Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2009

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής, είναι εξωπραγματικό και χωρίς όραμα

Σε έργα που χαρακτηρίζονται «σημαντικά» ή «μεγάλα επενδυτικά» και για τα οποία δεν υπάρχει καμιά απτή χρηματοδότηση, διατίθενται για Τρίτη κατά σειρά χρονιά, η μερίδα του λέοντος (το 75%) του τεχνικού προγράμματος του 2010.
Το εντυπωσιακό στοιχείο που διαπιστώνει κανείς με την πρώτη ματιά, είναι τα τεράστια ποσά (10 εκατ. ευρώ), που εντάσσει η δημοτική αρχή στο Τεχνικό Πρόγραμμα με μόνη δικαιολογία ότι «υπήρξε αρχική θετική στάση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναμένεται η τελική ένταξη τους». Κι όλα αυτά για τα «μεγάλα επενδυτικά έργα» που αφορούν την ανέγερση νέας δημοτική αγοράς και την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.
Όλα αυτά τα γενικά και αόριστα, σε ένα δήμο που δεν μπορεί να αναπνεύσει από την ασφυκτική δόμηση, που είδε δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις να χάνονται τις περασμένες δεκαετίες μέσα από τις γενιές των αυθαίρετων και την αδιαφορία όλων των αρμοδίων.
Όπως διαπιστώνει κανείς με την πρώτη ματιά στα κονδύλια του Τεχνικού Προγράμματος, είναι μηδαμινά τα ποσά που θα οδηγηθούν και φέτος σε διανοίξεις. Διανοίξεις απαραίτητες για την υλοποίηση των μεγάλων έργων και της άμβλισης του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Μηδαμινά είναι και τα ποσά που θα οδηγηθούν και φέτος σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων. Χώροι απαραίτητοι για την υλοποίηση της πλειοψηφίας έργων (πχ παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες, σχολεία κτλ) που κρίνονται ως ζωτικής σημασίας για τους δημότες της περιοχής.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η ένταξη έργων υποδομής σε ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά και νομαρχιακά προγράμματα. Βεβαίως, δεν μπορούν οι ελλείψεις δεκαετιών να καλυφθούν από ιδίους πόρους. Αντί όμως η δημοτική αρχή στην εισαγωγή του Τεχνικού Προγράμματος να θέσει το δικό της σκεπτικό ως πλαίσιο για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις βασικές διεκδικήσεις απέναντι στο κράτος, προτίμησε απλά την απαρίθμηση των έργων που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν.
Τι παρατηρούμε σε σύγκριση με την περσινή χρονιά; Στο Τεχνικό Πρόγραμμα μεταφέρονται ουσιαστικά κονδύλια από χρονιά σε χρονιά, χωρίς να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή να προγραμματίζονται νέα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιέχει αρκετά μεγάλα έργα χωρίς προς το παρόν να έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αναγράφονται με τίτλους, γενικά και αόριστα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να προβαίνει σε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα την υποβοηθήσουν προεκλογικά.
Σε ότι αφορά την κατανομή των έργων. Δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή προσπάθεια ώστε να υπάρξει ισόρροπη κατανομή τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς με βάση όχι μόνο τα πληθυσμιακά δεδομένα, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών και των πληθυσμών αναφοράς. Καμιά αναφορά για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των περιοχών αυθαιρέτων. Καμιά προφανής διαφοροποίηση αυτού του προγράμματος από τα προηγούμενα.
Ποια είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη δουλειά που έγινε το χρόνο που διανύουμε από τη διοίκηση, καθώς δεν αρκεί μόνο να σχεδιάζουμε και να ευχόμαστε αλλά θα πρέπει πρακτικά και ρεαλιστικά να πείθουμε τους φορείς χρηματοδότησης για την ωριμότητα του σχεδιασμού μας, ώστε να πετυχαίνουμε και τις μέγιστες χρηματοδοτήσεις.
Μια άλλη «καινοτομία» του Τεχνικού Προγράμματος, είναι ότι έχει σαφώς υψηλότερο προϋπολογισμό από τις αντικειμενικές δυνατότητες του Δήμου.
Μας εγκαλέσατε και στο παρελθόν για τέτοιου είδους κριτική. Ο μόνος που μπορεί να μας εγκαλέσει είναι ο λαός.
Ποιο το ποσοστό υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του προηγούμενου έτους; Μαζί με τα ειδικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν ξεπέρασε το 12%! Ποιο το ποσοστό υλοποίησης των αόριστων υποσχέσεων των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Μεταφορών και Πολιτισμού, οι οποίοι στα πλαίσια της μακράς προεκλογικής περιόδου που διανύαμε, έταξαν λαγούς με πετραχήλια.
Πάντως ούτε το επικοινωνιακό τρυκ που επιχειρεί ο επικοινωνιολόγος σας, έναντι μάλιστα αδρής αμοιβής των 100 χιλιάδων ετησίως, αναγράφοντας έργα που ποτέ δεν θα γίνουν, όπως η δημοτική αγορά, δικαιολογεί ένα τέτοιο εξωπραγματικό και υπερφίαλο πρόγραμμα.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα ενός δήμου είναι ο καθρέπτης της κοινωνικής του πολιτικής και κατανομής του παραγόμενου πλούτου της περιοχής. Είναι το εργαλείο κοπής της συνολικής πίτας και από το οποίο θα εξαρτηθεί το κομμάτι που θα αντιστοιχεί στου καθενός το μερίδιο. Μερίδιο για την πόλη, τους οικισμούς, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την πολιτική προστασία κτλ.
Ποια είναι τα ποσοστά που αντιστοιχούν για κάθε τομέα και κύρια ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι στόχοι και το όραμα του προγράμματος; Αποσιωπούνται, είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι πιστή το τονίζω, πιστή αντιγραφή του περσινού, που σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, ήταν η απαρχή νέων οριζόντων για το Δήμο. Για ποια έργα που σημαίνουν ανάπτυξη, υποδομές, κοινωνική ευαισθησία, ανάδειξη των οικισμών, ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια θα μας μιλήσετε κ. Μέτιο; Καλύτερα να κάνετε λόγο για το Τεχνικό Πρόγραμμα της προεκλογικής σας καμπάνιας, που όχι μόνο ξεχάσατε, αλλά ούτε καν αναφορά κάνετε.
Ποια είναι τα έργα που θ’ αλλάξουν τη ζωή των δημοτών; Ποια είναι αυτά που θα ανακουφίσουν τη ζωή στους οικισμούς και στις τσιγγάνικες φαβέλες; Κάνετε ότι δεν γνωρίζετε για τα προβλήματα αυτά. Κι όταν κάνετε αναφορά σ’ αυτά, στις συνεντεύξεις σας, το ενδιαφέρον σας είναι υποκριτικό.
Πολλά από τα έργα επίσης που συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα, θα προταθούν, θα ενταχθούν στο απώτερο μέλλον και θα πραγματοποιηθούν από τη νέα δημοτική αρχή, που σίγουρα δεν θα είστε εσείς!
Κοντολογής, το Τεχνικό Πρόγραμμα όχι μόνο είναι προεκλογικό, αλλά είναι ανεφάρμοστο, ανεδαφικό, εξωπραγματικό, αντιρεαλιστικό, άδικο, υπερφίαλο, χωρίς όραμα και προοπτικές επιλύσεις προβλημάτων των δημοτών μας. Γι’ αυτό απορρίπτεται και κατεδαφίζεται.
Για να έχετε την έξωθεν καλή μαρτυρία και για να γίνει ο Δήμος ξανά πρότυπο, πρέπει να δουλέψετε. Και τέτοια διάθεση δεν την βλέπουμε.
Ακούστε την τοποθέτηση του Τάσου Βαβατσικλή

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...