Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ-ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ.
(WIKI LEAKS ΔΙΔ/ΧΟΥ)

«ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ»
Σιναπίδης Στέφανος
http://sinapidistef.blogspot.com

Στις 7 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δ/Σ, απόντος του κου Δημάρχου, που έλειπε στην Αθήνα σε συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο Παπουτσή, μαζί με τον Περιφερειάρχη και άλλους δημάρχους για το θέμα των Κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών στην Θράκη.
Η συνεδρίαση άργησε με καθυστέρηση μισής ώρας γιατί πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι παρακολουθούσαν… σχολική παράσταση στο δημοτικό αμφιθέατρο. Προτιμούν φαίνεται τις παραστάσεις που τους διασκεδάζουν και αποφεύγουν την βάσανο των Δ/Σ που τους μελαγχολούν.
Αρχικά πριν την συζήτηση των θεμάτων, εκφράστηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δήμος των Αξιών» κο Περιστεράκη, τα παράπονα πολιτών ιδίως στα χωριά αλλά και στην πόλη μας, για την παντελή έλλειψη καθαριότητας των νεκροταφείων, των παιδικών χαρών και των κοινόχρηστων χώρων. Ενώ πληρώνονται από τους δημότες και εισπράττονται από τον δήμο τα τέλη καθαριότητας, νεκροταφείων κ.λ.π. οι πολίτες δεν απολαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες.
Η μόνιμη επωδός και δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Το πρόβλημα κατά την γνώμη της παράταξής μας«Δήμος των Αξιών», λύνεται με την καλύτερη αναδιάρθρωση και αποτελεσματική κατανομή του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με τον νέο νόμο του Καλλικράτη ο δήμαρχος μπορεί να ενεργοποιήσει τον ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερική υπηρεσίας) και να κατανείμει τους μόνιμους υπαλλήλους ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου.
Έτσι μπορεί να στελεχώσει από το υπάρχον μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες καθαριότητας με περισσότερα άτομα και να μειώσει π.χ. τις θέσεις των οδηγών ή υπαλλήλων άλλων ειδικοτήτων που πλεονάζουν.
Είναι γνωστές οι παλιότερες ρουσφετολογικές μετακινήσεις υπαλλήλων από ειδικότητα σε ειδικότητα που αποδιάρθρωσαν ιδίως τις υπηρεσίες καθαριότητας και ενίσχυσαν τις υπηρεσίες των γραφείων.
Χρειάζεται όμως πολιτικό θάρρος και βούληση για να αξιοποιηθούν οι 200 περίπου μόνιμοι υπάλληλοι (τόσοι είναι μαζί με τα ΝΠΔΔ)του Δήμου μας με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγεται έργο για την πόλη και να μην βολεύονται κάποιοι σε βάρος των συμπολιτών μας.
Επίσης το θέμα της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων στα χωριά, θα μπορούσε να λυθεί αν υπάρχουσα δημοτική αρχή πρόσφερε ένα μέρος των χρημάτων του τακτικού προϋπολογισμού σε κάθε χωριό, για να χρησιμοποιηθεί αυτό από τους προέδρους των κοινοτήτων για τέτοιες ανάγκες.
Αυτή την κατανομή πόρων προς τις τοπικές κοινότητες που είχαμε υποσχεθεί ως «Δήμος των Αξιών», πρέπει να την κάνει πράξη η σημερινή δημοτική αρχή αν θέλει να ονομάζεται δημοκρατική αλλά και αν θέλει να είναι λειτουργική. Δυστυχώς όμως δεν την εφαρμόζει για μικροπολιτικούς λόγους.
Επίσης ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε αφορά την χρήση των δημοτικών αυτοκινήτων. Έχει παρατηρηθεί από συμπολίτες μας και μας καταγγέλθηκε πως κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι (ευτυχώς ελάχιστοι) χρησιμοποιούν τα δημοτικά αυτοκίνητα σαν δικά τους ΙΧ, για προσωπικούς λόγους και τα παρκάρουν μάλιστα όχι στο δημοτικό εργοτάξιο, αλλά στα σπίτια τους.
Επίσης καταγγέλθηκε και το θέμα των πυρκαγιών που δημιουργούνται από αυταναφλέξεις στον σκουπιδότοπο Διδ/χου. Χρειάζεται σωστή φύλαξη του σκουπιδότοπου όλο το 24ωρο. Αλήθεια υπάρχει έλεγχος από την δημοτική αρχή αν τηρείται το ωράριο της φύλαξης;
Στη συνέχεια τα θέματα που συζητήθηκαν.
1) «Συγκρότηση επιτροπών» για την παραλαβή χρωμάτων αξίας 2.000 Ευρώ, για την παραλαβή ηλεκτρολογικού υλικού αξίας 14.000 Ευρώ, για την παραλαβή βιβλιαρίων προνοίας αξίας 2.000 Ευρώ.
2) «Σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού παροχής και αποδοχής κτηνιατρικών υπηρεσιών» για την στείρωση και ορθή διαχείριση των αδέσποτων.»
3) «Έγκριση υποβολής πρότασης για το Ευρωπαϊκό Εδαφικό πρόγραμμα Ελλάδος-Βουλγαρίας 2007-2013 για την ανάπτυξη βιωματικού τουρισμού».
Επικεφαλής Εταίρος =Δήμος Αλεξ/πολης Εταίροι =Δήμος Διδ/χου, Δήμος Σταμπόλοβο, Ίδρυμα Περιφερειακής ανάπτυξης Χάσκοβο.
Συνολικός προϋπολογισμός =2.000.000 Ευρώ. Στον δήμο μας αντιστοιχούν 300.000 Ευρώ. Ελπίζουμε να πιάσουν τόπο και να μην ξοδευθούν σε ανούσιες δράσεις φυλλαδίων και σεμιναρίων.
Θα πρέπει με αυτά τα χρήματα να γίνουν επιτέλους επισκέψιμοι και προσπελάσιμοι οι αρχαιολογικοί μας χώροι.
4) «Έγκριση υποβολής πρότασης για το Ευρωπαϊκό Εδαφικό πρόγραμμα Ελλάδος-Βουλγαρίας 2007-2013 για την Μείωση των απορριμμάτων μέσω της προώθησης της λιπασματοποίησης».
Επικεφαλής= Περιφερειακή ένωση Δήμων Μαρίτσα δηλ. των Λιούμπιμετς και Σβίλεγκραντ. Εταίροι= Δήμος Διδ/χου, Δήμος Σουφλίου, Οικολογική Εταιρεία Έβρου.
Προϋπολογισμός για τον Δήμος μας =140.000 Ευρώ για την προμήθεια 400 κάδων λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) που θα μοιραστούν σε ισάριθμα νοικοκυριά για 1 έτος.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Σιναπίδης είπε ότι πριν από την κομποστοποίηση θα πρέπει πρώτα στον Δήμο μας να ενεργοποιηθεί η υπνώτουσσα δημοτική αρχή και να αρχίσει την ανακύκλωση με την προμήθεια των μπλε κάδων ανακύκλωσης που θα μαζεύουν αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο ο Δήμος μας. αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε ισχύ.
5) «Έγκριση προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με τον Μορφωτικό Σύλλογο Λαογραφικό Μουσείο Διδ/χου και υποβολή πρότασης έργου για την υλοποίηση της αναβάθμισης- εκσυγχρονισμός Λαογραφικού Μουσείου, επανέκθεση μουσειακών συλλογών, προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς» στο πλαίσιο Ε.Π. Μακεδονίας –Θράκης.
Συνολικός προυπολογισμός=500.000 Ευρώ με διάρκεια υλοποίησης 16 μήνες. Υποέργο 1=50.000 Ευρώ (αναβάθμιση κτιριακών υποδομών δηλ. επιχρίσματα, κουφώματα, ηλεκτρική εγκατάσταση, κλιματισμός, υγρομόνωση).
Υποέργο 2=50.000 Ευρώ (προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού δηλ. Η/Υ, οθόνες τηλεόρασης, συναγερμός. γραφεία διοίκησης, καρέκλες).
Υποέργο 3= 377.000 Ευρώ (επανέκθεση μόνιμων συλλογών Μουσείου δηλ. καταγραφή, ταξινόμηση, φωτογράφηση, ψηφιοποίηση, προμήθεια προθηκών, συντήρηση εκθεμάτων, δαπάνες… ταξιδίων μετακινήσεων συναντήσεων εργασίας).
Υποέργο 4=23.000 ευρώ (προβολή και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς δηλ. εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων παραγωγή DVD).
Αυτά περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση. Τί από αυτά θα υλοποιηθεί στο έπακρο και πώς θα εξασφαλίσει ο Δήμος και το Δ/Σ του Λαογραφικού Μουσείου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα περιμένουμε να δούμε.
Πάντως η εμπειρία μας κάνει καχύποπτους μέχρι τώρα, διότι προ 3ετίας, από τον Δήμο Διδ/χου και το Λαογραφικό Μουσείο, είχε υλοποιηθεί επίσης μελέτη και δράση αξίας 165.000 Ευρώ για περίπου τα ίδια έργα δηλ. αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, ηλεκτρική εγκατάσταση, προθήκες, διαμόρφωση εσωτερικού, συντήρηση κ.λ.π.
Δυστυχώς όμως αντί το Λαογραφικό Μουσείο Διδ/χο να γίνει στολίδι της πόλης μας όπως έγινε το αντίστοιχο της Ορ/δος, έμεινε στην ουρά να περιμένει νέους πόρους για να αξιοποιηθεί. Φυσικά σε κανέναν δεν αποδόθηκαν ευθύνες για το που ξοδεύθηκαν τόσο λεφτά, έτσι ώστε να χρειάζονται πάλι μετά από λίγα χρόνια νέα κονδύλια για να γίνουν περίπου τα ίδια πράγματα.
Αυτό δυστυχώς είναι η γάγγραινα της πόλης μας. Συμπολίτες μας (ευτυχώς ελάχιστοι αλλά αποτελούν κρίσιμη μάζα) που ασχολούνται με τους Συλλόγους και τα κοινά αντί να προσφέρουν για την αξιοποίηση της πόλης με τον καλύτερο τρόπο, από κουτοπονηριά, αδιαφορία και ταπεινά υλικά ελατήρια την πληγώνουν και την αφαιμάσσουν, και αντί να στιγματίζονται από εμάς όλους και να περιθωριοποιούνται επιβιώνουν και μας κάνουν κουμάντο.
Ελπίζουμε ως πόλη και πολίτες να βάλουμε μυαλό επιτέλους.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...