Τετάρτη, Ιουνίου 30, 2010

Εισήγηση του Τάσου Βαβατσικλή στον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2009

Ήρθαμε εδώ σήμερα (για τρίτη συνεχή χρονιά), με την παντελή απουσία του λαού, για να συζητήσουμε (μεταξύ μας) τον απολογισμό του υποτιθέμενου έργου που παρήγατε εσείς και οι συνεργάτες σας, την τετραετία που πέρασε. Μια θητεία τελείως απογοητευτική.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού ο δήμαρχος δεν φαίνεται να καταλαβαίνει το τι γίνεται και η ουσιαστική διοίκηση γίνεται από τους επικοινωνιολόγους του, έναντι αδρής αμοιβής.
Και επειδή κάθε εκφερόμενη άποψη οφείλει να είναι τεκμηριωμένη, αν θέλει να στέκει αντικειμενικά στον δημότη, που αποσβολωμένος βλέπει να βουλιάζει. Παραθέτουμε, σε κάθε συνεδρίαση, χαρακτηριστικά παραδείγματα κακής διαχείρισης, σπατάλης, αδιαφάνειας και μιας αλαζονικής πολιτικής, που ποδοπατά κανόνες, νόμους και κάθε έννοια χρηστής διοίκησης, μιας δημοτικής αρχής που όχι μόνο διέψευσε ελπίδες και προσδοκίες , αλλά προβάλλει ως … πετυχημένο ένα μοντέλο (Άγγελου Λάσκαρη) αντιδημοκρατικότητας, παρεοκρατίας και προσβολής των ενεργών πολιτών. Οι δημοτικές επιχειρήσεις έγιναν «πλυντήριο» και εργαλείο παράκαμψης του δημοσίου λογιστικού, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όπως κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, η δημοτική αρχή παρουσιάζει το ίδιο θέατρο. Επιχειρεί έναν απολογισμό με προφανή σκοπό τη δημιουργία μιας πλαστής εικόνας, σύμφωνα με την οποία «ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει» (παίρνει δάνεια, μειώνει τα ελλείμματα, αυξάνει τις επενδυτικές δαπάνες). Και απουσία λαού, αγοράζει χρόνο στα κανάλια και εκατοστά στις εφημερίδες.
Για το δήμαρχο και τους συμβούλους του (δημοτικούς και επικοινωνιολόγους), όλα πλέον είναι επαμφοτερίζοντα. Το μαύρο μπορούν κάλλιστα να το αποκαλούν άσπρο και φυσικά το ψέμα μπορούν πλέον να το αποκαταστήσουν, τοποθετώντας το στη θέση που του αξίζει: «Το ψέμα είναι η νέα αλήθεια».
Η δημοτική αρχή αδυνατεί να σκεφθεί ένα θετικό μέλλον. Να ξαναδώσει προσδοκίες στον δοκιμαζόμενο λαό, στην πόλη και τους οικισμούς. Χωρίς εγωισμούς και μικροκομματισμούς, να σκεφθεί που θέλει να πάει η Κομοτηνή, πως από τις δυσκολίες θα βρει ένα δρόμο ανανέωσης. Να πάψει να εγκλωβίζει το δήμο στη μεμψιμοιρία του πανικού των λογιστικών αριθμών. Ασφαλώς και πρέπει να ασχοληθεί και να ασχολείται μ’ αυτούς. Αλλά αυτή η ενασχόληση, οφείλει να ενταχθεί σ’ ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης του τόπου.
Ξανατονίζουμε για μια ακόμη χρονιά, στον απολογισμό σας υπάρχει ένα τριπλό έλλειμμα, σε σχεδιασμό, και έργα, σε θεσμούς και ευαισθησία!
Σχεδιασμό που να βλέπει τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το μέλλον. Έργα υποδομής, κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, έργα στους οικισμούς. Θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, έμμεσης και άμεσης δημοκρατίας.
Ευαισθησία στα τοπικά κοινωνικά προβλήματα. Η κρίση στην αγορά, η ανασφάλεια, η ανεργία, η φτώχεια και η ρήξη της κοινωνικής συνοχής επαναφέρουν τους εφιάλτες της μετανάστευσης.
Καλλιεργήσατε τον πολιτικό ναρκισσισμό, την αμεριμνησία, τον λαϊκισμό, την δημοκοπία, τον συντεχνιασμό, το σύνδρομο του πολιτικού κόστους, την προσωπική αντίληψη της πολιτικής, τις αναξιοκρατικές επιλογές, την υποκατάσταση της πολιτικής από την προπαγάνδα και την εντυπωσιοθηρία, την οικοδόμηση της ευημερίας όχι στο μόχθο και στην προσπάθεια, αλλά σε δανεικά!
Η δημοτική αρχή δεν είναι για να κάνει εκ των υστέρων διαπιστώσεις. Η δημοτική αρχή πρέπει να επιδιώξει εκ των νηφαλιότητα, υπομονή, διορατικότητα, στηριγμένη στη γνώση και την εμπειρία. Να ασχολείται με τα δύσκολα και τα σημαντικά. Να προλαβαίνει τα αρνητικά και να διαμορφώνει θετικές εξελίξεις.
Η δημοτική αρχή εργάζεται σε λάθος κατεύθυνση, με λάθος πολιτική γιατί οι επιλογές δεν αποδίδουν έργο στην κοινωνία. Είναι εγκλωβισμένη στα γρανάζια ενός κομματικού – πελατειακού μηχανισμού. Κατάντησε μια υπηρεσία των ορέξεων του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Το μόνο «αναπτυξιακό» όφελος από τον κ. Στυλιανίδη, οι δεκάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις και τα προκάτ σχολεία που προβάλλουν προκλητικά δίπλα σε κλασσικά κτίρια και προσβάλλουν αισθητικά την αρχιτεκτονική παράδοση και κληρονομιά αυτής της πόλης.
Η τετραετία που πέρασε ήταν μια τετραετία χαμένων ευκαιριών. Η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε, ούτε να συλλάβει, αλλά ούτε να προωθήσει ένα ουσιαστικό, σ’ όλους τους τομείς, πρόγραμμα για την Κομοτηνή και τους οικισμούς της.
Περιμέναμε ένα περισσότερο ευκρινή και ουσιαστικό απολογισμό ως προς τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής. Όμως διαπιστώνουμε ότι ουσιαστικός απολογισμός δεν υπάρχει. Μόνο απόψεις καφενείου. Παραπολιτικά της πλάκας. Απολογισμός για να αναπληρώσουμε την αδυναμία παραγωγής έργου.
Κύριοι της αντιπολίτευσης.
Μπήκατε στην λογική του … Πινόκιο! Όμως «καιρός ανάγει και καιρός αύ, κατάγει». Το επικοινωνιακό μάρκετινγκ είναι το μόνο σας μεγάλο έργο. Γι’ αυτό κι ο λαός θα σας κρίνει. Αν δεν σας έκρινε.
Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...