Σάββατο, Μαΐου 10, 2008

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ




ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
(Με αφορμή την πρόσφατη βεβήλωση του Τεμένους από την αναγραφή υβριστικών συνθημάτων).
Το Υπουργείο Πολιτισμού στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα «Ελλάδα –Χώρα Πολιτισμού, Χώροι Πολιτισμού» με σκοπό την προστασία, αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν περιλαμβάνει κανένα μνημείο του Νομού Έβρου και φυσικά ούτε του Διδυμοτείχου.
Στο Διδυμότειχο υπάρχουν πάμπολλα και σπάνια αρχαιολογικά μνημεία της Θρακικής, Ρωμαϊκής , Βυζαντινής και Οθωμανικής ιστορίας που παραμένουν παραμελημένα και αναξιοποίητα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτό έχει σαν συνέπεια την φθορά και την καταστροφή αυτών των μνημείων, δηλ. της Ρωμαϊκής Πλωτινούπολης, του Βυζαντινού Κάστρου, των αρχαίων Θρακικών τύμβων και των Οθωμανικών Μνημείων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν για να προσελκύσουν τουρίστες και επισκέπτες στο ακριτικό Διδυμότειχο, που γονατίζει σταδιακά ως εκ τούτου στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης.
Παρακάτω θα αναφερθούμε στα Οθωμανικά Μνημεία.
Το Σουλτανικό Τέμενος του Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, είναι το αρχαιότερο, μεγαλύτερο και λαμπρότερο Τέμενος της Ευρώπης. Έχει εμβαδόν 1000 m2, χτίστηκε από το 1402-1420 και καλύπτονταν από μολύβδινα φύλλα στην ξύλινη στέγη του.
Αυτά απομακρύνθηκαν από συνεργείο του Υπουργείου Πολιτισμού το 1998, για να επισκευαστεί η στέγη και να αποκατασταθεί η ετοιμορροπία της, αλλά από τότε ούτε η στέγη επισκευάστηκε, αλλά φημολογείται ότι και τα ιστορικής αξίας μολύβδινα κομμάτια … «απαλλοτριώθηκαν» εν είδει συλλεκτικών αντικειμένων, από ορισμένους επιτήδειους.
Επίσης στο εσωτερικό του Τζαμιού, κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την υγρασία και την έλλειψη συντήρησης, η μοναδικής αξίας τοιχογραφία της ουράνιας πόλης (ως γνωστό δεν επιτρέπεται η ζωγραφική αναπαράσταση στο Ισλάμ), ενώ δεν έχουμε καταφέρει να διασώσουμε και την μοναδική αναπαράσταση γυναικείας μορφής (υπάρχει μόνο σε φωτογραφία) ,που υπήρχε στο εσωτερικό του τζαμιού και δεν συναντάται σε κανένα άλλο τέμενος στον κόσμο.
Στο ιστορικό αυτό Τζαμί του Διδυμοτείχου προσευχήθηκε και εμπνεύστηκε το σχέδιο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης ο Μωάμεθ ο Β¨ ο Πορθητής, όταν πέρασε τον χειμώνα του 1452-1453 στο Διδυμότειχο. Εδώ επίσης το 1913 ο Κεμάλ Ατατούρκ προσευχήθηκε ως απλός αντισυνταγματάρχης όταν κατέλαβε την πόλη, και μάλιστα έφτιαξε και τον δεύτερο εξώστη στον Μιναρέ του Τζαμιού, ως σύμβολο της αφετηρίας ανασύστασης του Τουρκικού Κράτους.
Το ιστορικής αξίας αυτό προστατευμένο Παγκόσμιο Μνημείο της Ισλαμικής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής από την ΟΥΝΕΣΚΟ, εγκαταλείπεται και αργοπεθαίνει από την κρατική αδιαφορία και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από το Διεθνές Ίδρυμα «Αγά Χαν» των ΗΠΑ, για την σωτηρία και την ανάδειξη του, το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί έχοντας υπογράψει την… θανατική καταδίκη του Μνημείου.
Το Παράρτημα της ΟΥΝΕΣΚΟ που θα λειτουργήσει οσονούπω μέσα στο 2008 στην Κομοτηνή στα πλαίσια Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος της διάσωσης του ιστορικού Τεμένους του Διδυμοτείχου.
Η τουριστική αξιοποίηση του Τεμένους ενδιαφέρει όλους τους ντόπιους πολίτες του Διδυμοτείχου, ανεξαρτήτου θρησκείας, (το Διδυμότειχο που αποτελεί το ζωντανό υπόδειγμα πόλης της «ώσμωσης» και του «συνωστισμού» των πολιτισμών και όχι της «σύγκρουσης» κατά Χάντιγκτον, όπου συμβιούν ειρηνικά μέχρι σήμερα Χριστιανοί Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι),γιατί πιστεύουν πως μόνο ο τουρισμός μπορεί να δώσει προοπτική ανάπτυξης στον Βόρειο Έβρο.
Εκτός λοιπόν, από το αναξιοποίητο και παραμελημένο Τέμενος του Βαγιαζήτ (το μεγαλύτερο, αρχαιότερο και λαμπρότερο, λόγω των μολύβδινης σκεπής του, Τέμενος της Ευρώπης), υπάρχουν στο Διδυμότειχο και τα αρχαιότερα Οθωμανικά Λουτρά του Ουρούτς Πασά ή λουτρά του έρωτα.
Είναι κατασκευασμένα το 1398 από τον Ουρούτς Πασά έχουν διαστάσεις 25Χ13 μέτρα, έχουν θόλο στην μέση με φεγγίτη και περιλαμβάνουν αποδυτήρια και αίθουσα λουτρών. Ονομάζονται και λουτρά των ψιθύρων λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ακουστικής τους.
Οι πολίτες του Διδυμοτείχου ερωτούν:
1) Πότε επιτέλους, θα συντηρηθούν και θα αξιοποιηθούν από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων τα αρχαιότερα Οθωμανικά Μνημεία της Ευρώπης που υπάρχουν στο Διδυμότειχο, έτσι ώστε να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών και θρησκευτικού τουρισμού για το Διδυμότειχο;
2) Πότε επιτέλους θα διασωθεί και θα αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να γίνει επισκέψιμο το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου;
3) Πότε επιτέλους θα συντηρηθούν και θα αξιοποιηθούν τα ΟθωμανικάΛουτρά που καταστρέφονται από την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων όπως καταστρέφεται και το μεγάλο Τέμενος;
Εμείς προτείνουμε σε τελική ανάλυση και έσχατη ανάγκη, αν δεν μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού να διασώσει το Τέμενος του Διδυμοτείχου, τουλάχιστον να παραχωρήσει την συντήρηση και ανάδειξή του, με την μορφή χορηγίας, σε μία διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση όπως το ίδρυμα «Αγά Χαν» των ΗΠΑ ή σε τελική ανάλυση σε ένα επιχειρηματικό επενδυτικό όχημα.
Π.χ. Το MIG (Marfin Investment Group) στο οποίο συμμετέχουν αραβικά κεφάλαια (Dubai Investment) και Έλληνες επενδυτές (όπως ο Λεωνίδας Ευγενίδης που έλκει και καταγωγή από το Διδυμότειχο), και οσονούπω θα προσγειωθεί στην ΝΑ Ευρώπη (και θα σαρώσει τις οικονομίες των Βαλκανίων και των Παρευξείνιων κρατών) ξεκινώντας από την Θράκη, θα μπορούσε επενδύοντας συμβολικά και αξιοποιώντας το αρχαιότερο μουσουλμανικό Τζαμί της Ευρώπης που βρίσκεται στο Διδυμότειχο, να μετατρέψει το Διδυμότειχο σε ιερή πόλη των Ευρωπαίων μουσουλμάνων-ισλαμιστών.
Οι Ευρω-ισλαμιστές αποτελούν το αντίπαλο δέος των φανατικών συντηρητικών ισλαμιστών και μπορούν να παίξουν τον αντίστοιχο θετικό ρόλο συνύπαρξης με τη Δύση, κάτι ανάλογο που έπαιξαν επί ψυχρού πολέμου οι Ευρω-κομμουνιστές ως αντίπαλοι των σταλινικών.
Να καταστεί έτσι το Διδυμότειχο πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού του Ισλάμ, η «Μέκκα» των Ευρωπαίων Ειρηνιστών Μουσουλμάνων (Ευρω-ισλαμιστών), για να προσέρχονται από όλη την Ευρώπη επισκέπτες να προσκυνούν το Ιστορικό Τέμενος στο Διδυμότειχο, όπως επίσης και τμήμα από την γενειάδα του προφήτη Μωάμεθ που φυλάσσεται σύμφωνα με την παράδοση στο μικρό Τζαμί της πόλης.
Το Διδυμότειχο που αποτελεί την κοιτίδα από όπου ξεκίνησε η επέκταση του Ισλάμ στην Ευρώπη, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως η ειρηνική συμβίωση των πολιτισμών Ισλάμ- Χριστιανισμού που υφίσταται στο Διδυμότειχο μπορεί να αποτελέσει το ζωντανό υπόδειγμα ώσμωσης και όχι σύγκρουσης των πολιτισμών.
Έτσι προτείνουμε να γίνει μία συμβολική επένδυση στον Τομέα του Πολιτισμού και θρησκευτικού τουρισμού στο Διδυμότειχο.
Το Ισλαμικό Τέμενος του Διδυμοτείχου να υιοθετηθεί από κάποιον που θα αναλάβει τον ρόλο του Μέγα Χορηγού, με την ευγενική παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού(αφού το ίδιο δεν μπορεί να το συντηρήσει) και να αξιοποιηθεί το Τέμενος Βαγιαζήτ ως «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΩΣΜΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΥΝΕΣΚΟ.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο (αφού η Πολιτεία θεωρεί την περιοχή μας ακριτικό βαρίδιο)θα διασωθούν και θα αξιοποιηθούν τα Οθωμανικά Μνημεία του Διδυμοτείχου και θα προοδεύσει οικονομικά μέσω του θρησκευτικού τουρισμού η ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Έβρου.
Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Ομάδος Εθελοντών Ξεναγών Διδυμοτείχου

0 Τα σχόλια σας εδώ!:

Διαβάστε στο ιστολόγιο...