Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
.

Σιναπίδης Στέφανος
Καρδιολόγος
Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου
στον Π.Ι.Σ.
http://sinapidistef.blogspot.com

Αγαπητοί συνάδελφοι πριν αρχίσω την τοποθέτηση μου επί κάποιων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως μάχιμοι ιατροί, να σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία για όλους μας, και το 2011 να μας φέρει την επίλυση των περισσότερων αιτημάτων μας.
Δυστυχώς όμως αγαπητοί συνάδελφοι, τα ευχολόγια μόνο δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα των διαρθρωτικών αλλαγών που θέλουν να μας επιβάλλουν μονομερώς, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Υγεία που θα γίνει μέσα στο2011 με τον τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».
1)Διαρθρωτικές αλλαγές και διαρθρωτικά μέτρα για την υγεία, βαφτίζονται αλλά σίγουρα πρόκειται για εισπρακτικά μέτρα για το κράτος, με υποβάθμιση των ιατρικών αμοιβών μας και εργασιακών συνθηκών των συναδέλφων μας, αλλά πρωτίστως με την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες που χρόνια πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων εισφορές χωρίς ανταποδοτικό όφελος.
Παρεπιμπτόντως διαρθρωτικά λέγονται και τα οικονομικά μέτρα της τρόικας σήμερα, αλλά όπως όλοι νιώθουμε στο πετσί μας είναι καταφανώς εισπρακτικά και φορομπηχτικά
Έτσι είναι σίγουρο ότι οι αλλαγές στο σύστημα υγείας και ιδίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα με την δημιουργία του ΕΟΠΥ ( Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) θα πλήξουν κυρίως εμάς τους ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς και τους Ιατρούς των ασφαλιστικών Ταμείων.
Προβλέπω ότι η δημιουργία ενός Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, θα μας αναγκάσει να αποδεχτούμε επαχθείς ατομικές συμβάσεις με χαμηλές αποδοχές και εργασιακές συνθήκες χαμηλού επιπέδου, για να μπορέσουμε ενταχθούμε ως συμβεβλημένου ιατροί και να έχουμε δικαίωμα να εξετάζουμε ασθενείς.
Γιατί από την στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, για να μπορεί ένα ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός να επιβιώνει θα αναγκαστεί να συρθεί να υπογράψει τη σύμβαση, αλλιώς δεν θα μπορεί να εξετάζει ασθενείς και να εξασκεί ουσιαστικά το επάγγελμα του.
Η συγχώνευση όλων των Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ ΟΓΑ ΟΠΑΔ) σε έναν, στον ΕΟΠΥ θα υποχρεώσει όλους τους γιατρούς να ενταχθούν σε αυτόν με ξεχωριστές ατομικές συμβάσεις, και όχι με ενιαία συλλογική σύμβαση που είναι το ζητούμενο για μας, όπως γίνεται τώρα με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ. Ειδικά προβλέπεται να ισχύσουν προς το παρόν οι ίδιες συμβάσεις για όσους ιατρούς έχουν ήδη σύμβαση με τα παραπάνω Ταμεία.
Όσοι είστε στον ΟΑΕΕ γνωρίζεται ότι η σύμβαση μας είναι ορισμένου χρόνου, δεν καλύπτουμε πάγιες ανάγκες, δεν δικαιούμαστε άδεια, δεν δικαιούμαστε αποζημίωση αν λήξει η σύμβαση μας, η αμοιβή μας είναι γελοία (στην επαρχία είναι 720 Ευρώ μικτά, 325 Ευρώ καθαρά για 4 ώρες ημερησίως ,5 ημέρες την εβδομάδα, ανεξαρτήτως αριθμού ασθενών) και η σύμβαση μας σχεδόν αποικιοκρατική. Τέτοιου είδους συμβάσεις θέλει να μας επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας.
Πιστεύω ότι με την δημιουργία του ΕΟΠΥ οδηγούμαστε ως ελευθεροεπαγγελματίες Ιατροί να αναγκαστούμε να υπογράψουμε οποιαδήποτε σύμβαση με επαχθείς όρους όπως αυτές του ΟΑΕΕ.
Θα μου πεί κάποιος και γατί να μπούμε στην διαδικασία να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥ αν δεν μας συμφέρει.
Αγαπητοί συνάδελφοι ελευθεροεπαγγελματίες .Από την1/4/2011 θα ισχύει σταδιακά σε όλα τα Ταμεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική καταχώρηση των παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων. Αν κάποιος δεν είναι συμβεβλημένος με το Ενιαίο Ταμείο δεν θα μπορεί να εξετάσει ασθενείς πρακτικά. Ποιος ασφαλισμένος θα έρθει σε κάποιον Ιατρό αν αυτός δεν θα μπορεί να του γράφει φάρμακα και εξετάσεις.
Άρα θα αναγκαστούμε όλοι για να έχουμε δουλειά στις οικονομικά δύσκολες εποχές που έρχονται, να συρθούμε στην αναγκαστική συμμετοχή μας με δυσβάσταχτους εργασιακούς όρους και αμοιβές και ακόμα χειρότερα με υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Πρέπει ως ΠΙΣ να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε και να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας με το Ενιαίο Ταμείο που θα δημιουργηθεί με ανθρώπινους και δίκαιους εργασιακούς όρους. Αλλά η τρόικα απαγορεύει τις επιχειρησιακές, τις κλαδικές και τις συλλογικές συμβάσεις και δέχεται μόνο τις ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
2)Το άλλο μεγάλο θέμα που ταλανίζει όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς είναι η μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής μας από τον ΟΠΑΔ κυρίως αλλά και από το ΤΥΔΚΥ και τα Ταμεία Εθνικής Άμυνας, Στρατός κλπ. Οι Ιατροί στον Έβρο έχουν να πληρωθούν 12 μήνες από τον ΟΠΑΔ, 6 μήνες από το ΤΥΔΚΥ, 12 μήνες από τον Στρατό.
Οι νέοι συνάδελφοι Ιατροί, και κυρίως οι εργαστηριακοί δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά γιατί έχουν να πληρώσουν τρέχοντα έξοδα, ενοίκια, λήζινγκ αναλώσιμα κλπ. Εκπέμπουν κραυγή αγωνίας και ως εκπρόσωπος τους με εξουσιοδότησαν να σας μεταφέρω τα εύλογα παράπονα τους και την απορία τους.
Μου λένε ότι η ηγεσία του ΠΙΣ είναι ανίκανη ως κορυφαίο συνδικαλιστικό μας όργανο να μας επιλύσει αυτό το στοιχειώδες πρόβλημα της τακτικής πληρωμής των αμοιβών μας, γιατί δεν διαθέτει την ορθή τακτική και την ικανότητα πολιτικής πίεσης.
Μου λένε πως είναι δυνατόν ο ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) με 10.000 μέλη να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα, στα ΜΜΕ μέσω του Πρόεδρου του, να απειλεί το Υπουργείο Υγείας και να καταφέρνει συνεχώς να αποζημιώνονται οι δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία και ο δικός μας σύλλογος με τα 70.000 μέλη να μην μπορεί να κάνει τίποτα για τις καθυστερήσεις των πληρωμών μας από τον ΟΠΑΔ κλπ.
Μήπως αγαπητό Δ/Σ και αγαπητοί συνάδελφοι πρέπει να αναθεωρήσουμε την επικοινωνιακή μας τακτική και τους τρόπους πίεσης μας προς την κυβέρνηση έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την προώθηση των αιτημάτων μας;
Πάσχετε αγαπητό Δ/Σ από έλλειψη επικοινωνιακής αποδοτικότητας και δεν μπορείτε να μετασχηματίσετε την καθολική δυσαρέσκεια των συναδέλφων μας σε μοχλό πίεσης προς της κυβέρνηση. Γίνεται πιο δυναμικοί πιο πιεστικοί πιο ακτιβιστές και χρησιμοποιείστε τα ΜΜΕ με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Πάρτε μαθήματα από τον ΠΦΣ.
Να διεκδικήσουμε έτσι όχι μόνο την εξόφληση των δεδουλευμένων μας από τον ΟΠΑΔ για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς και την τακτική και έγκαιρη περιοδική πληρωμή, αλλά να διεκδικήσουμε για τους νοσοκομειακούς συναδέλφους μας, την στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να διεκδικήσουμε την κατάργηση του 5ευρου, να διεκδικήσουμε την μη συγχώνευση των νοσοκομείων ιδίως στην επαρχία κλπ.
Εμείς ως μέλη των Ιατρικών Συλλόγων ανά Νομούς είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε μέθοδο αγωνιστικής και δυναμικής διεκδίκησης αποφασίσουμε ως Συνέλευση με συγκεκριμένα αιτήματα, όπως τα παραπάνω που έθεσα αλλά και άλλα που θα θέσουν όλοι οι συνάδελφοι .
Αυτό που απομένει ως συνδικαλιστικό όργανο για να αυξήσουμε την ισχύ της πολιτικής μας πίεσης προς την κυβέρνηση είναι το είδος των δυναμικών και επικοινωνιακά αποδοτικών μέσων που πρέπει να χρησιμοποιούμε από δώ και πέρα.
Μία πρόταση είναι π.χ. και το θέτω προς το σώμα, τουλάχιστον για την καταβολή των δεδουλευμένων από τον ΟΠΑΔ, να αποφασίσουμε όλα τα Δ/Σ των Ιατρικών Συλλόγων σε όλους τους Νομούς κάποια συγκεκριμένη μέρα να κάνουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας –κατάληψη στις κατά τόπου ΥΠΑΔ και εσείς την ίδια μέρα ως Δ/Σ να κάνετε παράσταση διαμαρτυρίας στον κο Σουλιώτη στον ΟΠΑΔ .
Με ανάλογους τρόπους πίεσης πρέπει να κινηθείτε και εσείς ως εκπρόσωποι μας στο Δ/Σ αλλά και εμείς στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους γιατί και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών προς τους συναδέλφους μας για την μη ορθή προώθηση και επίλυση των προβλημάτων μας. Να σηκωθούμε επιτέλους από τις καρέκλες μας.
Εμπρός για έναν ιατρικό ακτιβισμό και επιτέλους να κάνουμε τους πολίτες και τους ασφαλισμένους δικούς μας συμμάχους και συνεργάτες στις διεκδικήσεις μας. Να τους χρησιμοποιήσουμε εκμεταλλευόμενοι το πραγματικό επιχείρημα ότι η επίλυση των προβλημάτων των ιατρών θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και για κείνους.
Επιτέλους ως ΠΙΣ δεν πρέπει μόνο να διαπιστώνουμε τα προβλήματα πρέπει να διεκδικούμε και λύσεις. Να γίνουμε επιτέλους ισότιμος και υπολογίσιμος συνομιλητής της κυβέρνησης. Θα πρέπει επιτέλους με τις ενέργειες μας από εδώ και τώρα να μας φοβούνται οι κυβερνήσεις και να μας σέβονται. Είναι ζήτημα πια επιβίωσης για τον κλάδο μας και ειδικά για τους νέους συναδέλφους μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών:

1) Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον ΕΟΠΥ.
2) Ελεύθερη Επιλογή ιατρού από τον κάθε ασθενή ανεξαρτήτως Ασφαλιστικού Ταμείου.
3) Αμοιβή κατά ασθενή ,κατά πράξη και περίπτωση.
Για την μείωση των υπερβολικών δαπανών για την Υγεία (υπερσυνταγογράφηση, κατάχρηση επισκέψεων και άσκοπες πανάκριβες εξετάσεις) υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα:

1)Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον έλεγχο
2)Την ηλεκτρονική καταχώρηση των ιατρικών επισκέψεων και των πράξεων και τον έλεγχο των ιατρών
3)Ζητούμε την εισαγωγή των διεθνώς αποδεκτών διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά ιατρική ειδικότητα και ανά ασθένεια.

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...