Σάββατο, Μαΐου 02, 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟ



« Τα ποτάμια μέσα στις πόλεις.
Ευλογία ή κατάρα;».

Tο Παράρτημα Διδυμοτείχου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταμπακιάς «Οι Καλιόπορτες», διοργανώνουν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου το Σάββατο 9 Μαΐου 2009 ώρα 19.00, Ημερίδα με το παραπάνω θέμα.


Οι προσκαλεσμένοι ομιλητές θα είναι:
1) O κος Μιχάλης Ταμήλος, Δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, που θα αναπτύξει το θέμα :
« Το παράδειγμα του Ληθαίου ποταμού των Τρικάλων. Εμπειρίες και πρακτικές».
2) Ο κος Νικόλαος Κωτσοβίνος, Τακτικός Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Εργαστήριο Υδραυλικής και Υδραυλικών έργων, που θα αναπτύξει το θέμα:
«Προοπτικές αξιοποίησης και προστασίας των αστικών τμημάτων των ποταμών. Η περίπτωση του Ερυθροποτάμου του Δήμου Διδυμοτείχου».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλεως του Διδυμοτείχου που πρέπει να εκμεταλλευθούμε ως πόλη, για να προωθήσουμε την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας, ως γνωστόν είναι:
α) ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος του πολυπολιτισμικού Διδ/χου με σημεία αιχμής την Καστροπολιτεία, την Πλωτινούπολη και το Τέμενος Βαγιαζήτ
β) ο φυσικός και περιβαλλοντικός πλούτος της πόλης με σημεία αιχμής τον Ερυθροπόταμο και το περιαστικό δάσος της «Τσίγγλας».
Συγκεκριμένα ο Ερυθροπόταμος και ιδιαίτερα το αστικό τμήμα του μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να αποτελέσει χώρο μαζικής αναψυχής και πεδίο παραποτάμιων εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Έτσι θα πάψει να αποτελεί ένα αποδέκτη λυμάτων, χώρο εναπόθεσης μπαζών και σκουπιδιών, εστία μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι τώρα.
Το παράδειγμα του Ληθαίου ποταμού που διαρρέει την πόλη των Τρικάλων και έχει αξιοποιηθεί πλήρως με κοινοτικά και εθνικά κονδύλια και έχει ενταχθεί αρμονικά στην ζωή των κατοίκων, μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα –πρόκληση για τον Ερυθροπόταμο στον Δήμο Διδυμοτείχου.
Το Διδυμότειχο όπως και τα Τρίκαλα ανήκουν μαζί με άλλες 22 ελληνικές πόλεις στο Εθνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια. Αντίστοιχα υπάρχει στην Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια.
Η συνεργασία αυτών των δικτύων και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις αντίστοιχες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις που διαρρέονται από ποτάμια, στο θέμα της αξιοποίησης του Ερυθροποτάμου είναι το ζητούμενο.
Η συνεργασία μπορεί να γίνει σε δύο άξονες:
α. Στην ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θέματα που εμπνέονται από τα ποτάμια και το ιστορικό υπόβαθρο του κάθε ποταμού, και έχουν ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, την ανταλλαγή εμπειριών και την επικοινωνία των περιοχών μεταξύ τους με συνέπεια την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
β. Την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των πόλεων σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης στις παρόχθιες περιοχές καθώς και σε μέτρα για την προστασία του παραποτάμιου περιβάλλοντος.
Επίσης στον ίδιο άξονα μπορούμε να κατατάξουμε προτάσεις για την βελτίωση των ποτάμιων συστημάτων στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, στην ρύπανση και στην διαχείριση των υδάτων όπως επίσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημασία των ποταμών στην ζωή των ζώων και των ανθρώπων.
Στο πρόγραμμα INTERREG IV C που έχει προϋπολογισμό 325 εκατ. € για όλη την περίοδο 2007 – 2013 μπορούν να ενταχθούν όλα τα μέλη του δικτύου πόλεων με ποτάμια και φυσικά και το Διδυμότειχο με δράσεις και μελέτες που ανταποκρίνονται στους παραπάνω άξονες.
Επίσης το Ελληνικό δίκτυο πόλεων με ποτάμια μπορεί μέσω του Διδυμοτείχου να αναλάβει την πρωτοβουλία για μια αντίστοιχη συνεργασία στην όμορη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...