Τρίτη, Ιουλίου 01, 2008

Οι προθέσεις και ο προγραμματισμός της «Σύγχρονης Πόλης» είναι μηδαμινός

Διαβάστε μέρος της τοποθέτησης του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ Τάσου Βαβατσικλή ή ακούστε την ολόκληρη στο τέλος της ανάρτησης.

Αγαπητοί συνάδελφοι.
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τον απολογισμό και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του κυρίου Κοτσάκη. Μιας παράταξης που οι προθέσεις της, αλλά και ο προγραμματισμός της είναι μηδαμινός. Άλλωστε αυτό δικαιολογείται κι από τις δηλώσεις του δημάρχου σε συνεντεύξεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα ότι μετά τον απολογισμό που έκανε ο ίδιος, και η «Σύγχρονη Πόλη», τον πρώτο χρόνο της θητείας του, σειρά θα έχει να «νοικοκυρέψει» το ταμείο του Δήμου, εν συνεχεία να σχεδιάσει τις προτεραιότητες για την πόλη και έπειτα να δημιουργήσει.
Το πρώτο έτος, με εσάς, στο τιμόνι του Δήμου είναι πραγματικά απογοητευτικό. Αποδεικνύεστε καθημερινά κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών ακόμη και των συμπολιτών μας που σας ψήφισαν. Είστε ασφυκτικά εγκλωβισμένοι μέσα στα κομματικά σας στεγανά για να μην πω ακόμη και στα εσωκομματικά σας στεγανά, στην έπαρση της εξουσίας και στην απειρία σας. Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να απαξιώσετε το έργο της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ προκειμένου να κερδίσετε χρόνο και να καλύψετε την αδράνεια σας.
Ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε για τον απολογισμό του υποτιθέμενου έργου που παρήγατε εσείς και οι συνεργάτες σας αντιδήμαρχοι και πρόεδροι – αντιπρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων. Συνεργάτες που το μόνο που ακούσαμε γι’ αυτούς είναι ότι οριστήκανε στην θέση τους από εσάς! Έκτοτε, ουδέν!
Πάντως ενδιαφέρον θα έχει να κάνουμε ένα flash back (φλας μπάκ) σε διάφορους τομείς:
Πολιτισμός
Αν και πιστέψαμε ότι στον Πολιτισμό θα δίνατε ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και η δημιουργία δυο πολιτιστικών φορέων για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Κομοτηνής κάτι τέτοιο φανέρωνε, δυστυχώς απογοητευτήκαμε οικτρά, αφού στην ήδη υπάρχουσα ΔΕΠΑΚ, την δημοτική επιχείρηση που ασχολείται επί τον πλείστον μ’ αυτά τα θέματα ήρθε να προστεθεί η καινούργια αντιδημαρχία, αυτή του πολιτισμού. Τελικά η αντιδημαρχία δημιουργήθηκε για τα μάτια του κόσμου και όπως μαθαίνουμε σε λίγες μέρες θα καταργηθεί ή καλύτερα θα μετονομαστεί.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω κάποιες υποσχέσεις σας, οι οποίες θα υλοποιούνταν, σύμφωνα με δηλώσεις σας στον τύπο μέσα στο 2007.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2007 στην εφημερίδα «ο Χρόνος» δηλώσατε κύριε δήμαρχε ότι με πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής σε λίγο καιρό θα εκδοθεί ένα βιβλιαράκι με τα έθιμα και τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου.
Διατυμπανίσατε μια συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας που δεν συνεχίστηκε και αφήσατε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να διαλύεται κυριολεκτικά και να μην πραγματοποιεί τον τελευταίο χρόνο καμιά παραγωγή, παρά μόνο κάποιες ερασιτεχνικές. Μάλιστα πληρώσαμε τις παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου με το ποσό των 3000€ την ώρα που το Υπουργείο Πολιτισμού τους έδινε επιχορήγηση στο 500.000€ για εκδηλώσεις πέντε ημερών στην Μαρώνεια.
Έχω να πω ότι ο πολιτισμός της ομήγυρης, του κομματισμού και του ξεχρεώματος είναι τελικά ο εναλλακτικός πολιτισμός σε μια «Σύγχρονη Πόλη»…
Κυκλοφοριακό
Για το κυκλοφοριακό, ένα πρόβλημα δεκαετιών στην πόλη, εσείς ως Δήμαρχος Κομοτηνής τοποθετηθήκατε τον Μάρτιο του 2007, λέγοντας ότι περιμένετε την κυκλοφοριακή μελέτη, για την επίλυση του προβλήματος. Στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι λύσεις που προτείναμε και εφαρμόσαμε ως ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, λύσεις αποτελεσματικές και με ανταπόκριση στους πολίτες, ήταν η Δημοτική Αστική Συγκοινωνία, οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και οι διανοίξεις δρόμων.
Τον ίδιο μήνα υποσχεθήκατε ότι μέσα στο έτος θα πραγματοποιηθεί η αναδιάταξη της οδού Ορφέως σε συνάντηση που είχατε με το σωματείο των επαγγελματιών οδηγών ΤΑΞΙ. Τους υποσχεθήκατε ότι θα φαρδύνατε τα πεζοδρόμια και θα γίνει μια λωρίδα κίνησης. Οι δηλώσεις σας υπάρχουν στις εφημερίδες. (εφημερίδα «ο Χρόνος»)
Τον ίδιο μήνα και πάλι και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου, η αντιδήμαρχος Μάγδα Γιαμουστάρη και ο υφυπουργός τότε Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε κοινή συνέντευξη τύπου (!!!), μιλούν για μετεγκατάσταση, μέσα στο έτος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής με στόχο την αξιοποίηση του χώρου για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, που ποτέ όμως δεν έγινε πράξη.
Οι πιλοτικοί ποδηλατοδρόμοι που οραματιστήκατε και προβάλατε δεν έτυχαν ποτέ της καλής τύχης από την κυβέρνηση και γι’ αυτό η πόλη μας δεν χρηματοδοτήθηκε για τέτοιες δράσεις από το αρμόδιο υπουργείο.
Περιβάλλον
Όσο και να ψάξαμε στα αρχεία των τοπικών εφημερίδων ή να προσπαθήσαμε να ξεσκονίσουμε την μνήμα μας δεν μπορέσαμε να βρούμε καμιά δράση σας για το Περιβάλλον, παρά μόνο ένα μήνυμα για την ημέρα του Περιβάλλοντος.
Νομιμότητα στην Πλατεία Ειρήνης
Στο γνωστό θέμα με τους επαγγελματίες της Πλατείας Ειρήνης, τραβάτε στα άκρα την διαμάχη σας μαζί τους. Μετά τα εξοντωτικά πρόστιμα που τους έχετε στείλει τους ειδοποιείτε και για το ξήλωμα των ξύλινων δαπέδων, καθώς και για την αφαίρεση των τεντών, πράξη στην οποία ένα χρόνο μετά δεν έχετε προβεί. Δεν θα αναφερθώ άλλο σ’ αυτό το θέμα γιατί έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Κοινωνικό πρόσωπο προς του δημότες
Η αύξηση των τροφείων στα 200% στους Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, η αύξηση κόστους στα παιδιά των επαγγελματιών για την συμμετοχή τους στις δημοτικές κατασκηνώσεις της Πανδρόσου δείχνουν το συντηρητικό σας κοινωνικό πρόσωπο…
Δημοτικές Κατασκηνώσεις Πανδρόσου
Οι δημοτικές κατασκηνώσεις της Πανδρόσου επ’ ευκαιρία της έναρξης της περσινής κατασκηνωτικής περιόδου δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Κάτι το οποίο κρύψατε επιμελώς. Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος; Αν δηλαδή γίνει κάποιο ατύχημα στην κατασκήνωση, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ποιος και πως θα δικαιολογηθεί στους γονείς των παιδιών; Άραγε οι προβλεπόμενες αρχές έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους ή έκαναν τα στραβά μάτια;
Κοινωνικές Υπηρεσίες
Όσο αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες, αρχή μας ήτανε και είναι ότι τέτοιου είδους δράσεις δεν πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η κοινωνική δράση πρέπει να είναι ουσιαστική και προς το συμφέρον των συμπολιτών μας οι οποίοι είχανε κάποιες ατυχίες στην ζωή τους.
Δεν γίνεται όμως να μην σχολιάσω την συνέντευξη που δώσατε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΔΑ τον Ιούλιο του 2007 και δηλώσατε ότι «Η υγεία των δημοτών με ενδιαφέρει». Μ’ αυτά τα λόγια αναγγείλατε την δημιουργία δύο νέων δημοτικών ιατρείων από τα έξι συνολικά που ΘΑ κάνατε το φθινόπωρο του 2007 και την αγορά ενός μικρού βαν το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.
Άτομα με Αναπηρίες
Ενώ η προσφορά και το έργο σας είναι ανύπαρκτο μιας και δεν προχωρήσατε σε κανένα έργο υποδομής για την προσπελασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, χρησιμοποιήσατε την ημέρα που είναι αφιερωμένη γι’ αυτούς, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Στο μήνυμα σας αναφέρατε «…δεν είναι δυνατό μέσα σε μερικούς μήνες να αναστρέψουμε την εικόνα μιας πόλης που δεν ήταν φιλική προς τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, προσπαθούμε όμως βήμα – βήμα…»
Κύριε Κοτσάκη φαίνεται ότι έχετε μεγάλο κενό μνήμης. Αν όχι εσείς, οι συνεργάτες σας ή συνάδελφοι που ανήκουν στον συνδυασμό σας και ήταν στις προηγούμενες συνθέσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν γνώριζαν άραγε ότι η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ και ο Δήμος Κομοτηνής κατ’ επέκταση βραβεύτηκε από πανελλήνιους συλλόγους ΑμΕΑ γιατί ήταν από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα με πεζοδρόμια εύκολα στην προσπελασιμότητα των ατόμων αυτών; Ξεχάσατε ότι επί των ημερών μας στο τεχνικό πρόγραμμα των ετών που πέρασαν ένα μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού πήγαινε σε παρεμβάσεις τέτοιου είδους; Δεν θυμάστε ότι και τα λεωφορεία της Δημοτικής Αστικής Συγκοινωνίας αγοράσθηκαν με την προϋπόθεση να εξυπηρετούν ΑμΕΑ; Δεν είδατε το υλικό που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο (DVD – Slides) για την ζωή του παραολυμπιονική Αλέξανδρου Ταξιλδάρη το οποίο πήρε τα εύσημα όλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και προβλήθηκε μέσω τηλεοπτικών δικτύων και στο εξωτερικό;
Η συμπεριφορά σας στο προσωπικό του Δήμου Κομοτηνής
Εσείς κύριε Κοτσάκη δείξατε την πόρτα της απόλυσης σε συμβασιούχος των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, της ΔΕΠΑΚ, της ΔΕΑΚΟ, της ΔΕΤΑΚΟΜ. Δεν σας ξεφύγανε όμως και οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου. Επιστημονικά καταρτισμένοι υπάλληλοι οι οποίοι βρισκότανε σε καίριες θέσεις για την καλή λειτουργία του Δήμου Κομοτηνής, τους «υποβαθμίσατε» και τους «εκδιώξατε» σε υπηρεσίες εκτός Δημοτικού Μεγάρου.
Εννέα απολυμένες από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς τις σταματήσατε από την δουλειά τους τον Μάρτιο, με το σκεπτικό, τους το είπατε όταν ήρθανε σε εσάς να διαμαρτυρηθούν, για να κάνετε οικονομία. Όμως, την επομένη προσελήφθηκαν στη θέση τους άλλες! Οι κυρίες αυτές δούλευαν εκεί από το 2004! Άλλες σαν καθαρίστριες, άλλες σαν τραπεζοκόμοι.
Μαύρα γιορτές έκαναν και κάνουν οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Κομοτηνής, καθώς συστηματικά δεν πληρώνονται. Εργαζόμενοι στην ΔΕΤΑΚΟΜ, στη ΔΕΠΑΚ, στο ΔΗΠΕΘΕ, στην Δημοτική Συγκοινωνία έχουν να λαμβάνουν πολλών μηνών μισθούς. Όσο για τα ένσημα του ΙΚΑ, να μην πούμε καλύτερα τίποτα. Είναι ντροπή για εσάς που σας αρέσει να λέτε τους εαυτούς σας «νοικοκυραίους» στον Δήμο Κομοτηνής!
ΔΕΑΚΟ – URBAN
Καταντήσαμε να είμαστε σαν Δήμος, παράδειγμα προς αποφυγή για τους ευρωπαίους εταίρους μας. Δεν το λέω εγώ. Η κυρία Ντανούτα Χούμπνερ, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και ο λόγος είναι η μη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος URBAN II.
Αντίθετα με την επιστολή που σας ήρθε από την διαχειριστική αρχή του URBAN τον Μάιο του περσινού έτους, η οποία έλεγε τα παρακάτω: «...Βασιζόμενοι σ' αυτόν τον απολογισμό, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μας, για την εξαίσια δουλειά και την προσήλωση των αντιπροσώπων της Κομοτηνής, στο να συμπληρώσουν και να επιτύχουν τους σκοπούς του προγράμματος URBAN II, που προχώρησαν σε ικανοποιητικό ρυθμό το 2005 και το 2006...»
Διακρατικές Σχέσεις
Οι διακρατικές σχέσεις του Δήμου Κομοτηνής έπαψαν προ πολλού να υπάρχουν. Εσείς ο ίδιος άλλωστε δηλώσατε εδώ μέσα ότι δεν προσφέρουν τίποτα. Μέχρι και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής, οι συνεργασίες και οι αδελφοποιήσεις της πόλης μας με δήμους του εξωτερικού είναι κατακτήσεις της διοίκησης της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας πω ότι η πληροφόρηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου είναι ελλιπείς, για το συγκεκριμένο θέμα, αφού λείπουν τόσο ο Δήμος Ρίμινι της Ιταλίας που συνεργαστήκαμε πριν λίγα χρόνια σε πολιτιστικά θέματα και ο Δήμος της Ναμπλούς στην Παλαιστίνη με τον οποίο οι σχέσεις σε θέματα αυτοδιοίκησης είχαν προχωρήσει και επισφραγιστεί με μνημόνιο συνεργασίας, παρουσία και του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Δημοτικός Έλεγχος
Θα ήθελα να ρωτήσω, αν και δεν προκύπτει κάτι το αρνητικό μέσα στο 2007, γιατί σταμάτησε τον τελευταίο μισό χρόνο ο δημοτικός έλεγχος; Αν δεν με απατά η μνήμη μου σταματήσαμε στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα του κόστους των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και του διάκοσμου, που ακόμα δεν απαντήσατε κύριε Κοτσάκη.
Το συγκεκριμένο ερώτημα το ξαναθέτω και σήμερα ενώπιον όλων των συναδέλφων.
ΔΕΥΑΚ
Η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση εκτός από το όργιο προσλήψεων ημέτερων, τις πάμπολλες αναθέσεις έργων σε φίλα προσκείμενους ιδεολογικά εργολάβους, έχει να αντιμετωπίσει πλέον τις απεργίες των εργαζομένων και την δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας. Εμείς, ως ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, όταν θελήσαμε να απαντήσουμε γι’ αυτά που μας πρόσαψε η διοίκηση της επιχείρησης, χρειάστηκε να επικαλεστούμε την εισαγγελική συνδρομή για να μας χορηγήσει επίμαχα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, και αυτά ελλιπή, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς γι’ αυτό;
Τοπικός Αθλητισμός
Το 2007 μπορούμε να πούμε ότι ήτανε μια μέτρια, σε σχέση με τις προηγούμενες, χρονιά για τα αθλητικά δρώμενα της Κομοτηνής. Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της ΡΟΔΟΠΗΣ ’87 έχει ξεχαστεί από μεριάς σας και ορισμένοι ρομαντικοί παράγοντες μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τα τμήματα βόλεϊ και μπάσκετ ανδρών και γυναικών της ΑΕΚ φυτοζωούν, ο ΓΑΣ Κομοτηνή βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με ορατό τον κίνδυνο της διάλυσης του. Την διάλυση όμως δεν γλίτωσε μια ιστορική ομάδα του Δήμου μας, η Δόξα Γρατινής. Όσο ήμασταν στο τιμόνι της διοίκησης του Δήμου εμείς, μπορεί να επιβεβαιώσει ο κύριος Κραββαρίτης που βρισκότανε η ομάδα. Τώρα που και ο αντιδήμαρχος κύριος Μέτιος μπλέχτηκε και με τα διοικητικά του σωματείου…δεν υπάρχει σωματείο! Δυστυχώς η ομάδα διαλύθηκε, όπως κινδυνεύουν να διαλυθούν και τα οικονομικά του Δήμου Κομοτηνής.
Ο Ρόλος του Δήμου Κομοτηνής με τις ΜΚΟ
Τελειώνοντας θα ήθελα να μας ενημερώσει ο κύριος Κοτσάκης για την σχέση του Δήμου Κομοτηνής με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα την οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας «Αλληλεγγύη» και την «Ευρωπαϊκή Προοπτική».
Στις προαναφερόμενες ΜΚΟ υπάρχουν χρηματοδοτήσεις με ποσά που ξεπερνούν στο σύνολο τα 10.000.000€ την περίοδο 2004-2007 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στην οποία υπεύθυνος ήτανε ο τότε υφυπουργός εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το τραγελαφικό είναι ότι υπεύθυνοι σ’ αυτές τις οργανώσεις, την συγκεκριμένη περίοδο ήταν φίλοι, συνεργάτες και συγγενείς του νυν υπουργού παιδείας. Μετά την μεταπήδηση του από το ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας οι παραπάνω «μετεγράφηκαν» σε θέσεις δίπλα σ’ αυτόν ή ξεκίνησαν δουλειές με τον Δήμος μας.
Σαν Δήμος Κομοτηνής με την «Αλληλεγγύη» και τον πρώην διευθυντή της Δημήτρη Φουρλεμάδη, ο οποίος ελέγχεται για οικονομικές ατασθαλίες και καλέστηκε πρόσφατα στον ανακριτή, είχατε προσωπικά πολύ καλές σχέσεις και υπερασπιστήκατε με σθένος την χρηματοδότηση με 150.000€ του ξενώνα «Αγάπη», όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ενοίκων με τους διάφορους λογαριασμούς και για τον καλοπισμό του. Όμως ένα χρόνο μετά, οι ένοικοι του εν λόγω ξενώνα καλούνται να πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού, του ρεύματος κλπ…
Με την «Ευρωπαϊκή Προοπτική», που στα ηνία της ήταν ο συγγενής του Ευριπίδη Στυλιανίδη και νυν Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, Παντελής Σκλιάς, διαλέξατε όλος τυχαίος ένα στέλεχος της, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι του γραφείου σας. Στο δημοτικό συμβούλιο μάλιστα που μας «κατηγορούσατε» για κακοδιαχείριση, ο εν λόγος κύριος βρισκόμενος έξω από την αίθουσα αυτή έπαιζε καλά τον ρόλο του «επικοινωνιολόγου» χλευάζοντας μας και κατηγορώντας μας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τον απλό κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει την συνεδρίαση.
Καλό θα ήταν λοιπόν, να δούμε και την σύμβαση (αν υπάρχει) που υπέγραψε ο Δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης με τον επικοινωνιολόγο Παπαγγελόπουλο Δημήτρη.

Ακούστε ακόμα, τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Παύλου Δαμιανίδη, Γιώργου Πετρίδη και Σοφίας Μενεσελίδου κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής για το 2007.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...