Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2008

Τοποθέτηση του Τάσου Βαβατσικλή για τον ισολογισμό του 2007

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στους πολίτες του Δήμου μας καταγράφεται πλέον μια αυξανόμενη δυσφορία και απογοήτευση. Βλέπουν το περιβάλλον της ζωής τους να υποβαθμίζεται συνεχώς, νοιώθουν ανασφαλείς, χωρίς προοπτικές για τους ίδιους και τα παιδιά τους, το κοινωνικό σύστημα του Δήμου καταρρέει και η πόλη υφίσταται μια τεράστια αναπτυξιακή υποχώρηση.
Η κρίση στην αγορά, η ανασφάλεια, η ανεργία, η φτώχια και η ρήξη της κοινωνικής συνοχής επαναφέρουν τους εφιάλτες της μετανάστευσης, του ξενιτεμού νέων ανθρώπων σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, της μείωσης του πληθυσμού, πόρων, δραστηριοτήτων και προοπτικών. Με μια Κυβέρνηση, αποδυναμωμένη, βουτηγμένη σε σκάνδαλα και βαθειά κρίση, που αδυνατεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες, ο δήμαρχος Κομοτηνής, λειτουργώντας σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος που τον στηρίζει, όχι μόνο αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά προσπαθεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα. Με μια πλειοψηφία που αλληλοσπαράσσεται και φυλλοροεί, εγκαταλειμμένος εσχάτως και από τον πολιτικό του χορηγό, τον Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη, οδηγεί το Δήμο σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Πλέον, μετά τα πρόσφατα γεγονότα και την πανελλήνια αποδοκιμασία του Κυρίου …Υπουργού μας, που διασκέδαζε στα μπουζούκια, ενώ η Αθήνα «καίγονταν», από τη δολοφονία ενός νεαρού μαθητή, δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα. Το μόνο αναπτυξιακό όφελος, για την πόλη, που μπορεί να περιμένει πλέον ο κ. Κοτσάκης και η παράταξή του, από τον κ. Στυλιανίδη, όσο θα παραμένει στη θέση του, εκτός από μια πόλη «play mobil», με τα προκάτ κτίρια και σχολεία, που προβάλουν προκλητικά δίπλα σε κλασσικά κτίρια και προσβάλουν αισθητικά την αρχιτεκτονική παράδοση και κληρονομιά αυτής της πόλης, είναι η ενίσχυση της Κομοτηνής της νύχτας…
Ούτε η εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζει το γραφείο προπαγάνδας, με την ομάδα των επικοινωνιολόγων, που έχει εγκατασταθεί στο Δημαρχείο, που εκδίδουν δελτία Τύπου και τροφοδοτούν δημοσιεύματα, δεν μπορούν πλέον να εξαπατήσουν τους πολίτες, με δραστηριότητες ανύπαρκτες και τη δημιουργία άχρηστων αναγκών, που δεν προάγουν την ευημερία και την ποιότητα της ζωής των δημοτών.
Η εμπειρία της προηγούμενης θητείας μας στη δημοτική Αρχή, μας λέει ότι για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση μιας ολοκληρωμένης αστικής ευημερίας απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η κοινωνική διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος.
Παραμένει επίκαιρη σήμερα στο δημοκρατικό διάλογο η προγραμματική μας διακήρυξη και προβάλει αναγκαία η αξιολόγηση του έργου μας, για ένα και μόνο σκοπό: Έχουμε καθήκον σήμερα παρά ποτέ, να επαναφέρουμε και να επιβάλουμε το δικό μας λεξιλόγιο στην πολιτική ζωή και την τοπική κοινωνία και να υπερασπιστούμε τις προοπτικές και την αισιοδοξία που είχαμε εμπνεύσει στην πόλη και τους πολίτες της.
Να μιλήσουμε με λέξεις, που είναι δυστυχώς, άγνωστες στη σημερινή δημοτική αρχή και τον κ Κοτσάκη. Για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, για τις πράσινες πολιτικές, τα οικολογικά πάρκα και πλατείες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον περιορισμό της χρήσης των αυτοκινήτων και την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την προστασία των ελεύθερων χώρων και του περιαστικού περιβάλλοντος, την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας.
Να μιλήσουμε για καινοτομίες, για ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στα σχολεία και τις υπηρεσίες του Δήμου και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τον ψηφιακό Δήμο και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους της πόλης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τις συνεργασίες με Δήμους γειτονικών χωρών και τις αδελφοποιήσεις του Δήμου, που εκφυλίστηκαν στο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων και μόνο ή αποτέλεσαν «ευκαιρίες» για την προώθηση ή την … εξαγωγή επιχειρηματικών συμφερόντων και δραστηριότητων στελεχών της δημοτικής αρχής.
Η πολιτική της πλήρους ιδιωτικοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου είναι μια νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη, της σημερινής δημοτικής Αρχής, που μεταφέρει κάθε κοινωνική και δημόσια λειτουργία στην ιδιωτική πρωτοβουλία για περισσότερα κέρδη.
Πολιτική που εγκατέστησε στο Δήμο ένα καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας, με κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής, με παρενέργειες κοινωνικές, ηθικές, πολιτισμικές με αποτέλεσμα την εξάντληση της τοπικής αγοράς και οικονομίας, την ανεργία, την ακρίβεια και τη φτώχια. Αυτή η οικονομική πολιτική μας βρίσκει αντίθετους.
Ο Δήμος της πόλης μας καθώς και συνολικά η αυτοδιοίκηση καλείται σε τέτοιες συγκυρίες να αναλάβει το ρόλο που υπηρετεί, να στηρίξει τους πολίτες, προσφέροντας έργο και δράσεις με κοινωνικό και ανταποδοτικό περιεχόμενο.
Πιστεύουμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή εργάζεται σε λάθος κατεύθυνση με λάθος πολιτική, γιατί οι επιλογές της δεν αποδίδουν έργο στην κοινωνία. Είναι εγκλωβισμένη στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και προσδεμένη στα γρανάζια ενός κομματικού, πελατειακού κρατικού μηχανισμού. Ο Δήμος μας κατάντησε μια υπηρεσία των υπουργικών … ορέξεων του κ. Στυλιανίδη.
Ο Δήμος αγνοεί την ενεργή κοινωνία, τους πολίτες και τους φορείς τους, ενώ έχει επανασυγκροτήσει το «τέρας» μιας απέραντης γραφειοκρατίας, που εξοντώνει το δημότη.
Σε αυτά τα δύο χρόνια, ο Δήμος συνεχίζει να βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Ο Δήμος συνεχίζει να είναι συγκεντρωτικός, αδιαφανής, με αυξήσεις τελών και φόρων και παράλληλα δανειολήπτης. Είναι φορέας των πιο «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων (stage) και κάνει επίδειξη του αυταρχισμού του σε εργαζόμενους και δημότες.
Η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας στα όργανα του Δήμου, απαξιώνουν τους θεσμούς της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών, ενώ είναι … εκκωφαντική η ένοχη σιωπή και απουσία του σε ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσματος για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αποκάλυψε το πιο αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό πρόσωπο της Δημοτικής αρχής, η οποία κατά τη συζήτηση τη χαρακτήρισε τυχαίο περιστατικό.
Υποβαθμίζονται πρωτοβουλίες πολιτών και δυσφημίζονται συλλογικές αντιδράσεις κατοίκων που διαμαρτύρονται. Η Δημοτική Αρχή ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις Κυβερνητικές επιλογές και γίνεται φορέας των πιο αντιλαϊκών της μεθοδεύσεων.
Το επικοινωνιακό μάρκετινγκ είναι σε επίπεδο έργων, η βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Προσφέρει απλόχερα τα φιλέτα της πόλης στους μεγάλους παίκτες του κερδοσκοπικού τζόγου, και αφήνει για αυτήν κυρίως έργα ρουτίνας και συντήρησης. Μια διοίκηση που προσπαθεί να εξαργυρώσει την απραξία της για τη πόλη με προσφορές και δωρεές κάθε είδους.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...