Όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι διακηρύξεις είναι κενές περιεχομένου. Η παράταξή σας δεν θέλει, δεν αντέχει. Και οι «τραγουδιστές» επιλέχθηκαν να είναι έντονα φάλτσοι, γιατί τα νέα δεδομένα προστάζουν κακόηχα και βασανιστικά ακούσματα. Δική σας άποψη, δική σας ιδεολογία, δική σας ιδεοληψία.

Γενικές παρατηρήσεις:
 • Οι κοινωνικές δαπάνες και στο νέο προϋπολογισμό είναι μηδαμινές. Η χρηματοδότηση της κοινωνικής προστασίας καρκινοβατεί. Δαπανώνται χρήματα για φιλανθρωπικά «γκαλά».
 • Μόνο σε κοινωνική αναλγησία μπορεί κανείς να αποδώσει την υπέρογκη αύξηση των τελών ύδρευσης.
 • Η Δημοτική Αρχή συμπεριφέρεται ως ντίλερ του δημόσιου χώρου της πόλης σε επιχειρηματικά συμφέροντα (εκθέσεις αυτοκινήτων, τραινάκια στην πλατεία, χριστουγεννιάτικο χωριό κ.ά.).
 • Απουσιάζουν οι διανοίξεις που δημιουργούν τη βασική υποδομή στην οποία μπορεί να στηριχθεί η εφαρμογή των προτάσεων για την επίλυση του κυκλοφοριακού για το οποίο πρόβλημα …σφυρίζετε αδιάφορα.
 • Το περιβάλλον απαιτεί την αλλαγή στη δομή των δαπανών. Δεν γίνεται νύξη.
 • Ο νέος προϋπολογισμός δεν προτείνει λύσεις και δεν δίνει προοπτική για τον τόπο, ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους, στην πόλη και στους οικισμούς. Δεν γνωρίζω γύρω από ποια προβληματική και κυρίως για ποιο λόγο διατυπώνεται η άποψη (από τη Δημοτική Αρχή) ότι οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων αν καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό δεν θέλουν να γίνουν έργα στους οικισμούς. Γνωρίζω όμως τη φθορά που επιφέρει η κατάθεση ενός τέτοιου ανεκδιήγητου προϋπολογισμού στην ήδη απαξιωμένη, από τους κατοίκους των οικισμών, πλειοψηφούσα παράταξη.
 • Η υπόθεση μετεγκατάστασης του οικισμού του Αλάν-Κογιού βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια του «δικού τους» υπουργού.
 • Σταμάτησε η διαδικασία παραχώρησης τίτλων στον Ήφαιστο.
 • Τα νεόκτιστα Περδίκα είναι συνοικισμός της πόλης και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «γκέτο» ούτε πρέπει να αφήσουμε να μετατραπεί.
 • Απουσιάζει η πρόβλεψη στο θέμα δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών.
 • Η παρέμβαση με έργα που αφορούν τους μειονοτικούς οικισμούς, δεν υπάρχει.
 • Έλλειψη παρεμβάσεων για την επίλυση του κυκλοφοριακού.
 • Συρρικνώνονται οι δαπάνες για έργα υποδομών και βελτίωσης ανάπτυξης και ανάδειξης των οικισμών.
 • Εγκαταλείπεται πλήρως η πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης.
Κύριοι συνάδελφοι.
Η πολιτική της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής πρόνοιας κατέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια το Δήμο πιο αξιόπιστο και πιο αποτελεσματικό. Καταβάλαμε προσπάθειες, για μια αποτελεσματική πολυμερή προσέγγιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για κράτος δικαίου, καθώς και πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας. Προτείναμε και θα αγωνιστούμε ως παράταξη να υλοποιηθεί το μεγάλο κοινωνικό όραμά μας: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. Έχουμε την πρόταση και προχωρήσαμε στη μελέτη της. Μια τράπεζα για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν απορριφθεί εντελώς από τους παραδοσιακούς θεσμούς, που θα τους ξαναδώσει το κουράγιο και την αξιοπρέπεια για να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους. Σε έναν προϋπολογισμό, που επιτείνει την ανισότητα, ηχεί στα αυτιά μας ως απίστευτη και θρασύτατη δικαιολογία τα «χρέη» που ενώ δεν αντέχει να «δώσει ψίχουλα στους φτωχούς», από την άλλη αμείβει πλουσιοπάροχα το «Balkan Bus», τους καλλιτέχνες των Χριστουγεννιάτικων γιορτών κ.ά.
Κυρίες και κύριοι.
Το πρόβλημα εν τέλει δεν είναι ο προϋπολογισμός. Είναι η αισθητική που εκπέμπει η παράταξή σας η «Σύγχρονη Πόλη». Πολύ λίγη για έναν ιδιόμορφο Δήμο εν μέσω κρίσης. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα προσώπων, αλλά έλλειψη ιδεών και πολιτικής. Εκεί θα κριθούν όλα. Πολύ φοβάμαι ότι η πολιτική σας, όπως απεικονίζεται και στον παρόντα προϋπολογισμό, μας οδηγεί ολοταχώς πολύ πίσω.
Ακούστε όλη την τοποθέτηση του Τάσου Βαβατσικλή

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...