Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ-ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ.
(WIKI LEAKS ΔΙΔ/ΧΟΥ)

«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»
Σιναπίδης Στέφανος
http://sinapidistef.blogspot.com

Στις 7 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δ/Σ, απόντος του κου Δημάρχου, που έλειπε στην Αθήνα σε συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Παπουτσή, μαζί με τον Περιφερειάρχη και άλλους δημάρχους για το θέμα των Κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Θράκη.
Η συνεδρίαση άργησε με καθυστέρηση μισής ώρας γιατί πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι παρακολουθούσαν… σχολική παράσταση στο δημοτικό αμφιθέατρο. Προτιμούν φαίνεται τις παραστάσεις που τους διασκεδάζουν και αποφεύγουν την βάσανο των Δ/Σ που τους μελαγχολούν.
Αρχικά πριν την συζήτηση των θεμάτων, εκφράστηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δήμος των Αξιών» κο Περιστεράκη, τα παράπονα πολιτών ιδίως στα χωριά αλλά και στην πόλη μας, για την παντελή έλλειψη καθαριότητας των νεκροταφείων, των παιδικών χαρών και των κοινόχρηστων χώρων. Ενώ πληρώνονται από τους δημότες και εισπράττονται από τον δήμο τα τέλη καθαριότητας, νεκροταφείων κ.λ.π. οι πολίτες δεν απολαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες.
Η μόνιμη επωδός και δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Το πρόβλημα κατά την γνώμη της παράταξής μας«Δήμος των Αξιών», λύνεται με την καλύτερη αναδιάρθρωση και αποτελεσματική κατανομή του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με τον νέο νόμο του Καλλικράτη ο δήμαρχος μπορεί να ενεργοποιήσει τον ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερική υπηρεσίας) και να κατανείμει τους μόνιμους υπαλλήλους ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου.
Έτσι μπορεί να στελεχώσει από το υπάρχον μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες καθαριότητας με περισσότερα άτομα και να μειώσει π.χ. τις θέσεις των οδηγών ή υπαλλήλων άλλων ειδικοτήτων που πλεονάζουν.
Είναι γνωστές οι παλιότερες ρουσφετολογικές μετακινήσεις υπαλλήλων από ειδικότητα σε ειδικότητα που αποδιάρθρωσαν ιδίως τις υπηρεσίες καθαριότητας και ενίσχυσαν τις υπηρεσίες των γραφείων.
Χρειάζεται όμως πολιτικό θάρρος και βούληση για να αξιοποιηθούν οι 200 περίπου μόνιμοι υπάλληλοι (τόσοι είναι μαζί με τα ΝΠΔΔ)του Δήμου μας με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγεται έργο για την πόλη και να μην βολεύονται κάποιοι σε βάρος των συμπολιτών μας.
Επίσης το θέμα της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων στα χωριά, θα μπορούσε να λυθεί αν υπάρχουσα δημοτική αρχή πρόσφερε ένα μέρος των χρημάτων του τακτικού προϋπολογισμού σε κάθε χωριό, για να χρησιμοποιηθεί αυτό από τους προέδρους των κοινοτήτων για τέτοιες ανάγκες.
Αυτή την κατανομή πόρων προς τις τοπικές κοινότητες που είχαμε υποσχεθεί ως «Δήμος των Αξιών», πρέπει να την κάνει πράξη η σημερινή δημοτική αρχή αν θέλει να ονομάζεται δημοκρατική αλλά και αν θέλει να είναι λειτουργική. Δυστυχώς όμως δεν την εφαρμόζει για μικροπολιτικούς λόγους.
Επίσης ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε αφορά την χρήση των δημοτικών αυτοκινήτων. Έχει παρατηρηθεί από συμπολίτες μας και μας καταγγέλθηκε πως κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι (ευτυχώς ελάχιστοι) χρησιμοποιούν τα δημοτικά αυτοκίνητα σαν δικά τους ΙΧ, για προσωπικούς λόγους και τα παρκάρουν μάλιστα όχι στο δημοτικό εργοτάξιο, αλλά στα σπίτια τους.
Επίσης καταγγέλθηκε και το θέμα των πυρκαγιών που δημιουργούνται από αυταναφλέξεις στον σκουπιδότοπο Διδ/χου. Χρειάζεται σωστή φύλαξη του σκουπιδότοπου όλο το 24ωρο. Αλήθεια υπάρχει έλεγχος από την δημοτική αρχή αν τηρείται το ωράριο της φύλαξης;
Στη συνέχεια τα θέματα που συζητήθηκαν.
1) «Συγκρότηση επιτροπών» για την παραλαβή χρωμάτων αξίας 2.000 Ευρώ, για την παραλαβή ηλεκτρολογικού υλικού αξίας 14.000 Ευρώ, για την παραλαβή βιβλιαρίων προνοίας αξίας 2.000 Ευρώ.
2) «Σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού παροχής και αποδοχής κτηνιατρικών υπηρεσιών» για την στείρωση και ορθή διαχείριση των αδέσποτων.»
3) «Έγκριση υποβολής πρότασης για το Ευρωπαϊκό Εδαφικό πρόγραμμα Ελλάδος-Βουλγαρίας 2007-2013 για την ανάπτυξη βιωματικού τουρισμού».
Επικεφαλής Εταίρος =Δήμος Αλεξ/πολης Εταίροι =Δήμος Διδ/χου, Δήμος Σταμπόλοβο, Ίδρυμα Περιφερειακής ανάπτυξης Χάσκοβο.
Συνολικός προϋπολογισμός =2.000.000 Ευρώ. Στον δήμο μας αντιστοιχούν 300.000 Ευρώ. Ελπίζουμε να πιάσουν τόπο και να μην ξοδευθούν σε ανούσιες δράσεις φυλλαδίων και σεμιναρίων.
Θα πρέπει με αυτά τα χρήματα να γίνουν επιτέλους επισκέψιμοι και προσπελάσιμοι οι αρχαιολογικοί μας χώροι.
4) «Έγκριση υποβολής πρότασης για το Ευρωπαϊκό Εδαφικό πρόγραμμα Ελλάδος-Βουλγαρίας 2007-2013 για την Μείωση των απορριμμάτων μέσω της προώθησης της λιπασματοποίησης».
Επικεφαλής= Περιφερειακή ένωση Δήμων Μαρίτσα δηλ. των Λιούμπιμετς και Σβίλεγκραντ. Εταίροι= Δήμος Διδ/χου, Δήμος Σουφλίου, Οικολογική Εταιρεία Έβρου.
Προϋπολογισμός για τον Δήμος μας =140.000 Ευρώ για την προμήθεια 400 κάδων λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) που θα μοιραστούν σε ισάριθμα νοικοκυριά για 1 έτος.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Σιναπίδης είπε ότι πριν από την κομποστοποίηση θα πρέπει πρώτα στον Δήμο μας να ενεργοποιηθεί η υπνώτουσσα δημοτική αρχή και να αρχίσει την ανακύκλωση με την προμήθεια των μπλε κάδων ανακύκλωσης που θα μαζεύουν αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο ο Δήμος μας. αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε ισχύ.
5) «Έγκριση προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με τον Μορφωτικό Σύλλογο Λαογραφικό Μουσείο Διδ/χου και υποβολή πρότασης έργου για την υλοποίηση της αναβάθμισης- εκσυγχρονισμός Λαογραφικού Μουσείου, επανέκθεση μουσειακών συλλογών, προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς» στο πλαίσιο Ε.Π. Μακεδονίας –Θράκης.
Συνολικός προυπολογισμός=500.000 Ευρώ με διάρκεια υλοποίησης 16 μήνες. Υποέργο 1=50.000 Ευρώ (αναβάθμιση κτιριακών υποδομών δηλ. επιχρίσματα, κουφώματα, ηλεκτρική εγκατάσταση, κλιματισμός, υγρομόνωση).
Υποέργο 2=50.000 Ευρώ (προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού δηλ. Η/Υ, οθόνες τηλεόρασης, συναγερμός. γραφεία διοίκησης, καρέκλες).
Υποέργο 3= 377.000 Ευρώ (επανέκθεση μόνιμων συλλογών Μουσείου δηλ. καταγραφή, ταξινόμηση, φωτογράφηση, ψηφιοποίηση, προμήθεια προθηκών, συντήρηση εκθεμάτων, δαπάνες… ταξιδίων μετακινήσεων συναντήσεων εργασίας).
Υποέργο 4=23.000 ευρώ (προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς δηλ. εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων παραγωγή DVD).
Αυτά περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση. Τί από αυτά θα υλοποιηθεί στο έπακρο και πώς θα εξασφαλίσει ο Δήμος και το Δ/Σ του Λαογραφικού Μουσείου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα περιμένουμε να δούμε.
Πάντως η εμπειρία μας κάνει καχύποπτους μέχρι τώρα, διότι προ 3ετίας, από τον Δήμο Διδ/χου και το Λαογραφικό Μουσείο, είχε υλοποιηθεί επίσης μελέτη και δράση αξίας 165.000 Ευρώ για περίπου τα ίδια έργα δηλ. αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, ηλεκτρική εγκατάσταση, προθήκες, διαμόρφωση εσωτερικού, συντήρηση κ.λ.π.
Δυστυχώς όμως αντί το Λαογραφικό Μουσείο Διδ/χο να γίνει στολίδι της πόλης μας όπως έγινε το αντίστοιχο της Ορ/δος, έμεινε στην ουρά να περιμένει νέους πόρους για να αξιοποιηθεί. Φυσικά σε κανέναν δεν αποδόθηκαν ευθύνες για το που ξοδεύθηκαν τόσο λεφτά, έτσι ώστε να χρειάζονται πάλι μετά από λίγα χρόνια νέα κονδύλια για να γίνουν περίπου τα ίδια πράγματα.
Αυτό δυστυχώς είναι η γάγγραινα της πόλης μας. Συμπολίτες μας (ευτυχώς ελάχιστοι αλλά αποτελούν κρίσιμη μάζα) που ασχολούνται με τους Συλλόγους και τα κοινά αντί να προσφέρουν για την αξιοποίηση της πόλης με τον καλύτερο τρόπο, από κουτοπονηριά, αδιαφορία και ταπεινά υλικά ελατήρια την πληγώνουν και την αφαιμάσσουν, και αντί να στιγματίζονται από εμάς όλους και να περιθωριοποιούνται επιβιώνουν και μας κάνουν κουμάντο.
Ελπίζουμε ως πόλη και πολίτες να βάλουμε μυαλό επιτέλους.

Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

26 ΜΑΙΟΥ 2011. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ-ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ.
(WIKI LEAKS ΔΙΔ/ΧΟΥ)

«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»
Σιναπίδης Στέφανος http://sinapidistef.blogspot.com

Στις 26 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δ/Σ . Στην αρχή τέθηκε το θέμα της διαδικασίας ανάδειξης του προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη της πόλης μας. Η ένσταση της αντιπολίτευσης, αφορούσε το γεγονός ότι την μέρα της ανάδειξης, αυτή ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο όπου έγινε η ανάδειξη, ως αποτέλεσμα ομόφωνου ψηφίσματος συνεδρίασης του Δ/Σ, το οποίο πραγματοποιήθηκε… μόνο στα χαρτιά. Δεν ενημερώθηκαν ούτε τηλεφωνικά οι δημοτικοί σύμβουλοι για αυτήν την απόφαση.
Στην συνέχεια ο κος Σιναπίδης παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στις καθυστερημένες εισηγήσεις για τα Δημοτικά Συμβούλια (λαμβάνουμε εισηγήσεις ακόμα και μερικά λεπτά πριν την έναρξη τους), αλλά και στα παράπονα τοπικών επαγγελματιών ότι πραγματοποήθηκε διαγωνισμός προμήθειας μελανιών εκτυπωτών αξίας 23.000 Ευρώ προ ημερών, στον Δήμο μας, στον οποίο προσήλθαν 2 άτομα από Ορ/δα και μόνο 1 από… Διδ/χο. Ο καθόλα νόμιμος διαγωνισμός δεν έγινε αντιληπτός από τους ντόπιους επαγγελματίες οι οποίοι ζητούν σε παρόμοιους διαγωνισμούς να ειδοποιούνται, για να καταθέτουν προσφορές έγκαιρα, όπως γινόταν και παλαιότερα.
Σε ερώτηση προς τον Δήμαρχο πόσες θέσεις εποχικών υπαλλήλων εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, μας απάντησε ότι εγκρίθηκαν μόνο 8 επί συνόλου 40 που ζητήθηκαν. Η Ορεστιάδα επί συνόλου 37 έλαβε 20 θέσεις.
Το επόμενο θέμα αφορούσε την πραγματοποίηση τρόπων αντίδρασης του Δ/Σ στην απόφαση για την δημιουργία Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών. Αποφασίστηκε να γίνει, όπως και έγινε στις 2 Ιουνίου, επιτυχημένη συγκέντρωση στην πλατεία Διδ/χου ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές του Υπουργείου που πλήττουν θανάσιμα την περιοχή μας.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Σιναπίδης είπε πως το δικαίωμα να γίνεις ισότιμος συνομιλητής με την κυβέρνηση δεν στο παραχωρεί κανείς αλλά το κατακτάς μόνο σους με τους αγώνες σου. Έτσι μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις (Συλλαλητήρια –πορείες- συγκεντρώσεις) μπορούμε να αναγκάσουμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ακυρώσει την δημιουργία επιπλέον Κέντρων Κράτησης στον Νομό Έβρου και να διεκδικήσουμε άλλους τρόπους ανάπτυξης για την Θράκη μας.
Στο επόμενο θέμα μοιράστηκαν για το 2011, 55.000 Ευρώ σε 40 Πολιτιστικούς και 18 Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής μας με σκοπό να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στα πλαίσια των τοπικών εορτασμών στα χωριά μας.
Ο κος Σιναπίδης είπε πως όλοι οι Σύλλογοι πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο, απολογισμό των δράσεων, στους οποίους διατέθηκαν τα χρήματα της επιχορήγησης, και επίσης να προγραμματίζουν για τον επόμενο χρόνο τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους και να επιχορηγούνται από τον Δήμο αναλόγως με την πολιτιστική υπεραξία που παράγουν.
Επόμενο θέμα η έγκριση δαπανών για την εορτή της Πεντηκοστής. Θα διατεθούν 11.750 Ευρώ για 2 μέρες με ενδεικτικό προϋπολογισμό.
1) Θεατρική παράσταση=3.000 2)Παραδοσιακή μουσική με γκάιντες διάθεση ηχητικών=2.500 3) Αναμνηστικά-ανθοδέσμες=500 4) Διαφημιστικά-προσκλήσεις=3.000 5)Χορωδία-ηχητικά=1.000 6)Ενοικίαση καθισμάτων=350 7)Γλυκά, αναψυκτικά,νερά=1000 8) φωτογραφικά=400.
Πρέπει να γνωρίζεται ότι για την εθνική εορτή της 25η Μαρτίου η δαπάνη των 8.000 Ευρώ απορρίφθηκε από τον Επίτροπο γιατί τα παραστατικά δαπανών περιείχαν προμήθεια και… αλκοολούχων ποτών, για να εορτάσουμε την απελευθέρωσή μας με ευθυμία εν καιρώ κρίσης.
Το επόμενο θέμα αφορούσε τον καθορισμό χρήσης των πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων. Υποσχέθηκαν ότι θα απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από τα τραπεζοκαθίσματα, για να κυκλοφορούν οι πεζοί, θα γκρεμιστούν τα παράνομα κιόσκια και οι κατασκευές, θα μπουν πασαλάκια και θα ελέγχει η δημοτική αστυνομία την τήρηση των νόμων… Ίδωμεν στην πράξη, αν πιάνουν πουλιά στον αέρα.
«Έγκριση παράτασης προθεσμίας έργου –οδοποιία πόλεως Διδυμοτείχου».
Πρόκειται για τις ασφαλτοστρώσεις που έγιναν πριν τις εκλογές
Στοιχεία του Έργου.
1)Τίτλος Έργου= Οδοποιία πόλεως Διδ/χου 2)Προυπολογισμός=900.000 Ευρώ 3)Ημ/νία ανάθεσης=5/8/2010 4) Ημ/νία έγκρισης από Περιφέρεια=1/9/2010 5)Ανάδοχος= Ασφαλτοδομική ΑΤΕΒΕ 6)Ημ/νία σύμβασης=20/9/2010 7)Ημ/νία περαίωσης=20/1/2011 8)Ποσό σύμβασης=756.473 Ευρώ 9)Απορρόφηση μέχρι σήμερα=736.630 Ευρώ (πληρώθηκαν)
Η μελέτη περιλάμβανε ασφαλτόστρωση σε δρόμους σε συνολική έκταση 49.000 m2 και σκυροδέτηση σε όγκο 500m3.
Την ποιότητα των ασφαλτοστρώσεων και την καλή εφαρμογή του έργου σε συνάρτηση με τα 900.000 Ευρώ που στοίχισαν, ας την κρίνει ο λαός μας και ας διαφυλάξει τουλάχιστον η δημοτική αρχή την αποκατάσταση των φθορών και των εργολαβικών αστοχιών.
Το επόμενο θέμα αφορούσε την σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Δήμου Διδ/χου και Υπουργείου Πολιτισμού για δύο έργα. Ένα για το «Ανασκαφικό έργο Πλωτινούπολης-Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου» ποσού 240.000 Ευρώ από ΣΑΤΑ Διδ/χου και το δεύτερο για την «Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ» ποσού 320.000 Ευρώ (δεν έχει βρεθεί ακόμα κωδικός στον προϋπολογισμού μας ).
Φορέας υλοποίησης του πρώτου έργου είναι η ΙΘ¨ ΕΠΚΑ και η διάρκεια σύμβασης 3 έτη με αυτεπιστασία. Η κατανομή της δαπάνης είναι 1) 86.000 Ευρώ αμοιβές προσωπικού για 8 άτομα και 1 μηχανικό για 7 μήνες 2) 7.500 Ευρώ για 1 συντηρητή για 5 μήνες 3) 9.000 Ευρώ προμήθεια υλικών συντήρησης 4) 3.000 Ευρώ τοπογραφική αποτύπωση 5)14.000 Ευρώ για 20 ενημερωτικές πινακίδες (700 Ευρώ η πινακίδα…) 6) 17.000 Ευρώ διαμόρφωση επισκέψιμων διαδρομών 7) 20.000 Ευρώ μελέτη στεγάστρου 8) 80.000 Ευρώ κατασκευή στεγάστρου 9) 1.000 Ευρώ για ενημερωτικά φυλλάδια.
Τελευταίο σημαντικό θέμα ήταν η επιλογή φορέα για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Διδ/χου για την υλοποίηση του «Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας». Το πρόγραμμα αφορά την απασχόληση περίπου 2000 ατόμων για τον Νομό Έβρου, με 5μηνη απασχόληση και μηνιαία αμοιβή 625 Ευρώ. Για το Δήμο μας αναλογούν 300 θέσεις. Άρα 300 άτομα θα προσλάβει ο δικαιούχος φορέας (όχι ο Δήμος που είναι ο συμπράττων φορέας) που πρέπει να είναι σωματείο, αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, κοινωφελής σύλλογος.
Τα άτομα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να παράξουν έργο για τον συμπράττοντα φορέα δηλ τον Δήμο μας, σε έργα συντήρησης, μικρά κατασκευαστικά, καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων, φροντίδα ηλικιωμένων, κοινωνικές δράσεις, δράσεις διατήρησης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ.
Το ποσό που θα διαχειριστεί ο δικαιούχος φορέας είναι περίπου 900.000 Ευρώ για 300 άτομα. Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή ως συμπράττων φορέας, να επιλέξει έναν ντόπιο δικαιούχο φορέα για να κάνει τις προσλήψεις, «επέλεξε» χωρίς συζήτηση με κανέναν, αλλά με απευθείας ανάθεση, όρισε το παντελώς άγνωστο για την περιοχή μας «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» με έδρα την Αθήνα να μας κάνει κουμάντο, διακηρύττοντας ότι δεν εμπιστεύεται τους τοπικούς φορείς.
Η δημοτική αρχή απαξίωσε πλήρως τους ντόπιους φορείς που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας αυτήν την δράση, όπως τον Ερυθρό Σταυρό, την Οικολογική Εταιρεία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, τον Σύλλογο Εμπόρων Βιοτεχνών, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Διδ/χου κλπ. Ή θα μπορούσε πιο δημοκρατικά να κάνει ισότιμη κατανομή θέσεων και σύμπραξη με περισσότερους δικαιούχους επιλέγοντας οπωσδήποτε και τοπικούς φορείς.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο Δήμος Ορ/δος επέλεξε ως αποκλειστικό φορέα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορ/δος για την πρόσληψη 303 ατόμων.
Χάθηκε έτσι για μικροπολιτικούς λόγους, άλλη μία ευκαιρία να καταστήσουμε τους τοπικούς συλλόγους, ικανούς φορείς υλοποίησης έργων για παρούσες και μελλοντικές δράσεις. Δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή πάσχει από έναν ιδιότυπο κομπλεξικό επαρχιωτισμό που λοιδορεί οποιονδήποτε ντόπιο φορέα και παρασύρετε από εκθαμβωτικούς ξένης προέλευσης φορείς.
Ελπίζουμε να αλλάξει νοοτροπία και βηματισμό προτιμώντας και υποστηρίζοντας τα δικά μας προϊόντα και τους δικούς μας φορείς και πολίτες.

Κόλπο «groso» στον Έβρο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη αναφορικά με τις κλοπές νομιμοποιητικών εγγράφων μεταναστών από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών σε Περιφέρειες και Δήμους. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από αίτημα των βουλευτών του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση επειδή είχαν πληροφορίες ότι ειδικά το 2010 υπήρξε έξαρση των κλοπών νομιμοποιητικών εγγράφων αλλοδαπών από δημόσιες υπηρεσίες.
Ειδικά για το έτος 2010, η υφυπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι ο μεγάλος αριθμός των κλαπέντων εντύπων οφείλεται στη διάρρηξη που έγινε, παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί, στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και στην κλοπή εξίσου μεγάλου αριθμού εντύπων από το Τμήμα Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Ν. Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Συγκεκριμένα από το Τμήμα αυτό κλάπηκαν 4.643 άδειες διαμονής, 623 δελτία διαμονής και 448 δελτία μόνιμης διαμονής.
Για άλλη μια φορά κάποιοι στη Θράκη φαίνεται να είναι «μέσα στα πράγματα» ενώ εντυπωσιακή είναι η επισήμανση της υφυπουργού Εσωτερικών ότι «στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τις οποίες έχει διαπιστωθεί απώλεια εντύπων, παρατηρείται απροθυμία των Δημάρχων σε ενέργειες για την διοικητική διερεύνηση των συνθηκών απώλειάς τους (ΕΔΕ) και τη διερεύνηση ύπαρξης ευθυνών, παρά τις συστάσεις του υπουργείου». Αποτέλεσμα της απροθυμίας αυτής, όπως περιγράφει η κα Τζάκρη, είναι «αφενός η αδυναμία καταλογισμού ευθυνών μέσω της διοικητικής διαδικασίας και αφετέρου η αδυναμία διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών». Μάλιστα…. Δηλαδή επειδή αρνούνται οι Δήμαρχοι να κάνουν ΕΔΕ το υπουργείο είναι με δεμένα τα χέρια….. Μα καλά, ποιον νομίζετε ότι δουλεύετε;;;;;
Εξόρμηση στις παραλίες
Αυτό το καλοκαίρι, η δημοτική αστυνομία πάει παραλία. Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Κυπριανίδης, σε ερώτηση που του έγινε την Τρίτη κατά την καταστροφή κατασχεθέντων εμπορευμάτων από πλανόδιους, η Δημοτική αστυνομία θα πάει όπου πηγαίνει το έγκλημα. Αφού λοιπόν οι πλανόδιοι μόλις ανοίξει ο καιρός κατευθύνονται προς την παραλία, έτσι λοιπόν ας ετοιμαστούν τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, οκτώ στον αριθμό, να συμμαζέψουν το αντηλιακό τους, τις σαγιονάρες τους και τα καπέλα τους και να εφορμήσουν σε θάλασσες και ακτές. Πουθενά δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν οι «Γνωστοί περιφερόμενοι έγχρωμοι ανταγωνιστές μας από την Κίνα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος. Τρέμετε….
Ο Αδικημένος Ι
Άδικη, αντιδημοκρατική και παράνομη χαρακτήρισε ο έκπτωτος πλέον Περιφερειάρχης , ανέφερε ότι δεν στηρίζεται πουθενά και γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναίρεσή της. «Δεν μπορεί ο διορισμένος γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης να με θέσει σε αργία» είπε και έφερε το επιχείρημα ότι καταδικάστηκε για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, στο οποίο υπέπεσε με την ιδιότητα του νομάρχη και όχι του περιφερειάρχη, επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις των καθηγητών Γλυκερίας Σιούτη, Σπυρίδωνα Φλογαϊτη και Κωνσταντίνου Ρέμελη. Ναι του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιπλέον οι δύο άλλοι καθηγητές ανήκουν στην νομική Αθηνών. Τι έγινε, τελείωσαν οι καθηγητές στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Ψωμιάδης έπρεπε να ψάξει παραπέρα;
Ο Αδικημένος ΙΙ
«Διάτρητο, παντελώς αστήρικτο και με κατασκευασμένο κατηγορητήριο που θα καταρρεύσει ενώπιον της δικαιοσύνης» χαρακτηρίζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Μάλιστα το πόρισμα για την παραπομπή είναι ασυνήθιστο γιατί για πρώτη φορά όλες οι παρατάξεις έβγαλαν κοινή απόφαση. Πάντως ο κ. Τσοχατζόπουλος επιτίθεται κατά πάντων και ιδιαίτερα κατά του κόμματός του, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες, προηλειμμένες αποφάσεις και κέντρα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ «με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών που σταδιοδρόμησαν ως παρακοιμώμενοι της εκάστοτε ηγεσίας». Λοιπόν μπορεί ο Τσοχατζόπουλος, μαζί με τον άλλο αδικημένο Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον Ζαχόπουλο, τον Σάββα Τσιτουρίδη, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και μια σειρά άλλων αδικημένων πολιτικών και να κάνουν ένα κίνημα, κατά την χροιά των «Αγανακτισμένων» που θα λέγεται οι «Αδικημένοι». Και μετα΄όλοι μαζί μπορούν να πάνε να βρουν το δίκιο τους. Άλλωστε όπως πάνε τα πράγματα το κίνημα αυτό μπορεί να γεμίσει με ακόμα περισσότερους «Αδικημένους» τους επόμενους μήνες…
Αμάρτησα για το κόμμα μου
Αμάρτησε για το κόμμα του ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τώρα συνοδοιπόρος της Ντόρας Μπακογιάννη. Με το στόμα ανοιχτό μας άφησε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ που σύμφωνα με δημοσιεύματα δήλωσε πως η «ΝΔ μας καθοδηγούσε να κάνουμε ρουσφέτια».
Αυτός έλεγε ΟΧΙ, δε θα υποκύψω αλλά μετά από σφοδρή πίεση η ατσάλινη θέληση του λύγησε και έκανε την απονενοημένη πράξη όχι μία αλλά όσες φορές χρειάστηκε όπως ομολόγησε. Τώρα μετανιωμένος ζητά άφεση αμαρτιών και νέους ψήφους αυτή τη φορά χωρίς ρουσφέτια…

Τρίτη, Ιουνίου 07, 2011

Που πήγε η πισίνα;
Μπήκε το καλοκαίρι, και σιγά σιγά οι σύλλογοι και οι αθλητικές δραστηριότητες αρχίζουν να ολοκληρώνουν τις δράσεις τους, πραγματοποιώντας και επιδείξεις για να δείξουν την πρόοδο που αυτοί που συμμετέχουν έχουν πραγματοποιήσει. Οι εκδηλώσεις γενικότερα είναι κάτι ευχάριστο, ιδίως για τα μικρότερα παιδιά που συμμετέχουν, και δίνουν μια αίσθηση επιβράβευσης της σκληρής προσπάθειάς τους και συμμετοχής, δίνοντάς τους ταυτόχρονα έναυσμα για το μέλλον. Στο ίδιο πνεύμα πραγματοποιήθηκε και η τελετή λήξης των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής. Η επίδειξη ήταν όμορφη, ο κόσμος ενθουσιώδης, όμως σε αντίθεση με πέρυσι φέτος δε πραγματοποιήθηκε επίδειξη στην πισίνα. Αυτό ήταν μία απλή υπενθύμιση του ότι η οικονομική κρίση έχει πολύπλευρες επιπτώσεις μία εκ των οποίων ήταν και το κλείσιμο της πισίνας του Δήμου για όλο αυτό το διάστημα, με μόνο την παιδική πισίνα να μένει ανοιχτή και αυτή μετά πολλών κόπων και βασάνων. Τουλάχιστον ο καιρός ήταν καλός και δε χρειάστηκε θέρμανση το κλειστό γιατί ούτε αθλητικές επιδείξεις θα είχαμε.
Μόνο νεκρός θα φύγει…
Την απόφαση, με την οποία τίθεται σε αργία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιος Σώκος. Η απόφαση έρχεται μετά την καταδίκη του κ. Ψωμιάδη από το Εφετείο σε φυλάκιση ενός χρόνου, με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Βέβαια την απόφαση αυτή την περίμεναν όλοι εδώ και μήνες, από τότε που τελεσιδίκησε η απόφαση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη ΝΔ και τον ίδιο τον κ. Ψωμιάδη να αντιδράσουν. Η ΝΔ μιλάει για ρεβανσισμό από πλευράς κυβέρνησης (γιατί ξέρετε, πλέον να εφαρμόζεις τον νόμο είναι απαράδεκτο), ενώ ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης φέρεται να εξέφρασε την πρόθεση του να πηγαίνει καθημερινά στα γραφεία της Περιφέρειας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά. Φυσικά είναι σίγουρο ότι θα τύχει καλής υποδοχής, μιας και θα τον αντικαταστήσει ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης. Πάντως συγχαρητήρια στον κ. Ψωμιάδη για αυτή την καταπληκτική και καθόλου υστερόβουλη επίδειξη εθελοντισμού, αφού χωρίς αυτόν στο τιμόνι, ποιος ξέρει, μπορεί η Θεσσαλονίκη να πέσει στη θάλασσα.
Δεν είναι όλοι οι άνεργοι ίδιοι…
Η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για τον όρο ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι νέοι μέχρι 25 ετών θα αμείβονται µε μειωμένο κατά 20% μισθό σε σχέση µε τον κατώτατο μισθό που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μας έδωσε μια γεύση της κοσμοθεωρίας της.
Σύμφωνα λοιπόν με την Υπουργό, αφού το 40% των νέων στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών δεν μπορούν να βρουν δουλειά, με την ρύθμιση δεν μειώνεται το κόστος εργασίας αλλά υπάρχει κίνητρο για αυτούς που έχουν μηδενικό εισόδημα, και οι νέοι αποκτούν τον πρώτο τους μισθό. Μάλιστα. Οπότε οι επιχειρήσεις θα προσλαμβάνουν τους νέους με μειωμένο μισθό, αφού τους βγαίνει φτηνότερα, αφήνοντας τους υπόλοιπους άνω των 25 να τα βγάλουν πέρα όπως μπορούν. Έτσι δημιουργείται ο κύκλος της εργασίας, αφού παρόλη τη μεγάλη ανεργία, όταν φτάσεις στα 30 και είσαι άνεργος θα μπορείς να πεις ότι εργάστηκες για δύο χρόνια όταν ήσουν κάτω από τα 25, πριν σε διώξουν για να πάρουν κάποιον άλλο κάτω από τα 25 για να δουλέψει. Οπότε είσαι άνεργος με εργασιακή εμπειρία. Μεγάλο προτέρημα όταν έχεις ακόμα ένα εκατομμύριο συναδέρφους…
Που είναι οι αγανακτισμένοι;
Τεράστιο το πλήθος των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα για δωδέκατη ημέρα την Κυριακή, καθώς δεκάδες χιλιάδες έδωσαν το «παρών» μπροστά στη Βουλή με συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας. Κατά τις εκτιμήσεις, η κινητοποίηση ήταν η πολυπληθέστερη των τελευταίων ετών, καθώς υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν περί τους 200.000 πολίτες. Στην Κομοτηνή στο μεταξύ, η κινητοποίηση δεν ήταν και τόσο ζωηρή, αφού φαίνεται ότι η αγανάκτηση των Κομοτηναίων εξαντλήθηκε τις πρώτες μέρες και έμειναν μόνο οι πιο αποφασισμένοι. Πάντως δεν ήταν όλα αρνητικά, αφού λειτούργησε ανταλλακτήριο όπου ο κόσμος μπορούσε να ανταλλάξει ρούχα ή άλλα αντικείμενα που δεν χρειαζόταν με αυτά που χρειάζεται, ενώ έγινε και λαϊκή συνέλευση. Να ήταν και μεγαλύτερη η προσέλευση…

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2011

Η ΛΥΣΗ ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ

Σιναπίδης Στέφανος
http://sinapidistef.blogspot.com

Εμπρός για έναν οικονομικό πατριωτισμό.
Εμπρός για μία επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους.
Το δημόσιο χρέος είναι ιδιωτικό πλεόνασμα. Είναι ο υπερπλουτισμός των ολίγων.
Το δημόσιο χρέος δεν είναι χρέος του ελληνικού λαού, αλλά είναι χρέος ορισμένων πολιτικών που κακοδιαχειρίστηκαν τα δάνεια του ελληνικού λαού, που τα πήραν οι ίδιοι στο όνομα του ελληνικού λαού και τα εξόδευσαν για χατίρι των δικών τους συμφερόντων και των συμφερόντων των κολλητών τους.
Δεν θα γίνει το οικονομικό χρέος το άλλοθι ξένων και ντόπιων συμφερόντων για να μας οδηγήσουν σε υποχωρήσεις εθνικών δικαιωμάτων. Οι Ευρωπαίοι το είπαν. Κρατήστε τα νησιά του Αιγαίου δώστε όμως την ΑΟΖ και τον εθνικό σας πλούτο, υπόγειο και υπέργειο, σε ξένα συμφέροντα για να ξεπληρώσετε το υπέρογκο χρέος σας.
Αν αυτό δεν είναι ωμός εκβιασμός είναι ένα ξεκάθαρο ξεπούλημα αλλά και εθνική προδοσία.
Τα παρακάτω αποτελούν κομμάτια από άρθρα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Πρώτη φορά άκουσα για την υπόθεση του χρέους του Ισημερινού και την ρύθμιση του από τον πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα σε τηλεοπτική εκπομπή και πείσθηκα για μία ακόμη φορά ότι μονόδρομοι όπως αυτός του Μνημονίου δεν υπάρχουν παρά μόνο αν παραδεχθείς την ήττα.
Περί τίνος πρόκειται. Ο Ισημερινός, το Εκουαδόρ βρέθηκε κι αυτός ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία λόγω υπερδανεισμού λόγω υπερπλουτισμού των ολίγων, λόγω καταλήστευσης της χώρας από τις εκεί Ζήμενς, Ιντρακόμ και κυρίως λόγω της συνταγής του ΔΝΤ προς θεραπεία όλων αυτών, συνταγή θανάτου αλά Αρζεντίνα.
Πριν από τρία χρόνια ό πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα πραγματικός υποστηρικτής του λαού, συνέστησε μία Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους της χώρας του με διεθνή και εθνική σύνθεση όπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στον λαό ότι βάσει των ευρημάτων της επιτροπής, ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην παύση πληρωμών του δημοσίου χρέους.
Αιτιολόγησε την απόφαση αυτή υποστηρίζοντας και αποδεικνύοντας ότι το χρέος δεν είναι νόμιμο αλλά προϊόν διαφθοράς. Οι αγορές λύσσαξαν, οι απειλές οργίασαν αλλά ο πρόεδρος έμεινε ατάραχος και ακίνητος σαν βουνό υποβασταζόμενος από τον κυρίαρχο λαό.
Λίγο καιρό μετά η κυβέρνηση του Ισημερινού απευθύνθηκε στους πιστωτές της, με την πρόταση να αγοράσουν όλα τα ομόλογα του χρέους με έκπτωση 65% την οποία δέχθηκαν το 91% των κατόχων των ομολόγων. Όλοι αυτοί που απειλούσαν με θεούς και δαίμονες τον Ισημερινό και τους κοπρίτες του, τον λαό του, δέχτηκαν ένα κούρεμα του χρέους κατά 65%
Σήμερα η χώρα έχει ανακάμψει και τρέχει με ανάπτυξη 4% και ο πρόεδρος είναι ήρωας. Αλλά ο Κορέα είναι ουμανιστής, συμπαραστάτης του λαού και των μικρομεσαίων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της χώρας.
Μία ανάλογη επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους πρέπει να δημιουργήσουμε ως κράτος, ως Ελλάδα..
Σκοπός της επιτροπής είναι να αναλάβει τον έλεγχο όλων των συμβάσεων όπως της Ζήμενς , των Ολυμπιακών αγώνων, των εξοπλισμών, των δανείων από τράπεζες όπως η Γκόλντμαν Σακς, των υποδείξεων τραπεζών και χρηματιστικών εταιρειών για δάνεια, για διευθετήσεις δανείων, τον έλεγχο για υπερτιμολογήσεις ,τοκογλυφίες μίζες και όλα όσα κατέστησαν τον δανεισμό όχι μόνο επαχθή αλλά ειδεχθή, παράνομο, δόλιο και προδοτικό για τον ελληνικό λαό.
Βεβαίως θα πουν κάποιοι οι διαφορές μας με το Εκουαδόρ είναι σημαντικές εμείς ανήκουμε στην ζώνη του Ευρώ και σε μία διακρατική ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι εμείς είμαστε εκτεθειμένοι σε απειλές γειτόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.
Αλλά και ο Ισημερινός απειλήθηκε μέσω Κολομβίας, από τις ΗΠΑ αλλά η πάνδημη αντίδραση του λαού του σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας εξαέρωσαν την απειλή.
Όσο για την συμμετοχή μας στην ΕΕ ένας λόγος παραπάνω για να αντιδράσει ο ελληνικός λαός αν θέλουμε μία ένωση των κρατών και όχι των τραπεζών, μία ευρωπαϊκή ένωση και όχι ένα Γερμανικό ράιχ.
Αν υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στον Ισημερινό και την Ελλάδα είναι αυτή της πολιτικής βούλησης και μόνον.
Είπαμε στον Ισημερινό ο πρόεδρος μεταμορφώθηκε σε πρόεδρο-πατριώτη, ο λαός βγήκε μπροστά, ο λαός απειλήθηκε δεν πτοήθηκε, έπαψε να πληρώνει ένα χρέος που ήταν προϊόν κλοπής και διαφθοράς, έπαψε να πληρώνει τα χρέη αυτών που τον λήστεψαν, έπεσαν οι τοκογλύφοι στα πόδια του, πήραν ένα 35% (προκαταβολικά είχαν πάρει πολύ περισσότερα) και πήγαν στον αγύριστο.
Σήμερα ο Ισημερινός προκόβει και η Ελλάδα χρεωκοπεί.
Ο λαός μας είναι η ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη ενάντια του μνημονίου. Αυτόν πρέπει να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός και να επικαλεστεί ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του μνημονίου.
Το διεθνές δίκαιο λέει πως αν ένα κράτος ευρίσκεται μπροστά στο δίλημμα εξυπηρέτησης του χρέους ή οικονομικής εξόντωσης του λαού του με καταβαράθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων του, ο ορθός δρόμος είναι η προστασία του λαού από την λιμοκτονία και η άρνηση εξυπηρέτησης του χρέους. Υπάρχουν τα δεδικασμένα της Ελλάδας του 1936 και της Γερμανίας του 1954 που ακολούθησαν τον ορθό δρόμο.
Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε το δόγμα του «οικονομικού πατριωτισμού».

Διαβάστε στο ιστολόγιο...