Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

Ξακουστό! Ο Μεϊμαράκης και το Ντορί διόρισαν Τούρκο διοικητή στη νατοϊκή βάση Λάρισας!!!

Εκ παραδρομής, λόγω της ολιγωρίας του «υπουργού» αμύνης και της «υπουργάς» εξωτερικών, που απέτυχαν να κάνουν ένσταση (σαν αυτήν που ΕΙΧΑΝ κάνει οι Τούρκοι στο παρελθόν, εμποδίζοντας -για λόγους εθνικού συμφέροντος- Έλληνα να καταλάβει αντίστοιχη θέση σε παρόμοια στο στρατηγείο της Σμύρνης) κατά της παραχώρησης της διοίκησης σε Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος πλέον καλείται να αστυνομεύει το FIR Αθηνών από παραβιάσεις!!!
(ακολουθεί σημερινό δημοσίευμα:)
«Με «εκχώρηση» κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μοιάζει η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συναινέσει στις αξιώσεις της Άγκυρας παραχωρώντας τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης της Λάρισας σε Τούρκο πτέραρχο!
Πέντε ημέρες μετά τη βράβευση του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αποκαλύπτεται (μέσω δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο), ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις της Τουρκίας και αποδέχθηκε να παραχωρήσει (έστω και εκ περιτροπής) τη διοίκηση του Συμμαχικού Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Λάρισας σε Τούρκο ανώτατο αξιωματικό!
Η υπόθεση αφορά την περίφημη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Το νέο οργανωτικό επιχειρησιακό πλάνο της Συμμαχίας προβλέπει ότι τα δέκα πολυεθνικά CAOC (combined air operations center - συνδυασμένο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) θα περιοριστούν σε τέσσερα στατικά (και ακόμη δύο κινητά). Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που ενέκριναν το 2008 τη δομή διοίκησης, συμφώνησαν στη διατήρηση του CAOC της Λάρισας (από CAOC 7 μετονομάζεται σε CAOC 4 και μεταπίπτει σε «αεροπορικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου»- air command control system), ενέκριναν επίσης το σχέδιο για δημιουργία ακόμη τριών υποστρατηγείων στη Γερμανία, τη Δανία και την Ιταλία και αποφάσισαν την κατάργηση έξι CAOC’s, μεταξύ των οποίων και του υποστρατηγείου στο Εσκί Σεχίρ. Παραπλανητικά το ΓΕΕΘΑ προβάλλει τη διατήρηση του ελληνικού κέντρου και τη διάλυση του τουρκικού CAOC σαν επιτυχία, για να εμφανίσει την Ελλάδα ότι δήθεν ωφελείται από τη νέα δομή που επικύρωσαν με τις υπογραφές τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Το υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ είναι ουσιαστικά «ανενεργό» και το Πεντάγωνο αποκρύπτει εκουσίως το γεγονός ότι με τη νέα δομή προβλέπεται η διατήρηση του ενός και μοναδικού αεροπορικού στρατηγείου (Air South) που παραμένει στην Σμύρνη και στο οποίο θα υπάγονται τα CAOC της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται επισήμως ότι συναίνεσε στην «εκ περιτροπής» ανάληψη της διοίκησης του CAOC της Λάρισας από Έλληνα και Τούρκο διοικητή. Η απόφαση -που χαρακτηρίζεται επισήμως ως «καταρχήν συμφωνία»- ελήφθη στη σύνοδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ στις 6 και 7 Μαϊου, όπου συμμετείχε ο Έλληνας αρχηγός στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι επί 15 ημέρες το ΓΕΕΘΑ αποσιώπησε την απόφαση που σήμερα χαρακτηρίζει «καταρχήν συμφωνία». Σε ανακοίνωση της 11ης Μαΐου δεν αναφερόταν ότι ο στρατηγός Γράψας συμφώνησε να παραχωρηθεί η διοίκηση της Λάρισας σε Τούρκο αξιωματικό. Μόνο το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου, όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι οι τουρκικές εφημερίδες θριαμβολογούν για την ανάληψη της διοίκησης του αεροπορικού στρατηγείου της Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε εκ των υστέρων να ενημερώσει για τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί και τις οποίες επικύρωσε ο στρατηγός Γράψας!
Το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται ότι στην τελευταία σύνοδο των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Μάιος 2009), υπήρξε κατ’αρχήν συμφωνία ως προς την εναλλαγή των διοικητών του CAOC-4 (της Λάρισας), συμπληρώνει ότι η ελληνική πλευρά επέμεινε στην αρχική θέση ότι ο πρώτος Διοικητής θα είναι Έλληνας και το θέμα συνολικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται από το Πεντάγωνο, θα εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής, ενώ σημειώνεται ότι, την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Έλληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Έλληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου)».
Ο αντίλογος είναι ότι προφανώς και δεν έχει καμία σημασία εάν ο «πρώτος» διοικητής της Λάρισας θα είναι Έλληνας, διότι μετά τη θητεία του θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής ο Τούρκος πτέραρχος.
Το πρόσταγμα και την ευθύνη των αποφάσεων συνολικά για το νότιο τομέα έχει το «προϊστάμενο» στρατηγείο της Σμύρνης. Το Air South έχει μονίμως Αμερικανό αξιωματικό ως διοικητή και οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τη θέση του μόνιμου υποδιοικητή για έναν δικό τους αξιωματικό. Οπότε πολύ μικρή σημασία θα έχει εάν τη στιγμή που θα είναι Τούρκος διοικητής στη Λάρισα, παραλλήλως θα είναι Έλληνας ο επιτελάρχης (υπ’ αριθμόν τρία) στη Σμύρνη, αφού ανώτεροί του στην ιεραρχία θα είναι ένας Τούρκος και ένας Αμερικανός στρατιωτικός.
Με απλά λόγια: όποιες κι αν είναι οι εισηγήσεις του υποδιοικητή, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητή. Αντιστοίχως, ότι κι αν λέει ο Έλληνας επιτελάρχης τον τελικό λόγο θα έχει ο Τούρκος διοικητής.
Η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, την ευθύνη του ελληνικού εναέριου χώρου θα έχει Τούρκος διοικητής. Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να διαφωνήσει με την εναλλαγή της διοίκησης στη Λάρισα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ακριβώς έπραξε η Άγκυρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της με το στρατηγείο της Σμύρνης, παρατηρεί ανώτατος αξιωματικός που υποστηρίζει ότι το ΓΕΕΘΑ θα έπρεπε να αντιπροτείνει και να επιμείνει στην παραχώρηση της θέσης του υποδιοικητή στην Τουρκία.
Από τη διαφαινόμενη αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη προκύπτουν και πρακτικά ερωτήματα: περιμένει η κυβέρνηση ότι ο Τούρκος διοικητής της Λάρισας θα ενημερώνει το ΝΑΤΟ για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου; Δέχεται η ελληνική πλευρά να ασκεί σε καθημερινή βάση Τούρκος αξιωματικός τη διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων (δεν αναφερόμαστε στο σύνολο αλλά στα μαχητικά αεροσκάφη που στα χαρτιά έχουν τα ΝΑΤΟϊκά χρώματα) που διαθέτει η χώρα στη συμμαχία; Τι θα συμβεί με τις τεχνικές συμμαχικές ασκήσεις που διεξάγονται σε καθημερινή βάση (σε υπολογιστές, χωρίς συμμετοχή στρατευμάτων) και αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών (για θέματα έρευνας και διάσωσης, ορίων FIR και άλλα);
«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, εν κρυπτώ, για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο Λάρισας, προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά για τα εθνικά μας θέματα.
Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρα και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, κυρία Βάσω Παπανδρέου.
«Η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στον δολοφονικό συνασπισμό, συμμετοχή που τόσο ένθερμα υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που πάντα υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, όπως και η ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές», αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος.»
Και καλά των Αθηναίων ο κ@λος είναι ΓΝΩΣΤΟ ότι χωρά κι ανέχεται τα πάντα! Με των Λημναίων, όμως, τι γίνεται, που οι μπατζανάκηδες του στρατηγού θα κατουρούν πάνω απ’ τα κεφάλια τους; Μήπως να στέλνανε κανένα μήνυμα στην Αθήνα με ταχυδρόμους τους ομοθρήσκους της Βαρυτίνης ΑΕ;
Επίσης, να κάνω μια αφελή ερώτηση: μήπως, πλέον, οι μόνιμοι γαλάζιοι εθνικοί μειοδότες, έχουν περάσει στο FIR της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ;;;
Γιατί, αυτή, ακόμη και στην Ελλάδα του σήμερα εξακολουθεί να τιμωρείται με παλούκωμα!!!

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...