Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Σιναπίδης Στέφανος
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών


Αγαπητοί δημότες του Δήμου Διδυμοτείχου

Θέλοντας να αποφύγουμε την στείρα κριτική και την καταστροφική αντιπολίτευση πιστεύουμε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης από τον σημερινό Δήμαρχο, έγιναν όντως φιλότιμες προσπάθειες και μερικά έργα που ωφέλησαν το Διδυμότειχο.
Να αναφέρουμε την ίδρυση ΤΕΙ Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου, την θεμελίωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, την πλακόστρωση στο Κάστρο του Καλέ, την ανασκαφή στον Τύμβο της Θυρέας, την συμπαθητική Πλατεία Διοικητηρίου.
Τα θετικά αυτά έργα υπολείπονται κατά πολύ όμως μπροστά στα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες μας και παραμένουν άλυτα, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού και δράσεων από την μεριά του δημάρχου. Η εύκολη δικαιολογία της έλλειψης πόρων και χρημάτων δεν μπορεί να σταθεί.
Το Διδυμότειχο βυθίζεται σε λήθαργο και τελματώνει.
Δρόμοι που δεν καθαρίζονται, ιδιωτικά συμφέροντα που επικρατούν πάντοτε του δημοσίου συλλογικού συμφέροντος της πόλης, περιοχές που δεν φωτίζονται, μέρη που δεν αστυνομεύονται ,κάδοι που δεν πλένονται, εστίες μόλυνσης, μπαζωμένα ρέματα και όχθες στον Ερυθροπόταμο…
Πιο βρώμικο πιο σκοτεινό και πιο ανασφαλές από πριν είναι το Διδυμότειχο και τα παραπάνω έργα που φυτρώνουν ατάκτως… εριμμένα σε διάφορα σημεία της πόλης γίνονται χωρίς οργανωμένο σχέδιο, στόχευση και προστιθέμενη αξία, αλλά με μοναδικό κριτήριο την υλική υπεραξία που μπορεί να αποφέρουν στους εκλεκτούς της διαχείρισης.
Ο μηχανισμός της διακυβέρνησης της πόλης παραμένει ακόμη αναποτελεσματικός και σπάταλος.
Ένα μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα του Δήμου, πηγαίνει στην αναπαραγωγή των μηχανισμών εξασφάλισης εκλογικής πελατείας, την ώρα που οι δημότες πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη και απολαμβάνουν φτωχές ανταποδοτικές υπηρεσίες, επιλεκτικά κατανεμημένες σε ημέτερους.
Παρακάτω θα παραθέσουμε περιληπτικά τα προβλήματα του Δήμου που δεν επιλύθηκαν αλλά και τους τομείς στους οποίους δεν έγινε καμία πρόοδος όχι λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω της ανεπάρκειας του δημάρχου και των συνεργατών του.
1)Το Διδυμότειχο δεν είναι πλέον «βιώσιμη» πόλη. Δεν διαθέτει πόσιμο νερό και φυσικά ούτε επαρκές σε ποσότητα για όλους τους δημότες μας.
2)Προβληματική αποχέτευση, ανεπαρκή διαχείριση απορριμμάτων, καμία ανακύκλωση (παρόλη την ύπαρξη επιδοτούμενων προγραμμάτων) έλλειψη πρασίνου, κυκλοφοριακή αναρχία, αφύλακτα ιστορικά μνημεία.
3) Έλλειψη παιδικών χαρών και υποβάθμιση των υπαρχόντων.
4)Δεν λειτουργεί το δημοτικό ραδιόφωνο ως μέσο ενημέρωσης και ως μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας και κοινωνικής διαβούλευσης μεταξύ του δημάρχου και των συμπολιτών μας.
5)Δεν στηρίζονται τα τοπικά Σωματεία, οι επαγγελματικοί φορείς και οι παραγωγικοί Σύλλογοι, που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, παρά μόνο επιχορηγούνται οι ημέτεροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
6)Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου (Βοήθεια στο σπίτι, ΚΕΦΟ, Ιατροκοινωνικό κέντρο) εξυπηρετούν στοιχειωδώς τους δημότες και τα δικαιώματα τους βαφτίζονται χάρες από τους δημοτικούς άρχοντες και παρέχονται με αντάλλαγμα την ψήφο τους.
7)Υποβαθμισμένες Υπηρεσίες από το ΚΑΠΗ (βλ. Ιατρικές).
8) Δεν υπάρχει επαρκής ιστοσελίδα για την προβολή του Δήμου.
9) Παιδικοί σταθμοί που δέχονται τα παιδιά με αδιαφανή κριτήρια στην βάση της λογικής της συναλλαγής και του πάρε-δώσε.
10)Ανεπαρκείς πολιτιστικές εκδηλώσεις μειωμένης εμβέλειας που δεν συγκινούν κανένα και το κυριότερο δεν αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών. Λειτουργούν στα στενά όρια του «κιτς», της επανάληψης παραδοσιακών χορών και παράγουν μηδενική υπεραξία.
11)Οι χώροι προβολής των τοπικών πολιτιστικών μας θησαυρών παραμένουν κλειστοί και μη επανδρωμένοι (Τουριστικό περίπτερο, Πινακοθήκη Ναλμπάντη, Λαογραφικό Μουσείο).
12)Έλλειψη συγκεκριμένων χώρων αμμοληψίας και χώρων εναπόθεσης μπαζών, με αποτέλεσμα όλος ο φυσικός χώρος του Ερυθροποτάμου να είναι ένας ανεξέλεγκτος μπαζότοπος και σκουπιδότοπος.
14) Παντελής έλλειψη πρασίνου και δενδροφυτεύσεων σε όλον τον ιστό της πόλης.
15)Έλλειψη χώρων στάθμευσης και κυκλοφοριακής μελέτης.
16)Έλλειψη καθαριότητας, πυροπροστασίας και αξιοποίησης του περιαστικού δάσους της Τσίγγλας και των χώρων αναψυχής και αθλητισμού εντός αυτής, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης και προορισμό επισκεπτών.
17) Έλλειψη συντήρησης και ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στα χωριά.
18)Έλλειψη λειτουργίας κυνοκομείου και πολιτικής διαχείρισης των αδέσποτων.
19)Έλλειψη συστηματικού καθαρισμού πλατειών, πεζοδρομίων, του Κάστρου και των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
20) Αδυναμία προβολής ανάδειξης και διαχείρισης των βασικών πολιτιστικών πυλώνων-μνημείων της πόλης (Κάστρο, Τέμενος, Πλωτινούπολη, Κάστρο Πυθίου) ως τουριστικό προϊόν και πόλο έλξης επισκεπτών
21) Καμία συμμετοχή της πόλης σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση με άλλες πόλεις.
22)Δημοτικές επιχειρήσεις χρεοκοπημένες, διαχειριστικά ελεγχόμενες, με χρέη, απευθείας αναθέσεις, απουσία ελέγχων, δαπάνες χωρίς παραστατικά, χωρίς ισολογισμούς με απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους
23)Έλλειψη πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.
24)Έλλειψη προστασίας, αξιοποίησης και τουριστικής εκμετάλλευσης του Ερυθροποτάμου και της παραποτάμιας ζώνης του.
25)Παντελής απουσία συνεργασίας με τους τοπικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης.
26)Απουσία αισθητικής ανάπλασης του κέντρου της πόλης.
27)Διοικητική ανεπάρκεια στο Δήμο και ανυπαρξία δομών και διαδικασιών, με αποτέλεσμα αδυναμία εξασφάλισης επενδυτικών προγραμμάτων και παροχή υπηρεσιών χαμηλής ποιότητας προς τους δημότες.
Το βασικότερο, βέβαια, ανυπέρβλητο εμπόδιο που αποτελεί την πραγματική τροχοπέδη για την πόλη μας είναι η νοοτροπία, η κουλτούρα και η πεποίθηση περί πολιτικής των σημερινών δημοτικών αρχόντων, που έχουν αναγκάσει τους πολίτες να χορεύουν στους ρυθμούς της συναλλαγής.
Είναι η αντίληψη που βαφτίζει τα δικαιώματα των πολιτών χάρες.
Είναι η αντίληψη που καθιστά κάθε πολίτη έρμαιο της εξουσίας, που γίνεται αντικείμενο μικρών ή μεγάλων εκβιασμών που παρακαλά για να του παρέχονται οι βασικές ανάγκες του, δηλ. τον καθαρό δρόμο μπροστά από το σπίτι του, το ελεύθερο πεζοδρόμιο, τον κάδο των σκουπιδιών, μία θέση εργασίας για το παιδί του ακόμα και ένα απλό πιστοποιητικό.
Είναι η αντίληψη του πάρε-δώσε, του όλα αγοράζονται αφού κάποιος τα πουλάει. Είναι η αντίληψη που θέλει τον μουσουλμάνο συμπολίτη μας επειδή δεν γράφει ελληνικά, να πρέπει να παρακαλά τον αιρετό για ένα πιστοποιητικό και για μία άδεια στο παζάρι.
Αυτή την νοοτροπία πρέπει να γκρεμίσουμε.
Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η απουσία ενός σχεδίου ανάπτυξης της πόλης. Τα έργα που γίνονται, γίνονται χωρίς προγραμματισμό χωρίς μελέτη ,πρόχειρα και ασύνδετα και το χειρότερο, μερικά από τα έργα που έγιναν ή γίνονται δημιουργούν ανισότητες και προβλήματα περισσότερα από αυτά που σκόπευαν να λύσουν όταν σχεδιάστηκαν π.χ. πεζόδρομος Βενιζέλου που στοίχισε 900.000 Ευρώ και απαξιώθηκε λειτουργικά μόλις μέσα σε ένα χρόνο .
Ανάπτυξη και πρόοδος για την πόλη σημαίνει ότι οικοδομώ σταδιακά και όχι συσσωρεύω ασκόπως και απρογραμμάτιστα μπετόν, όπως γίνεται δυστυχώς μέχρι τώρα.
Σε τελική ανάλυση, στόχος του Δημάρχου και του επιτελείου του, πρέπει να είναι ένας δήμος φιλικός προς τους πολίτες, ένας δήμος όπου δεν πρωταγωνιστεί η μικροπολιτική, οι διακρίσεις, η συναλλαγή και η εμπορευματοποίηση των δικαιωμάτων μας, αλλά η εξυπηρέτηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της πόλης και των χωριών μας
.


ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...