Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ; ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ULI!

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι εθνικιστές στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί «εκδίωξης από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», γιατί όπως ανέφερε ο κ. Ταγήπ Ερντογάν αυτά ήταν «αποτελέσματα φασιστοειδούς αντίληψης». -Έτσι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εθνικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε ότι:
- «Η ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά που χειροκροτήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, ως ιστορική αυτοκριτική και ομολογία είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθεί και στην Αρμενία».
-Ζητά από τον κ. Ερντογάν που κατά την άποψή του καταδικάζει το τουρκικό έθνος να «ζητήσει συγνώμη από τον λαό, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι που είπε άθελά του και κατά λάθος».
-Αλλιώς συνεχίζει ο κ. Μπαχτσελί «ο Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει σε πια περίοδο αναφέρεται.
-Στους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Τουρκία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών το 1923 ή τα ψεύδη των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915».
-Και τελειώνει με απειλές του τύπου ότι «αν δεν τα κάνει αυτά, το τουρκικό έθνος θα τον καταδικάσει για πάντα ενώπιον της εθνικής συνείδησης ως πρωθυπουργού που υιοθετεί το σύνολο των ψευδών και των ισχυρισμών των Αρμενίων και των Ελλήνων.
-Βέβαια ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος παραποιεί σκόπιμα την αλήθεια, ξεχνά το πογκρόμ στα γεγονότα του 1955 που ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης να φύγουν.
ΣΤΓ: Τι να θυμάται? Δεξιός είναι. Μόνιμη άνοια έχει! Ο γιατρός το λέει!!! Όχι ο παπαγάλος…

-Δεν θυμάται ούτε την γενοκτονία των Ποντίων, ούτε των Αρμενίων, ούτε τον βίαιο ξεριζωμό 1.500.000 Ελλήνων από την Τουρκία, ούτε βλέπει σήμερα την πολιτική που εφαρμόζει η χώρα του για τους Κούρδους.
ΣΤΓ: Και οι Κούρδοι, ρε παιδάκι μου… Όνομα και πράμα!!! Πως τους… Κουρδίζουν αυτούς τους μπουνταλάδες που Κουρδίζουν! Ε? Κουρδιστούς τους κατάντησαν! Σαν τα παιδικά παιχνιδάκια – εκείνα τα… κουνελάκια με το τύμπανο! Άντε και… κουνελάκια στο Playboy και με string!!! Καλή σταδιοδρομία!

-Με ανακούφιση χαιρέτησαν και οι Κύπριοι τις δηλώσεις Ερντογάν και πολλοί αναλυτές προβληματίζονται για την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού της Τουρκίας.
ΣΓΤ: Ξέχασες! Ξέχασες! Τα πρώτα και καλύτερα εύσημα ο Ερντογάν τα πήρε από τις Τουρκικές εφημερίδες!!! Είδατε? Ακόμη και στην Τουρκία, ο λαός σταμάτησε να τρώει… δεξιόχορτο! (“Επιστημονική ονομασία: «Βλήτο το δεξιόχορτο» ή «Παρδαλόχορτο», χόρτο διάφορων αποχρώσεων, ανάλογα με την περιοχή που ευδοκιμεί (στη χώρα μας γαλάζιο) και το οποίο σερβίρεται σε περίπτωση υπερδιέγερσης του μυαλού ώστε να κατευνάσει τη λειτουργία του. Χορηγείται επίσης στις φυλακές του Guantanamo, όπου η υπερδιέγερση του μυαλού προλαβαίνεται – δεν καταστέλεται.” Εγκυκλοπαίδεια «Οδύσσεια», Τεύχος ΠΜ (Ποιος Μέτρησε?), Μάιος 2009).

-Άραγε θα υπάρξουν δεσμεύσεις για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των περιουσιακών στοιχείων ή απλός ήταν μια επικοινωνιακή επίκληση για να ισχυροποιήσει την χώρα του διεθνώς και με στόχο την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
ΣΤΓ: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος σώβρακον (τσακιστόν ή άνευ τσάκισης). Τούτο το ξέρω. Αν ήταν «απλός» ή «απλώς» επίκληση, τούτο ακόμη το παιδεύω. NOOOT!!!

-Πάντως το κεμαλικό κατεστημένο δεν ανέχεται επικρίσεις εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ, θεωρώντας τις ως παρανομία.
ΣΤΓ: Το έγραψαν και οι ιστορικοί εν έτει 2008 (και φυσικά το είχα αναδημοσιεύσει στο freeday.gr- να μη χάσω!): ο Κεμάλ ήταν αδερφή! Και το είπε και το δικαστήριο της California εχθές: το αδερφάτο είναι παράνομο (να παντρεύεται)! Μάλλον για να μη γίνει «κατεστημένο (στο San Francisco). Πάντως και στο San Francisco όλη τη μέρα χθες οι αδερφές διαδήλωναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως κι οι «δικές τους» στην Άγκυρα: τα Παδραλόχορτα (που εκεί είναι κόκκινα).

-Το τι σκέφτεται ο κ. Ερντογάν θα το ξεδιαλύνει το επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ένας πρωθυπουργός μιλάει για ένα πολύ σοβαρό θέμα χωρίς να εξετάσει από πριν όλες τις παραμέτρους και τις αντιδράσεις.
ΣΤΓ: Το έχω ξαναγράψει: ο Ερντογάν είναι η μεγαλύτερη ιστορική μορφή και ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής από την εποχή του DeGaulle. Και μαντέψτε τι: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΚΙΟ ΕΧΩ! ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

Γιατί έτσι ΔΕΝ σας αρέσει…

ΥΓ: Πάντως, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ, φαίνεται ότι συμφωνούν μαζί μου τέσσερις… Τύποι: ο Ελληνικός, ο Τουρκικός, ο Ευρωπαϊκός κι ο Αμερικάνικος. (Σε λίγο θ’ αρχίσω να γράφω και για… samurai και φυλάρχους, για να… υποκλιθούν κι οι αποδέλοιποι).

Τρίτη, Μαΐου 26, 2009

Αντικατάσταση των ξενόγλωσσων επιγραφών

Το θέμα δημιουργήθηκε ή καλύτερα επικαιροποιήθηκε.

Παλιό το ζήτημα. Υπαρκτό το πρόβλημα.
Αναλόγως από ποια οπτική το δεις, έχεις και την ανάλογη στάση ή θέση στις ξενόγλωσσες πινακίδες των καταστημάτων της πόλης μας, της Κομοτηνής.
Σε πολλές πόλεις κατά καιρούς ανακύπτει το θέμα. Ο λόγος είναι απλός και κατανοητός. Νόμος υπάρχει και μάλιστα Νόμος του Κράτους από το 2001 παρακαλώ.


Συνεχίζουμε λοιπόν και έχουμε ως δεδομένο πλέον τον Νόμο του Κράτους.

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2008 κατατέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά για το ζήτημα των αποκλειστικά ξενόγλωσσων επιγραφών που “κοσμούν” το κέντρο και γνωστά σημεία της πόλης της Κομοτηνής.

Την αναφορά υπογράφουν 10 Κομοτηναίοι πολίτες.

Νέα δεδομένα. Νέα ήθη και ιδέες.

Η συνέχεια άμεση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009
Δημιουργήθηκε ανάλογη ομάδα στον δικτυακό τόπο FACEBOOK:
http://www.facebook.com/group.php?gid=62571988131

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 δημιουργείτε σελίδα ενημέρωσης
Δύο από τους συμμετέχοντες στην κίνηση, μίλησαν σε τοπικά ραδιόφωνα της Κομοτηνής εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αυτή συνέβη: ο Νεκτάριος Δαπέργολας στον ραδιοσταθμό Δίαυλος Ροδόπη 92,4 και ο Πάρις Καλοδημίδης στον ραδιοσταθμό Ε.Ρ.Α. Κομοτηνής 98,1.

Ο εισαγγελέας αφού εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε να καλέσει για κατάθεση τον Δήμαρχο Κομοτηναίων Δημήτρη Κοτσάκη ως αρμόδιο για την τήρηση του νόμου περί ξενόγλωσσων επιγραφών. Ο Δήμαρχος με τη σειρά του δήλωσε πως έγινε καταγραφή των ξενόγλωσσων επιγραφών που παραβιάζουν το νόμο (παρουσίασε και πολλές σχετικές φωτογραφίες) και πως αφού ενημερωθούν όλοι οι άμεσα υπεύθυνοι, στις περιπτώσεις που δεν υπάρξει ανταπόκριση για διόρθωση της κατάστασης θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Αποποιείται κάθε ευθύνης λοιπόν και ο Δήμαρχος. Δεν φταίει, αλλά ούτε θέλει να φταίει.

Πετάει το μπαλάκι στο Επιμελητήριο.
Μην με ρωτήσετε ποιο Επιμελητήριο.
Ε Ν Α είναι το Επιμελητήριο στο Νομό Ροδόπης.
Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Αυτό εκεί στην Καβείρων. Ναί - ναί αυτό με τα σουβλάκια. Αυτό του Λιούρτα, που φωνάζει και γίνεται τίποτα σ' αυτόν τον τόπο.
Ένα άλλο κτίριο, εκεί απέναντι από το σπαθί της πόλης μας, είναι σημείο ανεφοδιασμού του Υπουργού μας. Στάση για έναν καφέ, για ξεκούραση μετά το αμίμητο " Στην Ροδόπη γίνεται δουλειά ".
Δεν λειτουργεί πλέον ως οτιδήποτε άλλο παρά μόνο ως κυλικείο του Υπουργού. Μην μπερδευτείτε και μην ξαφνιαστείτε εάν περάσετε από έξω και δείτε τιμοκαταλόγους με παγωτά και καφέδες. Τιμοκατάλογοι με ακριβά εδέσματα, όμως. Μια ανακαίνιση του μεγάρου - κυλικείου στοίχισε στον Υπουργό ( λάθος σε εμάς όλους του πολίτες της Ελλάδας ) περίπου 150.000 Ευρώ.
Το Επιμελητήριο λοιπόν ενημερώνει τα μέλη του, όπως άλλωστε συνηθίζει και ως οφείλει.


Σε συνεργασία βέβαια και με την Κεντρική Ένωση όλων των 59 Επιμελητηρίων της Ελλάδας. Τα 58 εν ενεργεία και εν δράσει και το 1 ως σημείο αναψυχής Υπουργικών ..αναζητήσεων.Ας αποτελέσει και αυτό το σημείο εδώ, σημείο αναφοράς και δημόσια διαβούλευσης με τους επαγγελματίες της πόλης της Κομοτηνής.
Έτσι πάντα λειτουργεί και θα λειτουργεί το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Νομού Ροδόπης. Συναποφασίζει. Συνδιοικεί μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και άρα θιγόμενους
Ο δήμος Κομοτηνής και με Δήμαρχο τον κ. Κοτσάκη αλλά και με Δήμαρχο τον κ. Βαβατσικλή τι έκανε ;
Για να έρθουμε και στα επίκαιρα.
Ο Δήμος Κομοτηνής με το πάρκο απέναντι από την Δημαρχεία τι έκανε ;
Ξήλωσε όλα τα σκέπαστρα της πλατείας.
Χάλασε όλα τα μαγαζιά της πόλης.
Ρίμαξε την βαριά βιομηχανία της Κομοτηνής - την διασκέδαση της νεολαίας, φοιτητών
. . . για . . . να . . . κάνει δικό του καφέ μέσα στο άλσος της Κομοτηνής.
Ας μας αποδείξουν λοιπόν ότι δεν είναι του δήμου ... με την .. ευρυτάτη του όρου έννοια.
Θα περιμένουμε. - - - - ΨΕΜΑΤΑ.
Δεν θα περιμένουμε
Ξέρουμε κι εμείς που είναι το γραφείο του κ. Εισαγγελέα.
Τότε σε ποιούς θα πετάξετε το μπαλάκι κυρίες και κύριοι ;;;;;;;

Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

Ξακουστό! Ο Μεϊμαράκης και το Ντορί διόρισαν Τούρκο διοικητή στη νατοϊκή βάση Λάρισας!!!

Εκ παραδρομής, λόγω της ολιγωρίας του «υπουργού» αμύνης και της «υπουργάς» εξωτερικών, που απέτυχαν να κάνουν ένσταση (σαν αυτήν που ΕΙΧΑΝ κάνει οι Τούρκοι στο παρελθόν, εμποδίζοντας -για λόγους εθνικού συμφέροντος- Έλληνα να καταλάβει αντίστοιχη θέση σε παρόμοια στο στρατηγείο της Σμύρνης) κατά της παραχώρησης της διοίκησης σε Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος πλέον καλείται να αστυνομεύει το FIR Αθηνών από παραβιάσεις!!!
(ακολουθεί σημερινό δημοσίευμα:)
«Με «εκχώρηση» κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μοιάζει η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συναινέσει στις αξιώσεις της Άγκυρας παραχωρώντας τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης της Λάρισας σε Τούρκο πτέραρχο!
Πέντε ημέρες μετά τη βράβευση του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αποκαλύπτεται (μέσω δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο), ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε στις απαιτήσεις της Τουρκίας και αποδέχθηκε να παραχωρήσει (έστω και εκ περιτροπής) τη διοίκηση του Συμμαχικού Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Λάρισας σε Τούρκο ανώτατο αξιωματικό!
Η υπόθεση αφορά την περίφημη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ. Το νέο οργανωτικό επιχειρησιακό πλάνο της Συμμαχίας προβλέπει ότι τα δέκα πολυεθνικά CAOC (combined air operations center - συνδυασμένο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) θα περιοριστούν σε τέσσερα στατικά (και ακόμη δύο κινητά). Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που ενέκριναν το 2008 τη δομή διοίκησης, συμφώνησαν στη διατήρηση του CAOC της Λάρισας (από CAOC 7 μετονομάζεται σε CAOC 4 και μεταπίπτει σε «αεροπορικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου»- air command control system), ενέκριναν επίσης το σχέδιο για δημιουργία ακόμη τριών υποστρατηγείων στη Γερμανία, τη Δανία και την Ιταλία και αποφάσισαν την κατάργηση έξι CAOC’s, μεταξύ των οποίων και του υποστρατηγείου στο Εσκί Σεχίρ. Παραπλανητικά το ΓΕΕΘΑ προβάλλει τη διατήρηση του ελληνικού κέντρου και τη διάλυση του τουρκικού CAOC σαν επιτυχία, για να εμφανίσει την Ελλάδα ότι δήθεν ωφελείται από τη νέα δομή που επικύρωσαν με τις υπογραφές τους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Το υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ είναι ουσιαστικά «ανενεργό» και το Πεντάγωνο αποκρύπτει εκουσίως το γεγονός ότι με τη νέα δομή προβλέπεται η διατήρηση του ενός και μοναδικού αεροπορικού στρατηγείου (Air South) που παραμένει στην Σμύρνη και στο οποίο θα υπάγονται τα CAOC της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται επισήμως ότι συναίνεσε στην «εκ περιτροπής» ανάληψη της διοίκησης του CAOC της Λάρισας από Έλληνα και Τούρκο διοικητή. Η απόφαση -που χαρακτηρίζεται επισήμως ως «καταρχήν συμφωνία»- ελήφθη στη σύνοδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ στις 6 και 7 Μαϊου, όπου συμμετείχε ο Έλληνας αρχηγός στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι επί 15 ημέρες το ΓΕΕΘΑ αποσιώπησε την απόφαση που σήμερα χαρακτηρίζει «καταρχήν συμφωνία». Σε ανακοίνωση της 11ης Μαΐου δεν αναφερόταν ότι ο στρατηγός Γράψας συμφώνησε να παραχωρηθεί η διοίκηση της Λάρισας σε Τούρκο αξιωματικό. Μόνο το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου, όταν έγινε ευρέως γνωστό ότι οι τουρκικές εφημερίδες θριαμβολογούν για την ανάληψη της διοίκησης του αεροπορικού στρατηγείου της Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε εκ των υστέρων να ενημερώσει για τις εξελίξεις που είχαν προηγηθεί και τις οποίες επικύρωσε ο στρατηγός Γράψας!
Το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται ότι στην τελευταία σύνοδο των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Μάιος 2009), υπήρξε κατ’αρχήν συμφωνία ως προς την εναλλαγή των διοικητών του CAOC-4 (της Λάρισας), συμπληρώνει ότι η ελληνική πλευρά επέμεινε στην αρχική θέση ότι ο πρώτος Διοικητής θα είναι Έλληνας και το θέμα συνολικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται από το Πεντάγωνο, θα εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής, ενώ σημειώνεται ότι, την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Έλληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Έλληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου)».
Ο αντίλογος είναι ότι προφανώς και δεν έχει καμία σημασία εάν ο «πρώτος» διοικητής της Λάρισας θα είναι Έλληνας, διότι μετά τη θητεία του θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής ο Τούρκος πτέραρχος.
Το πρόσταγμα και την ευθύνη των αποφάσεων συνολικά για το νότιο τομέα έχει το «προϊστάμενο» στρατηγείο της Σμύρνης. Το Air South έχει μονίμως Αμερικανό αξιωματικό ως διοικητή και οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τη θέση του μόνιμου υποδιοικητή για έναν δικό τους αξιωματικό. Οπότε πολύ μικρή σημασία θα έχει εάν τη στιγμή που θα είναι Τούρκος διοικητής στη Λάρισα, παραλλήλως θα είναι Έλληνας ο επιτελάρχης (υπ’ αριθμόν τρία) στη Σμύρνη, αφού ανώτεροί του στην ιεραρχία θα είναι ένας Τούρκος και ένας Αμερικανός στρατιωτικός.
Με απλά λόγια: όποιες κι αν είναι οι εισηγήσεις του υποδιοικητή, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητή. Αντιστοίχως, ότι κι αν λέει ο Έλληνας επιτελάρχης τον τελικό λόγο θα έχει ο Τούρκος διοικητής.
Η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, την ευθύνη του ελληνικού εναέριου χώρου θα έχει Τούρκος διοικητής. Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να διαφωνήσει με την εναλλαγή της διοίκησης στη Λάρισα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ακριβώς έπραξε η Άγκυρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της με το στρατηγείο της Σμύρνης, παρατηρεί ανώτατος αξιωματικός που υποστηρίζει ότι το ΓΕΕΘΑ θα έπρεπε να αντιπροτείνει και να επιμείνει στην παραχώρηση της θέσης του υποδιοικητή στην Τουρκία.
Από τη διαφαινόμενη αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη προκύπτουν και πρακτικά ερωτήματα: περιμένει η κυβέρνηση ότι ο Τούρκος διοικητής της Λάρισας θα ενημερώνει το ΝΑΤΟ για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου; Δέχεται η ελληνική πλευρά να ασκεί σε καθημερινή βάση Τούρκος αξιωματικός τη διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων (δεν αναφερόμαστε στο σύνολο αλλά στα μαχητικά αεροσκάφη που στα χαρτιά έχουν τα ΝΑΤΟϊκά χρώματα) που διαθέτει η χώρα στη συμμαχία; Τι θα συμβεί με τις τεχνικές συμμαχικές ασκήσεις που διεξάγονται σε καθημερινή βάση (σε υπολογιστές, χωρίς συμμετοχή στρατευμάτων) και αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών (για θέματα έρευνας και διάσωσης, ορίων FIR και άλλα);
«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, εν κρυπτώ, για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο Λάρισας, προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά για τα εθνικά μας θέματα.
Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρα και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, κυρία Βάσω Παπανδρέου.
«Η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Λάρισας είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στον δολοφονικό συνασπισμό, συμμετοχή που τόσο ένθερμα υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που πάντα υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, όπως και η ΕΕ. Επιβεβαιώνεται ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές», αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος.»
Και καλά των Αθηναίων ο κ@λος είναι ΓΝΩΣΤΟ ότι χωρά κι ανέχεται τα πάντα! Με των Λημναίων, όμως, τι γίνεται, που οι μπατζανάκηδες του στρατηγού θα κατουρούν πάνω απ’ τα κεφάλια τους; Μήπως να στέλνανε κανένα μήνυμα στην Αθήνα με ταχυδρόμους τους ομοθρήσκους της Βαρυτίνης ΑΕ;
Επίσης, να κάνω μια αφελή ερώτηση: μήπως, πλέον, οι μόνιμοι γαλάζιοι εθνικοί μειοδότες, έχουν περάσει στο FIR της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ;;;
Γιατί, αυτή, ακόμη και στην Ελλάδα του σήμερα εξακολουθεί να τιμωρείται με παλούκωμα!!!

Τρίτη, Μαΐου 19, 2009

Η δημοτική αρχή Κομοτηνής οφείλει φόρο σοβαρότητας

Μερικά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης απέδειξαν περίτρανα ότι η δημοτική αρχή, στα δυόμιση χρόνια που έχει υπό την ευθύνη της την διακυβέρνηση του δήμου, είναι ανίκανη και αναποτελεσματική. Είναι αυτό που τόνισα με έμφαση, ότι οφείλει φόρο σοβαρότητας.
Εμείς κατά την συνεδρίαση για τον δημοτικό έλεγχο ζητήσαμε να αναφερθεί το χρηματικό ποσό που χρησιμοποιήθηκε για τα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή. Έπρεπε να μπει θέμα ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο, για να διαπιστώσουμε ότι τουλάχιστον 22 χιλιάδες ευρώ, πήγαν για την προβολή του μέντορά τους, υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Όπως επίσης είχαμε ζητήσει να μας πούνε το χρονοδιάγραμμα των νέων δημοτικών επιχειρήσεων κοινωφελούς χαρακτήρα ή την λήξη των προηγούμενων δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Με θέμα στην ημερήσια διάταξη μάθαμε ότι μετά από παρέμβαση του υπουργείου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης πρέπει να καθοριστεί ο χρόνος.
Στο θέμα των διανοίξεων ξέρετε πολύ καλά ότι η παράταξη μας, η Νέα Πορεία, τα τελευταία χρόνια έκανε ένα έργο διανοίξεων 4,5 χιλιομέτρων. Οι συγκεκριμένες διανοίξεις είχαν αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και είχαν δοθεί κάποιες προτεραιότητες. Δυόμιση χρόνια τώρα βλέπουμε την δημοτική αρχή να κωφεύει να προσπαθεί με μία διάνοιξη 40 μέτρων, να δικαιολογηθεί ότι εφαρμόζει την κυκλοφοριακή μελέτη. Εμείς λέμε να προχωρήσουν όλες οι διανοίξεις, όχι όμως επιλεκτικά, να δώσουμε κάποιες προτεραιότητες!

Σάββατο, Μαΐου 16, 2009

ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.
ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ.


1)Οικολογική Εταιρεία Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου
2)Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταμπακιάς
Διδυμοτείχου « Οι Καλιόπορτες »

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γειτονιάς Ταμπακιάς «Οι Καλιόπορτες» και η Οικολογική Εταιρεία Έβρου – Παράρτημα Διδυμοτείχου συνδιοργάνωσαν ημερίδα, το Σάββατο 9 Μαΐου 2009 στο χώρο του δημοτικού θεάτρου στο Διδυμότειχο, με θέμα «Τα Ποτάμια μέσα στις πόλεις: Ευλογία ή κατάρα ;».
Ομιλητές ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης Νικόλαος Κωτσοβίνος και ο Δήμαρχος Τρικάλων Μιχάλης Ταμήλος, που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά μας απέστειλε την παρουσίαση-ομιλία του.
Εκ μέρους του Εκπολιτιστικού Συλλόγου γειτονιάς Ταμπακιάς «Οι Καλιόπορτες» συντονίστρια ήταν η κυρία Γκουγκούδη Αθανασία και από την πλευρά της Ο.Ε.Ε. η κυρία Κεραμιτσόγλου Κυριακή, η οποία παρουσίασε και εργασία των μαθητών του ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου με θέμα « Ο Ερυθροπόταμος στον χώρο και τον χρόνο», που έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς το θέμα του Ερυθροποτάμου της πόλεως του Διδυμοτείχου, ήρθε στο προσκήνιο συγκροτημένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Το παράδειγμα πόλεων όπως τα Τρίκαλα που έχουν ένα μικρότερο αλλά καλά διαμορφωμένο ποτάμι μέσα στην πόλη, αποτελεί πρότυπο και όνειρο για τους Δημοτιανούς. Το φωτογραφικό και ηλεκτρονικοοπτικό υλικό του ποταμού Ληθαίου των Τρικάλων που μας απέστειλε ο Δήμαρχος Τρικάλων, μας άφησε άφωνους.
Η φωτογραφική έκθεση για τον Ερυθροπόταμο, που παρουσιάζονταν ταυτόχρονα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, μας γύρισε σε εποχές που το ποτάμι ήταν το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης, πηγή ζωής, πλούτου, χαλάρωσης και στολίδι για την πόλη. Οφείλουμε δημόσια, να επισημάνουμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα ώστε ο κόσμος της πόλεως να ενημερωθεί συνολικά, σχετικά με όσα αφορούν τον Ερυθροπόταμο, να λάμψει επιτέλους με εγκυρότητα η αλήθεια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε κάποια πράγματα να υλοποιηθούν, γιατί όλα κρίνονται πρακτικά, από το αποτέλεσμα.
Από τις εισηγήσεις έγινε φανερό ότι σοβαρό θέμα χημικής ρύπανσης του ποταμού δεν υπάρχει . Οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες απέχουν αρκετά. Ελάχιστα απόβλητα φτάνουν μέχρι το ποτάμι. Καταλήγουν όμως χωρίς να περνούν εξολοκλήρου, από το βιολογικό καθαρισμό, απόβλητα παρακείμενης επεξεργασίας γάλακτος
(τυροκομικά… ).
Ο συλλεκτήριος αγωγός μέχρι να γίνει ο διαχωρισμός ομβρίων και οικιακών λυμάτων θα στέλνει μικτά λύματα στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης, έτσι ώστε είναι αποτελεσματικός μόνο το καλοκαίρι, το χειμώνα λόγω του μεγάλου όγκου των λυμάτων, είναι αδύνατον αυτά να υποστούν επεξεργασία. Όπως και τα αντιαισθητικά φρεάτια πρέπει να ενσωματωθούν όσο είναι δυνατό στον περιβάλλοντα χώρο.
Η περιοχή και οι όχθες του Ερυθροποτάμου, όμως έχουν πάρα πολλά σκουπίδια. Παρά τις πινακίδες που υπάρχουν και τις εθελοντικές εκστρατείες καθαρισμού που κατά καιρούς γίνονται, και την κάλυψη που γίνεται με μπάζα σε όλο το μήκος του αναχώματος, ειδικά στο χώρο πλησίον της Αγίας Πέτρας ( αρχαία Πλωτινούπολη) το θέαμα είναι οικτρό. Για τη ρύπανση βέβαια ευθύνονται εν μέρει και οι πολίτες.
Η άσκηση ελέγχου όμως αφορά το Δήμο και τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Υγείας του Επαρχείου Βορείου Έβρου. Μέτρα με κλιμάκωση από την απλή σύσταση, επίπληξη μέχρι και τα σοβαρά πρόστιμα, θα λειτουργήσουν σίγουρα αποτρεπτικά, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, το πολιτικό κόστος δυστυχώς δεν το επέτρεψε.
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στην ανάπλαση και την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του τοπίου γύρω από τον ποταμό.
Στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Διδυμοτείχου, δίδονται γενικές κατευθύνσεις, στην πολεοδομική μελέτη περιγράφονται οι χώροι και η συγκεκριμένη χρήση τους, με βάση αυτή έγινε εδώ και πέντε χρόνια περίπου από ιδιώτη μηχανικό αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης όλων των χώρων που γειτονεύουν με το ποτάμι, η οποία δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ακόμα από την υπάρχουσα δημοτική αρχή.
Βέβαια οι πολίτες ποτέ δεν ενημερώθηκαν για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση , το μόνο που μπορούν να δουν είναι η ενίσχυση και διαπλάτυνση του αναχώματος και στο μεγαλύτερο μήκος του είναι έτοιμο για κατασκευαστικές εργασίες.
Επιτέλους μπορεί άμεσα να γίνει πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος που θα διατρέχει το βόρειο περιμετρικό και όλο το ανάχωμα, την Πλωτινούπολη και θα κάνει το γύρο της πόλης , μια ήπια δραστηριότητα που θα φέρει επισκέψεις κι από τις γειτονικές πόλεις και θα δώσει διέξοδο στα παιδιά μας κι σε όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να αθληθούν.
Ακόμη τα λεωφορεία θα μπορούν να σταθμεύουν στη περιοχή της Αγ. Μαρίνας κάτω από τον «Καλέ» κι από εκεί να ανεβαίνουν οι τουρίστες στο Κάστρο, μια και η πόλη στο εσωτερικό της είναι απροσπέλαστη για τους ταξιδιώτες και τουριστικά λεωφορεία.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα όπως τέθηκε απ’ τους εισηγητές αλλά και τους παρευρισκόμενους, μεταξύ αυτών τοποθετήθηκαν και ειδικοί επιστήμονες, ήταν το θέμα των πλημμύρων, η λεκάνη ανακούφισης που ήδη υπάρχει πριν την είσοδο του ποταμού στην πόλη, ενώ θέμα εκβάθυνσης της κοίτης δεν τίθεται γιατί αυτό θα έφερνε νερά από τον Έβρο.
Το πρόβλημα της σταθερής ροής στο ποτάμι, ακόμη και τους θερινούς μήνες μπορεί να ρυθμιστεί με τη μείωση του πλάτους της κοίτης. Με τη δεύτερη μεγάλη κοίτη τις λεγόμενες «μπαγκίνες» που θα είναι χώρος ήπιων δραστηριοτήτων, περιπάτου και δρόμος διέλευσης των κοπαδιών κάτω απ’ το ανάχωμα ώστε να προστατευθούν και οι νέες δενδροφυτεύσεις . Σταδιακή ανάπλαση όλης της περιοχής με υποβολή ώριμων μελετών. Είναι καιρός λοιπόν από κάπου να αρχίσουμε.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα 6 μικρά φράγματα-ταμιευτήρες νερού που υπάρχουν στους χείμαρρους του Ερυθροπόταμου. Δύο από αυτά μάλιστα, στο Παλιούρι και τα Βρυσικά μόλις παραδόθηκαν και είναι γεμάτα μέχρι πάνω , έγιναν με τη συνεργασία Νομαρχίας και Διεύθυνσης Δασών.
Φαίνεται όμως ότι είναι αναγκαίο να γίνουν και δύο μεγάλα φράγματα ένα στην περιοχή του Μικρού Δερείου κοντά στις πηγές του Ερυθροπόταμου και ένα στην περιοχή Καζαντζή έργο που χάθηκε λίγο πριν την υλοποίηση του από λάθος χειρισμούς λόγω α) υπέρογκης χρηματικής εκτίμησης των εκτάσεων εντός του φράγματος αλλά και β)γιατί χαρακτηρίστηκε αρδευτικό και όχι αντιπλημμυρικό και έτσι δεν χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.
Η σημασία των φραγμάτων είναι γνωστή στη Βουλγαρία εδώ και δεκαετίες. Μην ξεχνάμε ότι ποτίζουμε χάρις στη διαχείριση των Βουλγάρων, όπως και σε μεγάλο βαθμό πλημμυρίζουμε απ’ την κακοδιαχείριση των μεγάλων Βουλγάρικων Φραγμάτων.
Το πόσιμο νερό του Βάλτου που τροφοδοτεί το Διδυμότειχο λιγοστεύει, φτάνει με τόσο μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και σπαταλιέται τόσο άδικα, βλέπε το πρωί το μικρό καταρράκτη υπερχείλισης του υδραγωγείου πίσω από τον «Καλέ».
Το μέλλον της ύδρευσης για όλη την περιοχή βρίσκεται στα επιφανειακά και καθαρά νερά του Ερυθροπόταμου, σαν τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης: να η ευλογία για την πόλη. Δυστυχώς η υπεύθυνη υπηρεσία για τη διαχείριση των υδάτων είναι μια υπηρεσία φάντασμα που ανήκει στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –Θράκης και εδρεύει στην Καβάλα.
Εκτός από την ανάπλαση της περιοχής να θυμηθούμε και τις δύο ασυντήρητες, από τότε που κατασκευάστηκαν, γέφυρες. Να σημειωθεί ότι τα θεμέλια της γέφυρας που οδηγεί στα νεκροταφεία είναι στον αέρα, υπάρχει θέμα στατικότητας. Αν πέσει (πράγμα που απευχόμαστε) μετά θα αναζητήσουμε ευθύνες.
Το Διδυμότειχο ανήκει στο δίκτυο πόλεων με ποτάμια μαζί με άλλες 22 ελληνικές πόλεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει προτεραιότητα και δυνατότητα στις χρηματοδοτήσεις. Στο πρόγραμμα INTERREG IV C που έχει προϋπολογισμό 325 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο 2007-2013 μπορούν να ενταχθούν τα μέλη του δικτύου πόλεων με ποτάμια επομένως και το Διδυμότειχο. Ας μην ξεχνάμε ότι έργα ανάπλασης μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρηματοδοτηθούν από τη ΣΑΤΑ και τον ΘΗΣΕΑ.
Αυτοί που χύνουν καυτά δάκρυα για την κατάντια της πόλης, συνεχίζουν όμως να οραματίζονται για το μακρινό μέλλον, είχαν στα χέρια τους τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν έντιμο να παραδεχτούν έστω και αργά ότι ποτέ το σημερινό ζήτημα γι’ αυτούς δεν υπήρξε θέμα προτεραιότητας, ίσως γιατί μέχρι τώρα τα ποτάμια δεν ψηφίζουν!
Αυτοί γύρισαν την πλάτη στο ποτάμι, οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες με την εγκληματική αδιαφορία τους, φταίνε όμως και οι πολίτες που το ανέχτηκαν.
Στο σχέδιο πόλης, αυτό που υλοποιήθηκε κι αυτό που πρόκειται να έρθει, ουδέποτε έγινε πρόταση για επέκταση νοτίως του Ερυθροπόταμου, παρά μόνο Βορειοανατολικά, ώστε η πόλη να αγκαλιάσει το ποτάμι όπως έγινε στα Τρίκαλα με θαυμάσιο αποτέλεσμα. Οι μηχανικοί το είχαν προτείνει όμως δραστικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν.
Έχουμε χορτάσει πια από λόγια απ’ όσους υποτίθεται ότι κόπτονται για το καλό της πόλης.
Όσοι από την υπάρχουσα τοπική εκτελεστική εξουσία έχουν πραγματικά την πρόθεση να αλλάξει κάτι, να το δηλώσουν εγγράφως με έργα και μελέτες, να δουλέψουν συντονισμένα όχι αποσπασματικά κι ευκαιριακά .Κάποια πράγματα πρέπει να αρχίζουν να υλοποιούνται από σήμερα κιόλας.

Σχόλιο, από το μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου-Παράρτημα Διδυμοτείχου, Σιναπίδη Στέφανο:
Το τελικό συμπέρασμα της ημερίδας είναι το γεγονός ότι από την μία μεριά, η αναβάθμιση και η αξιοποίηση του αστικού τμήματος του Ερυθροποτάμου είναι εφικτή και υπάρχει επαρκής δυνατότητα χρηματοδότησης από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως ακριβώς αξιοποιήθηκε το ποτάμι της πόλεως των Τρικάλων.
Από την άλλη μεριά όμως, η ανεπάρκεια, η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός της σημερινής τοπικής εκτελεστικής εξουσίας στην πόλη του Διδυμοτείχου, είναι η βασική αιτία για την μετατροπή του Ερυθροπόταμου σε αποδέκτη λυμάτων, χώρο εναπόθεσης μπαζών και σκουπιδιών, εστία μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και όχι χώρου μαζικής αναψυχής, πεδίου παραποτάμιων εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων όπως πρέπει να διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Σάββατο, Μαΐου 09, 2009

ΔΕΗ...ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ


ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ.
Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για συμμετοχή της ελληνικής επιχείρησης στο πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων πυρηνικής σχάσης στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια που κατασκευάζεται στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.
Ειδικότερα το άρθρο αναφέρει τα παρακάτω ενδιαφέροντα και άξια προσοχής για την περιοχή μας.
«Παρά τις ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αναφορά του βουλγαρικού πρακτορείου Novonite σύμφωνα με την οποία ο Βούλγαρος πρόεδρος κ. Παρβάνοφ φέρεται να εκφράζει την άποψη ότι υπάρχουν οι συνθήκες για διάλογο ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Ελλάδα για μία πιθανή επενδυτική συνεργασία στην «σφαίρα της εφαρμοσμένης πυρηνικής ενέργειας», δίνει σε αυτές τις δημοσιογραφικές πηγές περισσότερη επίσημη υπόσταση, σχεδόν βεβαιότητα.
Αξίζει οπωσδήποτε να αναφερθεί και ένα ακόμα στοιχείο: σοβαρό ρόλο στο πυρηνικό project του Μπέλενε, κατέχοντας το 49% του NPP Belene διαδραματίζει η γερμανική RWE η οποία ως γνωστόν είναι συνέταιρος της ΔΕΗ στην αλβανική αγορά όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μεγάλης λιθανθρακικής μονάδας.
Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται επίσης στην διεκδίκηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στο Κόσσοβο. Η RWE είναι η εταιρεία με την οποία ο διοικητής της ΔΕΗ προωθούσε την υπογραφή μνημονίου για την κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα στην Βόρεια Ελλάδα ( Θράκη) αλλά και για την ευρύτερη γκάμα συνεργασίας, προοπτική που ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις.
Εκείνο που φαίνεται ότι επιδιώκει η ΔΕΗ είναι να συμμετάσχει με ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που κατασκευάζει και θα εκμεταλλεύεται τους σταθμούς του πυρηνικού εργοστασίου που κατασκευάζεται στο Μπέλενε , γεγονός που θα της εξασφάλιζε σημαντικά πλεονεκτήματα και κυρίως πρόσβαση στο παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο επιπλέον δεν λογαριάζεται στα δικαιώματα ρύπων.
Η πάντα υπαρκτή πιθανότητα ατυχήματος, το άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, αλλά και ειδικού τύπου προβλήματα όπως η γεωπολιτική ρευστότητα και αστάθεια, και η σεισμικότητα, αποτελούν λόγους ανησυχίας ακόμα και όταν τα πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι εγκατεστημένα στην χώρα μας αλλά στην ευρύτερη περιοχή υποστηρίζει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου.»
Τα παραπάνω βέβαια δεν λαμβάνονται υπόψη από τους ιθύνοντες της ΔΕΗ και της πολιτείας.
Όπως είναι γνωστό στους κατοίκους του Έβρου, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε της Βουλγαρίας στο οποίο σχεδιάζει να συμμετέχει η ΔΕΗ, όταν λειτουργήσει, είναι προγραμματισμένο να διοχετεύει τα ραδιενεργά απόβλητά του στον ποταμό Έβρο.
Έτσι από την μεριά η «κοινωφελής» Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ενδιαφέρεται να αυξήσει τα κέρδη της συμμετέχοντας έστω και έμμεσα στην λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο Νομό Έβρου με άμεσο αποτέλεσμα την ρύπανση του ποταμού μας, από την άλλη όμως αδιαφορεί παντελώς για τους πολίτες του Βορείου Έβρου πραγματοποιώντας την σταδιακή απαξίωση και κλείσιμο των υποκαταστημάτων της ΔΕΗ σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.
Αυτό και αν δεν αποτελεί πραγματική εθνική στρατηγική μίας Δημόσιας Επιχείρησης και ενός Υπουργείου Ανάπτυξης που είναι ο άμεσος προϊστάμενος της ΔΕΗ.
Μήπως τελικά τα “golden boys” χαράζουν την εθνική πολιτική μας, μόνο με γνώμονα τα οικονομικά κριτήρια αδιαφορώντας παντελώς για το έμψυχο δυναμικό που υπερασπίζεται σύνορα.
Το «τσουνάμι» των ρυπογόνων δραστηριοτήτων (Μπέλενε, πετρελαιαγωγός…) οσονούπω αρχίζει να επελαύνει στον Νομό Έβρου μέσα στο 2010, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και θα ακυρώσει άλλες μορφές βιώσιμης ανάπτυξης (τουρισμός, πολιτισμός, περιβάλλον) στην περιοχής μας.
Από την άλλη αντί να διεκδικούμε ως τοπικές συγκροτημένες κοινωνίες ανταποδοτικά οφέλη (φυσικό αέριο, φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης, φθηνότερα καύσιμα, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, καλύτερες υπηρεσίες…) παραμένουμε αδρανείς και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σταδιακό βιασμό του ζωτικού μας χώρου και των εισοδημάτων μας.
Ως πότε άραγε θα συμπεριφερόμαστε ως τοπικές κοινωνίες σαν «καγκουρώ» ζώντας συνεχώς φοβισμένοι στον μάρσιπο του συστήματος παραμένοντας αδρανείς σε αυτά που σχεδιάζονται ερήμην μας, χωρίς εμάς;
Ως πότε το σύστημα των“golden boys” θα επιβάλλει συνεχώς την γραμμή του και τα «ήθη» του, για την ικανοποίηση του συμφέροντος των «ολίγων», και δεν θα έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη και την προοπτική του Νομού Έβρου και των συμπολιτών μας;
Ως πότε θα βλέπουμε τον τόπο μας να ψυχορραγεί και αντί για να αντιδρούμε με πολιτικά όπλα θα πιάνουμε το «προσευχητάρι» και θα προσευχόμαστε να μην «πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας» και « το νέο Τσερνομπίλ στα νερά μας»;
Ως πότε η απογοήτευση και η αγανάκτηση μας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας θα εκτονώνεται μόνο λεκτικά στα καφενεία και δεν θα μετασχηματίζεται σε άμεση αντίδραση για το συμφέρον του Νομού Έβρου των πόλεων και των χωριών μας;

Σάββατο, Μαΐου 02, 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟ« Τα ποτάμια μέσα στις πόλεις.
Ευλογία ή κατάρα;».

Tο Παράρτημα Διδυμοτείχου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ταμπακιάς «Οι Καλιόπορτες», διοργανώνουν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου το Σάββατο 9 Μαΐου 2009 ώρα 19.00, Ημερίδα με το παραπάνω θέμα.


Οι προσκαλεσμένοι ομιλητές θα είναι:
1) O κος Μιχάλης Ταμήλος, Δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, που θα αναπτύξει το θέμα :
« Το παράδειγμα του Ληθαίου ποταμού των Τρικάλων. Εμπειρίες και πρακτικές».
2) Ο κος Νικόλαος Κωτσοβίνος, Τακτικός Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Εργαστήριο Υδραυλικής και Υδραυλικών έργων, που θα αναπτύξει το θέμα:
«Προοπτικές αξιοποίησης και προστασίας των αστικών τμημάτων των ποταμών. Η περίπτωση του Ερυθροποτάμου του Δήμου Διδυμοτείχου».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλεως του Διδυμοτείχου που πρέπει να εκμεταλλευθούμε ως πόλη, για να προωθήσουμε την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας, ως γνωστόν είναι:
α) ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος του πολυπολιτισμικού Διδ/χου με σημεία αιχμής την Καστροπολιτεία, την Πλωτινούπολη και το Τέμενος Βαγιαζήτ
β) ο φυσικός και περιβαλλοντικός πλούτος της πόλης με σημεία αιχμής τον Ερυθροπόταμο και το περιαστικό δάσος της «Τσίγγλας».
Συγκεκριμένα ο Ερυθροπόταμος και ιδιαίτερα το αστικό τμήμα του μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να αποτελέσει χώρο μαζικής αναψυχής και πεδίο παραποτάμιων εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Έτσι θα πάψει να αποτελεί ένα αποδέκτη λυμάτων, χώρο εναπόθεσης μπαζών και σκουπιδιών, εστία μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι τώρα.
Το παράδειγμα του Ληθαίου ποταμού που διαρρέει την πόλη των Τρικάλων και έχει αξιοποιηθεί πλήρως με κοινοτικά και εθνικά κονδύλια και έχει ενταχθεί αρμονικά στην ζωή των κατοίκων, μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα –πρόκληση για τον Ερυθροπόταμο στον Δήμο Διδυμοτείχου.
Το Διδυμότειχο όπως και τα Τρίκαλα ανήκουν μαζί με άλλες 22 ελληνικές πόλεις στο Εθνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια. Αντίστοιχα υπάρχει στην Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια.
Η συνεργασία αυτών των δικτύων και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις αντίστοιχες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις που διαρρέονται από ποτάμια, στο θέμα της αξιοποίησης του Ερυθροποτάμου είναι το ζητούμενο.
Η συνεργασία μπορεί να γίνει σε δύο άξονες:
α. Στην ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θέματα που εμπνέονται από τα ποτάμια και το ιστορικό υπόβαθρο του κάθε ποταμού, και έχουν ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, την ανταλλαγή εμπειριών και την επικοινωνία των περιοχών μεταξύ τους με συνέπεια την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
β. Την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των πόλεων σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης στις παρόχθιες περιοχές καθώς και σε μέτρα για την προστασία του παραποτάμιου περιβάλλοντος.
Επίσης στον ίδιο άξονα μπορούμε να κατατάξουμε προτάσεις για την βελτίωση των ποτάμιων συστημάτων στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, στην ρύπανση και στην διαχείριση των υδάτων όπως επίσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημασία των ποταμών στην ζωή των ζώων και των ανθρώπων.
Στο πρόγραμμα INTERREG IV C που έχει προϋπολογισμό 325 εκατ. € για όλη την περίοδο 2007 – 2013 μπορούν να ενταχθούν όλα τα μέλη του δικτύου πόλεων με ποτάμια και φυσικά και το Διδυμότειχο με δράσεις και μελέτες που ανταποκρίνονται στους παραπάνω άξονες.
Επίσης το Ελληνικό δίκτυο πόλεων με ποτάμια μπορεί μέσω του Διδυμοτείχου να αναλάβει την πρωτοβουλία για μια αντίστοιχη συνεργασία στην όμορη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου

Διαβάστε στο ιστολόγιο...